Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Vastuullinen pelaaminen

Rahapelaaminen on harvoja ammattipelaajia lukuun ottamatta tarkoitettu hauskaksi ajanvietteeksi, ja sellaisena sen tulisi myös pysyä. Joidenkin kohdalla viihdyttävä harrastus meinaa kuitenkin kääntyä peliongelmaksi. Peliongelmasta voi olla kyse, jos pelaamiseen menee liikaa rahaa tai aikaa tai se vaikuttaa esimerkiksi sosiaalisiin suhteisiin.

Rahapelaamisen tärkeä kulmakivi on vastuullinen pelaaminen, joka kuuluu myös Vedonlyonti.comin keskeisimpiin arvoihin. Vastuullisella pelaamisella tarkoitetaan sitä, että pelaaja pitää maltin mukana ja huolehtii siitä, että pysyy itselleen asettamissaan raameissa, kuten pelibudjetissa.

Vastuullisen pelaamisen kanssa pelaaja eivät ole yksin, vaan vedonlyöntisivustot ja riippumattomat organisaatiot voivat auttaa peliongelmien tunnistamisessa, ennaltaehkäisyssä ja kitkemisessä. Tältä sivulta löydät aiheesta lisätietoa.

Peliyhtiöt ottavat katteen pelivaihdosta

Vedonlyöjän on tärkeää ymmärtää perusmatematiikka peliyhtiöiden toiminnan taustalla. Yhdenkään vedonlyöntisivuston palautusprosentti ei ole sata vaan vähemmän, jotta ne saavat voittoa toiminnasta. Vedonlyöntikertoimet perustuvat todennäköisyyksiin, mutta täytyy muistaa, että vedonlyöntisivustoilla niitä laskevat suuret tiimit, joilla on lisäksi apunaan mainittu virhemarginaali eli pelisivuston kate. Tyypillinen kate on vedonlyönnissä noin 4-8 prosenttia.

Kasinopelaamisessa voi olla helpompaa ymmärtää, että kun rullaa pyöräyttää esimerkiksi miljoona kertaa, siinä ei mitä todennäköisimmin jää voitolle. Vedonlyönnissä voi olla vaikeampaa hyväksyä sitä, kuinka vaikeaa todennäköisyyksiä vastaan on taistella ja päihittää vedonlyöntiyhtiö. Voittoputkessa moni veikkaaja voi alkaa kuvitella tuntevansa urheilun voimasuhteet ja psykologian paremmin kuin lopulta tunteekaan. Urheilussa kyse on lähes aina hyvin paljon myös sattumasta ja tuurista, kun mietitään pitkän aikavälin tuloksia.

Merkittävä asia vastuullisessa vedonlyönnissä on se, että matemaattisesti on järkevämpää pelata maltillisia single-vetoja kuin tavoitella jatkuvasti hurjan kokoisia yhdistelmäosumia. Palautusprosentti on sitä huonompi, mitä enemmän kohteita kupongilla on. Toisaalta jos mielessä on pelkkä pienimuotoinen jännitys ottelun seuraamisen oheen, sen hankkimisessa tyyli on vapaa. Voihan olla niinkin, että mitä suuremman ”rekan” tekee, sitä pienempi panos riittää tuomaan jännityksen. Esimerkiksi euron veto silloin tällöin ei kaada kenenkään taloutta.

Vastuullisen pelaamisen kulmakivet

Vastuullisen pelaamisen ohjenuorat perustuvat pitkälti maalaisjärkeen ja itsestäänselvyyksiin. Kertaus on silti opintojen äiti - tässä muutamia ohjenuoria, joita muun muassa BeGambleAware[/url] on nostanut esiin.

1. Pelaa itsellesi sopivilla panoksilla
Netissä törmää houkutteleviin voittokuponkeihin, joiden panos voi olla tuhansia euroja. Muista suhteuttaa pelien panokset omiin tuloihisi ja varallisuuteesi.

2. Älä pelaa velaksi
Pelikassa tulee erottaa muusta elämiseen tarkoitetuista rahoista ja pelata vain niin sanotusti ylimääräisellä rahalla, jonka on valmis menettämään.

3. Älä jahtaa tappoita takaisin
Ongelmapelaaminen alkaa usein siitä, että on pelannut hieman liikaa ja yrittää voittaa tappioita takaisin isommilla panoksilla, jolloin kuilu syvenee entisestään. Psykologisesti tämä on ymmärrettävää, mutta ei missään nimessä kannattava toimintatapa. Pidä maltti mukana äläkä nosta panostasoa tappioputkessa!

4. Pelaa vain selvinpäin
Päihtyneenä ihminen tekee huonoja ratkaisuja, ja siksi päihteet ja rahapelit sopivat yhteen erittäin huonosti. Harrasta pelaamista vain selvinpäin ja hyvin levänneenä!

5. Pelaa vastuullisilla sivustoilla
Pelaa vain sivustoilla, joilla on lisenssi ja jotka ottavat asemansa rahapelien toimeenpanijana vastuullisesti. vedonlyonti.com esittelee ainoastaan bookereita, joilla on lisenssi.

Vedonlyöntisivustot tarjoavat tukea vastuulliseen vedonlyöntiin

Lähes kaikki vedonlyöntisivustot auttavat pelaajia pitämään ajanvietteen vastuullisella pohjalla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tiedon jakamista sekä mahdollisuutta asettaa omaan pelaamiseen rajoituksia.

Miltei jokaiselta bookerilta löytyy vastuullisen pelaamisen sivu, jonka löydät useimmiten sivun alalaidasta. Esimerkiksi Maltan peliviranomainen edellyttää tätä myöntäessään lisenssiä uudelle sivustolle. Vaikka kaikki lisenssinmyöntäjät eivät sivua edellyttäisikään, käytännössä on tullut tavaksi, että lähes kaikilta sivustoilta löytyy sellainen. Sivulla kerrotaan, mitä toimia pelihuone tekee tukeakseen vastuullista pelaamista ja esimerkiksi suojellakseen alaikäisiä.

Useimmiten tarjolla on erilaisia rajoituksia, joita pelaajat voivat asettaa itselleen. Nykypäivänä moni vastuullinen sivusto myös ehdottaa niiden asettamista itselle jo ennen kuin ensimmäistäkään talletusta on tehty. Tämä on hyvä suuntaus, sillä luonnollisesti rajoitukset kannattaa asettaa hyvissä ajoin - ei vasta sitten, kun omien rajojen yli on jo menty.

Rajoitukset voivat olla esimerkiksi seuraavia:

  • Talletusraja: rajoittaa sitä, kuinka paljon pelaaja voi tallettaa tiettynä ajanjaksona
  • Tappioraja: rajoittaa sitä, kuinka paljon pelaaja voi hävitä tiettynä ajanjaksona
  • Panosraja: rajoittaa sitä, kuinka paljon pelaaja voi panostaa tiettynä ajanjaksona
  • Todellisuustarkistus: antaa ponnahdusikkunan tietyn pelaamisen parissa vietetyn ajan jälkeen
  • Jäähy: estää pääsyn pelisivustolle ja mahdollisesti muille saman operaattorin sivustoille pelaajan niin halutessa

Riippumattomat organisaatiot avuksi

Jos peliongelma on jo olemassa tai sen syntymisestä on suuri huoli, voi olla apua kääntyä riippumattoman, kolmannen osapuolen tahon puoleen. Tukea tarjoavat muun muassa Peluuri, Päihdelinkki, Stodlinjen ja GamCare[/url].

Käytännössä usein helpoin tapa ottaa yhteyttä ammattilaiseen on Peluuri, jonka ilmainen auttava puhelin toimii maanantaista perjantaihin kello 12-18 numerolla 0800 100 101.

Yksi kovaotteinen tapa estää omaa pelaaminen on erilaiset pelaamisen esto-ohjelmistot. Näiden tietokoneelle ja mobiililaitteisiin ladattavien ohjelmien tarkoitus on estää pääsy kaikille pelisivustoille kerralla. On valitettavasti olemassa joitakin pimeitä pelisivustoja, jotka eivät ole mukana ohjelmiston piirissä, mutta onneksi ne ovat harvassa. Suosituin ohjelmisto on Gamban.