Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

EM-kisoissa jäljellä enää kahdeksan joukkuetta - katso ennakot puolivälieriin ja voittajakertoimet!

Anders
Kirjoittanut:
Anders

Jude Bellingham pelasti viime hetken maalillaan Southgaten ja koko Englannin joukkueen. Kuva: Moritz Müller / Alamy Stock Photo

Englanti pitää edelleen vetomarkkinoiden kärkipaikkaa Saksan EM-turnauksessa, mutta ero seuraavina oleviin Espanjaan ja Saksaan ei ole enää kovin suuri. Englanti ei todellakaan vakuuttanut omassa pudotuspelimatsissaan Slovakiaa vastaan, kun taas Espanja ja Saksa ovat olleet kisojen kaksi parasta maata – harmi vain, että ne kohtaavat jo nyt.

Seuraavassa yhteenveto EM-turnauksen neljännesfinaaleista.

Espanja – Saksa 5.7. klo 19 Stuttgartissa

Tämä ottelu olisi erinomaisen hyvä finaalikin. Nämä kaksi ovat tähän saakka olleet turnauksen kaksi parasta joukkuetta. 

Kovin suurta eroa Espanjan ja Saksan välille on vaikea saada. Optan supertietokone oli raksuttanut analyysinsä ja saanut Espanjan pienoiseksi suosikiksi. Sen voittotodennäköisyys on 90 minuutin pelin jälkeen Optan mukaan 38 prosenttia.

Edellisellä kierroksella Espanja laittoi Georgian nippuun 4-1 vaikean alun jälkeen. Espanjan toppari Le Normand teki oman maalin reilun vartin pelin jälkeen. Georgialaisten nähtiin itkevän katsomossa, mutta ei sitä iloa kauan kestänyt. Rodri tasoitti 39. minuutin kohdalla ja toisella puoliskolla Ruiz, Williams ja Olmo laukoivat loppuluvut. Espanja vei vielä xG-laskutkin selvästi 3.29 – 0.19.

Espanja oli ylivoimainen, mutta Georgia ei kuitenkaan ole häävi mittari.

Saksa oli kovemmilla omassa play offs -matsissaan. Se voitti matsin 2-0, mutta ei se helposti tullut. Tanskan Andersen teki toisen puoliajan alussa maalin, jonka VAR sitten taas hylkäsi muutaman sentin marginaalilla. Ja perään vain 16 sekuntia myöhemmin Saksa sai rankkarin, kun VAR näki pallon hipaisseen Tanskan Andersenin kättä. Kovin paljon tapahtui Joachim Andersenille ja Tanskalla muutamassa sekunnissa.

Saksan toisen maalin teki kisoissa tähtikaartiin noussut nuori Musiala. Tässä kohdassa on mainittava, että juniorivuosina Musiala vielä edusti Englantia samoissa maajoukkueissa Jude Bellinghamin kanssa.

Vaikka Saksan voitto Tanskasta tuli viime kädessä VAR:n avustamana, niin kyllä se parempi oli matsissa. Ottelussa laskettiin xG:t Saksalle 2.40 – 1.04.

Arvio: Tämä matsi menee jatkoajalle. Mahdoton sanoa, kumpi voittaa, mutta sen voi sanoa, että voittaja on vetomarkkinoiden uusi suosikki maailmanmestariksi.

Portugali – Ranska 5.7. klo 22 Hampurissa

Portugalin edellisen kierroksen ottelussa Sloveniaa vastaan jo varmaan kaikki näkivät, että Cristiano Ronaldo ei ole enää futiksen supertähti. Ronaldo sai matsissa laukoa kuusi kertaa, eikä maalia tullut. Yksi kudeista oli vielä rankkari 105. minuutilla, ja se olisi varmasti vienyt Portugalin voittoon. Ronaldo kuitenkin laukoi Slovakian Oblakin käsiin, ja Ronaldo itki ja Ronaldon äiti itki katsomossa. Muu joukkue joutui lohduttelemaan Ronaldoa sen sijaan, että olisi keskittynyt voittamaan matsin. Iso ego otti kovan kolauksen, ja vaikka Ronaldo sitten laukoi paremmin lopulta rankkarikisassa, niin ei hän enää ole varsinainen maaliuhka.

Portugalin sankari Slovakiaa vastaan oli veskari Diogo Costa, joka otti kiinni kaikki kolme rankkaria.

Jos Portugali vielä meinaa mennä mestariksi asti, niin paljon pitää tapahtua. Ronaldon pitää keksiä uudestaan itsensä ja toisen vanhuksen Pepen vuoksi matsit pitää hoitaa 90 minuutilla. Nyt jatkoajalla Pepe oli ajoittain pahasti pulassa, vanhan miehen jalka alkoi jo painaa.

Ranska pudotti edellisellä kierroksella Belgian ja juuri niin kuin Deschampsin Ranska nämä matsit hoitaa, eli rimaa hipoen. Se piti Belgian poissa maalipaikoista (Belgian xG-luku matsissa oli vain 0.26) ja teki itse maalin 85. minuutilla. Vaihdosta mukaan tulleen Kolo Muanin kuti meni sisään toppari Vertonghenin kautta.

Ranska hinkkasi systeemiään uskollisesti loppuun saakka eikä hätäillyt. Se luotti, että kyllä se yksi osuma tulee. Joukkue ei lähde yltiöpäisesti hyökkäämään, vaikka sillä olisi siihen aivan hyvin pelaajamateriaali. Pelkästään Kylian Mbappe antaisi mahdollisuudet pelata hyökkäyspää edellä, mutta siihen Ranska ei lähde.

Tätä samaa Ranska tulee tarjoamaan loppuun saakka, ja kun Portugali ei Ronaldon tylsistyttämänä ei kovin kummoisia saa aikaan, niin loppputulema taitaa olla, että:

Arvio: Ranska voittaa 1-0. 

Englanti - Sveitsi 6.7. klo 19 Dusseldorfissa

Englanti pelaa kehnosti ja nilkuttaa vaivoin jatkoon. Viime kierroksella Slovakiaa vastaan tarvittiin jo ihme ja kaikki futisjumalat Englannin puolelle, että joukkue onnistui voittamaan.

Kolme Leijonaa oli jo pahasti sillassa ja kuopattu, kunnes Jude Bellingham heräsi ja laittoi ehkä varsinaisen peliajan viimeisellä sekunnilla pallon verkkoon komealla saksipotkulla. Ja sitten jatkoajan aluksi Slovakia oli sen verran häkeltynyt, että Harry Kane pääsi pukkaamaan varmasti paikasta osuman. Oli siis sekunnista kiinni, että tästä olisi tullut Englannin yksi kaikkien aikojen surkeimmista turnauksista.

Jälleen kerran Englanti-fanit ja futiskommentaattorit odottavat, että josko joukkue nyt heräisi. Potentiaalia olisi hirveästi, mutta joukkue on nyt paljon vähemmän kuin osiensa summa. Englanti on todella hidas joukkue. Puolustus makaa alhaalla, ja kun se saa pallon, niin mikään ei tapahdu nopeasti. Pelaajat seisoskelevat pallo jaloissa ja siirtelevät sivulle ja taakse. Vaikea muistaa, että Englanti olisi koko turnauksessa saanut aikaan enemmän kuin muutaman jonkinlaisen nopean hyökkäyksen.

Englannin isoksi pelisysteemin ongelmaksi voisi arvioida keskikentän puuttumisen. Puolustusnelikön edessä Rice ja nyt viimeksi Mainoo ei mitenkään ole sellainen konehuone, joka pitäisi joukkueen liikkeessä. Mutta tietenkin päävalmentaja Southgate tietää parhaiten. Ehkä jotain uutta on odotettavissa seuraavaan matsiin. Luultavasti kuitenkin ei ole.

Sveitsi pääsi jatkoon voittamalla Italian 2-0. Kuulostaa komealta, mutta tämän vuoden Italia ei ole häävi joukkue, ehkä yksi heikoimmista koskaan.

Sveitsin Vargas oli Italia-matsin sankari. Ensin hän pelasi maalipaikan Freulerille kymmenisen minuuttia ennen taukoa ja sitten heti toisen jakson aluksi Vargas teki itse toisen osuman.

Ei Sveitsi mitenkään erityisen ylivoimainen ollut ottelussa, mutta sen verran parempi kuitenkin, että voitto meni oikein. Sveitsi voitti matsissa laukaukset 16-10 ja xG-tilaston 1.02 – 0.87.

Sveitsi on tehnyt turnauksessa nyt neljässä matsissa seitsemän maalia, eikä se kertaakaan ole jäänyt nollille. Slovakiaa vastaan Englanti oli ajoittain pulassa enemmänkin kuin kertaakaan aikaisemmin tässä turneessa.

Arvio: Jatkoaika ja rankkarit, jotka Englanti vie. Ja taas odotetaan, miten joukkue viimein herää semifinaaleissa.

Hollanti – Turkki 6.7. klo 22 Berliinissä

Hollanti pelasi hienosti edellisellä kierroksella, kun Romania meni nurin 3-0. Lopputuloksessa taitaa kyllä olla aika paljon myös Romanian heikkoutta. Se oli selvästikin edellisen kierroksen heikoin joukkue. Hollanti pääsi varsinkin avauspuoliskolla jatkuvasti juoksemaan oikeaa laittaa ylös ilman minkäänlaista painetta.

Hollanti – Romania -matsissa oli vain ajan kysymys, milloin Hollanti hoitaa matsin kotiin. Cody Gakpo teki avausosuman 20. minuutin kohdalla, mutta kahta seuraavaa maalia jouduttiin odottelemaan matsin loppupuolelle. Vaihdosta mukaan tullut Malen teki toisen osuman 83. minuutilla ja kymmenisen minuuttia myöhemmin sama mies teki vielä kolmannenkin.

Hollannin ylivoimaa alleviivaa xG-tilasto, joka laskettiin hollantilaisille 0.24 – 2.77. Laukaukset Hollanti voitti 24-5. Romania ei ollut kunnon mittari, mutta siitä huolimatta Hollanti taisi nousta melko vakavasti otettavaksi finaaliehdokkaaksi. Helppo kaavio auttaa, ei tältä puolelta tule yhtään sen vakuuttavampaa joukkuetta.

Turkki pudotti viime kierroksella turnauksen mustaksi hevoseksi uumoillun Itävallan. Itävalta oli pelannut mainion alkulohkon, mutta nyt se meni päästämään Turkin maalintekoon jo ensimmäisellä minuutilla. Itävalta pelasi kulman todella heikosti, ja Turkin Merih Demiralin annettiin laukoa veskarista pompannut reboundi aivan vapaasti verkkoon.

Maalin jälkeen avauspuoliskolla matsi oli melko tasainen. Itävalta ei saanut kiriä käyntiin, eikä Turkkikaan sen kummoisemmin pelannut. Toinen puolisko oli Itävallan painostusta, mutta kaiken takaa-ajon keskellä Turkin Demiral onnistui luikahtamaan toisen maalin tekoon.

Loppumatsi pelattiin yhtä maalia. Gregoritsch kavensi, mutta Itävalta ei päässyt rinnalle. Aivan loppuhetkillä Turkin veskari Gunok taisi tehdä kisojen kovimman pelastuksen, kun Itävallan Baumgarter pääsi muutamasta metristä pukkaamaan palloa maan kautta verkkoon. Itävallan paineesta kertovat toisen jakso xG-laskut 2.35 – 0.37.

Turkin kannattajat ovat saaneet joukkueen ”vihaamisen” helpoksi. Itävallan Sabitzer sai viime matsissa kolikon päähänsä ja kulmat itävaltalaiset joutuivat antamaan tuoppisateen keskellä.

Arvio: Hollanti on parempi ja nousujohteessa, se vie matsin 3-1.

Jalkapallon Euroopan-mestari 2024 (Kertoimet 4.7.)
EnglantiKerroin 4,83Bethard
EspanjaKerroin 5,09tonybet
RanskaKerroin 5,60Slotshammer
SaksaKerroin 5,75Nitro Casino
HollantiKerroin 8,00Bethard
PortugaliKerroin 10,00nucleonbet
SveitsiKerroin 16,01pinnacle
TurkkiKerroin 35,00xlbet