Baseballia veikataan Suomessa enemmän kuin muissa pohjoismaissa yhteensä. Suurin osa vedonlyöjistä valikoi pelikohteensa lähinnä syöttäjien mukaan. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siihen, mitä faktoja kannattaa ottaa ottelusta selville, ottelun voittajaa mietittäessä.
MLB: Major League Baseball
Major League Baseball (MLB) on maailman kovin baseball-sarja. Baseball on Yhdysvaltojen kansallispeli ja MLB-liigassa liikkuvat tähtitieteelliset rahasummat. MLB koostuu kahdesta eri liigasta: National Leaguesta ja American Leaguesta. Molemmissa liigoissa on kolme erillistä divisioonaa eli divisioonia on yhteensä kuusi. Joukkueita on yhteensä 30 ja jokainen joukkue pelaa 162 runkosarjaottelua. Katsottavaa siis riittää.
Kevät saapuu ja se tarkoittaa MLB-kauden alkua. MLB on kasvattanut suosiotaan usean vuoden ajan, ennen kaikkea vedonlyöjien keskuudessa. Lajissa kiehtoo sen tilastollisuus; käytännössä kaikki pelin tapahtumat kirjataan erilaisin lyhentein, jotka kertovat pelaajista kaiken. Baseballissa ei tunneta tasapelejä, joten sekin antaa vedonlyöjille pienen edun. Vedot lyödään aloittavan syöttäjän päälle, ja jos syöttäjä vaihtuu, vetolaput kumotaan.
Näin kauden alussa on hyvä hieman tutustua Major League Baseball -sarjaan. Sivustoltamme löytyy myös vetovihje jokaiseen kohteeseen, minkä uskomme toimivan. Kaikki vedonlyöntivihjeet löydät myös samasta paikasta.
Lyhenteitä ja pelaajien roolit
Pitcherillä eli syöttäjällä on baseballissa hyvin tärkeä rooli. Jos syöttäjä sulaa, niin mukana menee koko joukkue. Aloittavan syöttäjän apuna ovat Relief-Pitcherit, jotka tulevat kentälle jos aloittavalla syöttäjällä on huono päivä tai hoitavat esimerkiksi pelin lopussa jonkin tietyn syöttäjän ulos. Aloittavan syöttäjän on tarkoitus syöttää 6-8 vuoroparia.
Syöttäjien tilastoja
- Wins (W) & Losses (L): Voitot & Tappiot
- Complete Games (CG): Kokonaan syötetyt ottelut
- Earned Run Average (ERA): Klassisin syöttäjätilasto. Kertoo kuinka monta juoksua syöttäjä päästää yhdeksää vuoroparia kohden. ERAsta on myös erilaisia variaatioita, jotka kertovat tarkemmin syöttäjästä ulkokentästä riippumatta. Esimerkiksi FIP ottaa huomioon vain strike outit, vapaataipaleet ja kunnarit.
- Walks Plus Hits per Inning Pitched (WHIP): Kertoo minkä verran syöttäjä antaa hittejä ja vapaataipalia yhtä vuoroa kohti.
- Walks (BB): Vapaataipalien määrä
- Innings Pitched (IP): Syötetyt vuorot
- Strike out (K): Kuinka usein syöttäjä polttaa lyöjän kotipesään. K% kertoo, kuinka monta prosenttia lyöjistä on joutunut strikeoutin uhriksi syöttäjän ollessa syöttökummulla.
Tämän hetken yksi kovimmista syöttäjistä on kiistatta Jacob deGrom, jonka kahden viime kauden tilastot ovat hyvät: 15W, 10L, ERA 2.40, WHIP 0.96. New York Metsin pelaaja taistelee jälleen ensi kaudella "Ace of New York" tittelistä yhdessä Yankeesin syöttäjän Gerrit Colen kanssa. deGrom aloitti viime kauden loistavasti heittämällä kolmeen ensimmäiseen otteluun 22 strikeoutia. deGrom viskaa palloa keskimäärin 160km/h nopeudella joka on jo itsessään vakuuttava fakta.
Sisäkentän pelaajat eli lyöjät ovat pelaajia, jotka yrittävät osua syöttäjän heittämään palloon. Lyöntivuorossa on yhdeksän pelaajaa ja lyöntijärjestyksen muuttaminen ei ole sallittua kesken pelin.
Lyöjien tilastoja
- Runs Batted in (RBI): Lyödyt juoksut
- Runs Scored (R): Tuodut juoksut
- Home Runs (HR): Kunnarien määrä
- Hit (H): Osumat syötettyyn palloon niin, että kukaan koppareista ei saa palloa kiinni tai ehdi heittämään palloa ykköspesälle ennen lyöjän sinne saapumista.
- Batting Average (BA tai Avg): Kuinka usein lyöjä osuu syöttöön.
- On-Base Percentage (OBP): Kuin Batting Average, mutta parempi, sillä se ottaa huomioon myös vapaataipaleet. Toistuvat vapaataipaleet kertovat myös lyöjän hyvyydestä, ei vain hitit.
- Slugging Average (SLG): Kertoo kyvystä lyödä voimalla.
- On-base Plus Slugging (OPS): OBP + SLG, kokonaisvaltainen lyöjätilasto. Nämä alkavat olla jo niitä niin sanottuja HC-tilastoja, mutta mielenkiintoisia seurata. OPS+ ottaa huomioon stadionolosuhteet. Se on skaalattu keskiarvon mukaan eli esimerkiksi jos OPS+ on 114, on pelaaja 14 % parempi kuin liigan keskiarvolyöjä.
- True Average (TAv): Skaalattu samalla tavalla kuin Batting Average, mutta on parempi mittari lyöjän kyvyistä.
Ulkokentän pelaajilla eli heillä, jotka ottavat lyöntejä kentällä kiinni ja heittävät palloa pesille tarkoituksenaan polttaa etenevä lyöjä, on myös monia tilastoja. Tässä niistä pari yksinkertaisinta:
- Error (E): Ulkopelivirheiden määrä
- Fielding Percentage (FPCT): Onnistuneiden ulkopelisuoritusten määrä kaikista ulkopelisuorituksista. Niin kutsuttu kenttäpeliprosentti.
Ulkokentän pelaajien sijoittuminen kentällä
1. Syöttäjä (Pitcher; P)
2. Sieppari (Catcher; C)
3. Ykkönen (1B)
4. Kakkonen (2B)
5. Kolmonen (3B)
6. Etukenttämies (Shortstop; SS)
7. Vasen koppari (LF)
8. Keskikoppari (CF)
9. Oikea koppari (RF)
Syöttäjät / Pitcherit
MLB:ssä pelataan runkosarjan aikana 162 kierrosta, joten pelattavaa riittää.
ERA (Earned Runs Average): Pelikohteiden valintaan kannattaa nähdä hieman vaivaa, sillä aloittavien syöttäjien ERA ei yleensä kerro koko totuutta joukkueiden voimasuhteista. ERA kertoo kuinka monta juoksua syöttäjä antaa yhdeksää vuoroparia kohden ja on tilastoista se seuratuin. ERA:an kuitenkin vaikuttaa paljon ulkokentän pelaaminen, joka vääristää syöttäjien voimasuhteita, tämän takia ERA ei ole se paras mittari.
WHIP: Syöttäjän, eli pitcherin tilastoista kannattaa katsoa myös WHIP, joka kertoo sen, montako osumaa ja vapaataivalta syöttäjä antaa vuoroparia kohden.
Koko kauden tilastoja ei kannata liikaa tuijotella, sillä pitchereiden vire vaihtelee kauden aikana, joten suosittelen kiinnittämään huomion kolmeen edelliseen otteluun ja siihen kuinka syöttäjät ovat pelanneet kotistadionilla ja vieraissa. Näistä voi löytyä hyvinkin suuria eroja.
Run support: Yksi vähälle huomiolle jäänyt seikka on run support. Run support kertoo sen, kuinka paljon oma joukkue tekee juoksuja kyseisen syöttäjän ollessa kummulla. Esimerkiksi Chicago White Soxin Jose Quintana ei jostain kumman syystä saa omalta joukkueeltaan juoksutukea juuri yhtään, joten pitcherin alhainen ERA ei välttämättä auta joukkuetta voittoon. Vastakohtana Quintanalle on Toronton Hutchison, jonka ERA on korkea, mutta Blue Jays antaa kaverille juoksutukea noin seitsemän runin verran per ottelu.
Hyökkäys / Offense
Tulivoimaisia joukkueita kannattaa suosia. Hyvä offense pelastaa usein pitcherin epäonnistumisen, kuten kuluvalla kaudella Texas Rangers ja Toronto Blue Jays sen ovat osoittaneet jo useaan otteeseen. Helpoin tapa on selvittää, kuinka joukkueiden lyöjät ovat aiemmin osuneet vastustajan pitcherin syöttöihin. Aiemmin hyvin osuneet osuvat suurella todennäköisyydellä myös jatkossa. Tämän lisäksi hieman pimentoon jäänyt pointti on se, kuinka pitcherin kätisyys vaikuttaa vastustajan lyöntipeliin. Esimerkiksi Oakland Athleticsilla oli varsinkin kauden alussa suuria vaikeuksia osua vasenkätisten syöttäjien heittoihin.
Itse annan joukkueiden hyökkäykselle ehkä enemmän painoarvoa, kuin suurin osa vedonlyöjistä. Käyn läpi kärkilyöjien SLG:n (edetyt pesät lyöntivuoroa kohden), RBI:n (lyödyt juoksut), sekä BA:n (osumakeskiarvo). Tärkeimmät tilastot ovat helposti saatavilla mlb.comin tarjoamissa matchupeissa.
Joukkueiden lyöntivireessä on myös suuria heilahteluita kauden aikana, joten tarkastakaa tehdyt juoksut edellisissä viidessä ottelussa ja onko koti- ja vieraspelien juoksumäärissä suuria eroja.
Ottelut, joissa syöttäjä aloittaa ensimmäistä kertaa kauden aikana, kannattaa suosiolla passata. Minor-sarjojen tilastot eivät juurikaan kerro siitä, kuinka syöttäjä pärjää MLB:ssä. Myös rookieiden ensimmäiset ottelut kannattaa seurata sivusta, sillä kavereista ei ole tarvittavia tilastoja saatavilla.
Kotietu
Toisin kuin muissa lajeissa, baseballissa kotiedun merkitys on huomattavan pieni. Tilastollisesti vain noin 53% otteluista päättyy kotivoittoon! Tätä on yritetty perustella muun muassa sillä, että helposti tuomaroitavassa lajissa kotiyleisö ei vaikuta yhtä paljon tuomaritoimintaan. Lisäksi matkarasituksille on turha laskea minkäänlaista painoarvoa, kun joukkueet pelaavat parhaillaan kaksikin ottelua päivässä.
Nice to know: Huomio myös!
Lopuksi vielä erittäin tärkeä fakta, minkä jälkeen et voi enää manata itsellesi, että: ”miksi en pelannut tuota?”.
Älä tuijota kertoimia! Lue ensin tilastot ja matchupit ja muodosta niiden perusteella voittajasuosikkisi. Jos haluat veikata useampia kohteita, kannattaa otteluista tehdä muistiinpanoja vaikka paperille. Tämän jälkeen menet bookerin sivuille ja saatat hämmästyä, kun suosikillesi annetaan kertoimeksi 2.60. Tässä kohtaa hyvä nyrkkisääntö on, että älä epäröi vaan lyö! MLB on todella pitkä sarja, jossa yllätyksiä tapahtuu erittäin paljon. Sarjan jumbo voi hyvinkin sweepata kärkipään joukkueen.
MLB Live Stream
Kannattaa tuntea laji, mitä betsaa. Paras tapa oppia baseballin hienoudet on tietenkin katsoa pelit itse! Eri vedonlyöntiyhtiöt tarjoavat satoja otteluita livenä kauden aikana, joita pystyt katselemaan mikäli olet rekisteröitynyt sivustolle ja pelitililläsi on vähintään 0,10€ rahaa. Pelien näkeminen vaatii siis talletuksen, mutta ei rahapelaamista. Voit lukea lisää baseballin suorista lähetyksistä alla olevasta linkistä.
Hyviä vedonlyöntisivustoja baseballin vedonlyöntiin
Monet sivustot tarjoavat hyviä kohteita baseball vedonlyöntiin ja varsinkin MLB:hen. Alta näet Top 10-listan sivustoja, mitä suosittelemme. Katsasta ehdottomasti myös listausta kokonaisuudessaan, mistä löydät kaikki vedonlyöntibonukset 2025
MLB top 10 kaudelle 2025
1. Los Angeles Dodgers
Dodgers ei ole pelkästään tämän kauden paras joukkue, se on myös koko tämän vuosisadan paras joukkue. Joukkueen ykkönen on lajin supertähti, japanilainen Shohei Ohtani. Kuriositeettina vielä se, että kovan tason jenkkipelaajien lisäksi joukkueessa on kaksi muutakin japanilaista staraa, Yoshinobu Yamamoto sekä Shota Imanaga.
2. Atlanta Braves
Bravesin viime kausi meni pieleen loukkaantumisten vuoksi. Stara Ronald Acuna hajotti polvensa jo toukokuussa ja Spencer Strideriltakin meni kausi pilalle kyynärpäävamman vuoksi. Nyt molempien odotetaan oleva iskussa, kuten myös muiden viime kaudella loukkaantuneiden.
3. Arizona Diamondbacks
Kolmospaikalle ei oikein ole parempaakaan ehdokasta kuin D’backs. Viime kaudella joukkueen hyökkäys oli useammallakin mittarilla koko MLB:n paras, ja nyt joukkue vielä sai mukaan Corbin Burnesin.
Joukkueella on vielä parannettavaa. Jordan Montgomery on loistava pitcher, paitsi että ei ollut sitä viime kaudella. Nyt olisi taas aika pelata omalla tasolla.
4. Philadelphia Phillies
Philliesin kausi loppui viime vuonna äkisti, ja seuran odotettiin käyvän pelaajakaupoilla. Näin ei kuitenkaan käynyt, mutta ei se välttämättä ole ongelma. Joukkueen aloittavien pitchereiden ryhmä lienee koko MLB:n paras. Eikä sisäpelikään voi kehnoa olla, kun stara Bryce Harper ei koskaan petä.
5. New York Mets
Mets nostetaan New Yorkin ykköseksi, ja se varmasti korpeaa Yankees-faneja. Mets nappasi kauden alla Yankeesista Juan Soton, ja sekin varmasti ottaa Yankees-porukkaa päähän. Jose Quintana jätti Metsin ja Sean Manaea on alkukaudesta sairastuvalla. Yankeesista Metsiin tuli myös Clay Holmes. National Leaguen itälohkon kisa tulee olemaan kova, Mets ei ole paljoa Philliesiä ja Bravesia perässä.
6. Boston Red Sox
Bostonkin oli Juan Soton perässä, mutta ei onnistunut. Eikä joukkue tuhlannut rahojaan myöskään kovan tason pitcheriin, mutta muuten Red Sox on vahvistunut kauden alla. Bregman, Crochet ja Buehler ovat hyvä lisä joukkueelle. Ja joukkueella on vielä lupaavia tulokkaita. Red Sox on ehdottomasti mukana AL:n itälohkon kärkikisassa.
7. New York Yankees
Kausi on Yankeesille pettymys, jos se ei voita World Seriesiä. Viime aikoina ei vain ole mennyt hyvin. Ensin viime vuoden finaalissa Dodgers piti Yankeesia pilkkanaan. Tappion jälkeen Juan Soto lähti Metsiin. Gerrit Cole kävi leikkauksessa eikä pelaa tänä vuonna. Luis Gilkin loukkaantui.
Yankees on aina kova, mutta nyt näyttää hankalammalta kuin aikoihin. Valopilkkuna on ainakin liigan paras sisäpelaaja Aaron Judge.
8. Houston Astros
Astrosin rosteri on laaja ja tasokas. Se kauppasi Kyle Tuckerin pois kauden alla, mutta silti joukkueen voi hyvin nostaa top kymppiin. Tucker on yksi liigan ehdottomasti parhaista pelaajista, ja toki hänet siirtoaan on ihmetelty. Kaipa Astros tietää mitä tekee.
Astros lienee edelleen AL:n länsilohkon ykkönen, vaikka ero Marinersiin ja Rangersiin taisi kaventua, kun Tucker ei ole mukana.
9. Baltimore Orioles
Oriolesin runko on seuran itse kehittämiä pelaajia. Se ei juurikaan hankkinut vahvistuksia kauden alla, ja lähikuukausina selviää, että riittääkö nykyrosteri.
Orioles ei mennyt käyttämään suuria setelikasoja kovapalkkaisiin pitchereihin, ja teki sen sijaan lyhyet sopimukset veteraani Mortonin ja japanilaisen Suganon kanssa. Joukkueella on suuri määrä kovan tason pelaajia, ja vielä esimerkiksi entisellä superlupauksella Hollidaylla on petraamisen varaa.
10. Texas Rangers
Rangers on hankala joukkue arvioida, toteavat MLB-analyytikot. Jotta kaikki menisi Rangersilla hyvin, niin tähtien pitäisi pysyä pelikunnossa eikä veteraanit saisi paljon taantua. Nuorilta pelaajilta, kuten Evan Carterilta, odotetaan paljon.
Joku MLB-analyytikko odottaa Rangersin olevan finaaleissa, joku taas on sitä mieltä, että joukkue ei voita edes puoliakaan matseistaan. Eli katto on korkealla ja lattia matalalla, ja siinä välissä on iso kysymysmerkki.