Tennisvedonlyönti on suosittua laji-ihmisten ja muiden innokkaiden penkkiurheilijoiden keskuudessa. Vedonlyonti.com huomioi tenniksen sisällöissään aika ajoin erityisesti Grand Slam -turnausten ja suomalaisten otteiden osalta. Mitä asioita tulee ottaa huomioon tennistä veikatessa, mille seikoille taas ei ole syytä antaa suurta painoarvoa?
Parhaat sivustot tenniksen veikkaamiseen
Vaikka kaikki vedonlyöntisivut tarjoavatkin tenniksen jossain muodossa valikoimassaan, on sivustojen välillä suuria eroja siinä, kuinka korkealla tasolla niiden tennistarjonta on. Esimerkiksi vedonlyöntimarkkinoiden laajuudessa kuhunkin tapahtumaan on isot erot, samoin kuin kertoimissa.
Myös vedonlyöntibonukset kannattaa huomioida tennistä veikatessa. Valitsemalla bonuksen oikein syntyy tennisvedonlyöntiin huomattavasti lisää arvoa. Katso alta suosituksemme parhaiksi sivustoiksi ja bonuksiksi tennisvedonlyöntiin!
Tennisvedonlyönti on tarjoaa monia vedonlyöntimahdollisuuksia ympäri vuoden, erityisesti suurturnausten, kuten Grand Slamien, aikaan. Tenniksen veikkaaminen on suoraviivaisempaa kuin monissa muissa lajeissa, sillä lajin luonteen vuoksi vedonlyöntikohteita on vähemmän. Tyypillisiä vetotyyppejä ovat ottelun voittaja, erien voittajat sekä kokonaisten pelien tai erien määrä tai suora tulos. Lisäksi live-vedonlyönti on suosittua, koska tennis on nopeatempoinen laji, jossa tilanne voi muuttua nopeasti.
Analysoimalla pelaajien kuntoa, alustatyyppejä (esimerkiksi nurmi, kova alusta, massa) ja keskinäisiä otteluita vedonlyöjät voivat tehdä perusteltuja päätöksiä. Suurimmat tennisturnaukset, kuten Wimbledon ja Australian avoimet, houkuttelevat erityisesti vedonlyöjiä.
Tennisvihjeet vedonlyöntiin
VL-tiimin tennistipsaajat laativat toisinaan vihjeitä tenniksestä, joskaan ei yhtä paljon kuin isommista lajeista. Erityisesti tennisvihjetuotantomme aktivoituu Grand Slam -turnausten aikaan tai jos suomalaisilla on muita isoja otteluita. Suomen menestyneimpiin pelaajiin kuuluvat loppuvuoden 2024 tauolla oleva Emil Ruusuvuori, nousua viime kausilla tehnyt Otto Virtanen sekä nelinpelissä maailman huippuun lukeutuva Harri Heliövaara.
Alta näet aina aktiiviset tennisvihjeet, kun niitä on avoimena tuleviin tapahtumiin. Linkistä painamalla näet kaikkien lajien pitkävetovihjeet.
Ohjeita ja vinkkejä tennisvedonlyöntiin
Tennis on yksi niistä monista lajeista, joissa olosuhteet ja sää saattavat vaikuttaa huomattavasti otteluun. Esimerkiksi alustalla on valtava merkitys. Alla on käyty läpi joitakin tärkeitä tennisvedonlyönnin lainalaisuuksia ja annettu hyviä ajatuksia tenniksen veikkaamiseen.
Alusta
Tennistä pelataan kolmella erilaisella alustalla. Kausi alkaa pääsääntöisesti kovan alustan turnauksilla. Keväällä järjestään kaikki turnaukset pelataan massalla aina Ranskan avoimiin asti. Kesäkuussa pelataan lyhyt pätkä ruohoturnauksia ennen Wimbledonia. Heinäkuu on ainoa kuukausi, jolloin pelataan kaikilla kolmella alustalla eri turnauksia. Niin alku- kuin loppukaudesta turnauksia järjestetään myös sisähalleissa, jotka ovat kaikki kovan alustan turnauksia.
Tennisvetoja tehdessä pelattava alusta on huomioitava aina. Pallo käyttäytyy erilaisilla alustoilla täysin erilailla, ja vain osa pelaajista pärjää kaikilla alustoilla. Ruoholla syötöstä tulee matala pomppu, mikä tekee pelistä nopeampaa, koska ruoholla palloon vaikuttava kitka on niin pieni. Vastaavasti massa on alustoista hitain.
Maailman parhaillakin pelaajilla on huomattavissa eroja eri alustoilla. Roger Federer voitti 221 ruoho-ottelustaan 192 (87,4 %), kun taas massalla hänen voittoprosenttinsa oli 297 ottelussa ”vain” 76,1 %.
Vastaavasti Rafael Nadal on voittanut yli 91 % pelaamastaan yli 500 massaottelusta, kun ruoholla ja kovalla alustalla voittoprosentti on hieman alle 80 % useista sadoista otteluista. 37-vuotias Nadal pyrki vuoden 2024 alussa palaamaan kentille oltuaan vuoden verran sivussa loukkaantumisten ja esimerkiksi leikkausten vuoksi, mutta paluu jäi toistaiseksi hieman torsoksi.
Vain Novak Djokovic on pystynyt nykypelaajista voittamaan kaikilla isoilla alustoillaan vähintään 80 % pelaamistaan otteluistaan. Harvinaisemmalla mattoalustalla serbi ei ole kuitenkaan viihtynyt, sillä 13 ottelua on tuottanut 9 voittoa ja neljä tappiota.
Myös esimerkiksi Ruusuvuoren statistiikat poikkeavat hyvin merkittävästi alustatyyppien välillä. Kovilla kentillä Ruusuvuori voitti neljän ensimmäisen ATP-kiertuevuotensa aikana yli 56 prosenttia otteluistaan, kun massalla voittoprosentti oli 40 ja ruoholla 44,4.
Pelaajien otteluhistoriaa ja alustahistoriaa voi hakea kätevästi esimerkiksi osoitteesta ultimatetennisstatistics.com.
Tenniksen maailmanranking
Liian moni vedonlyöjä antaa turhan suuren painoarvon tennispelaajien rankingsijoitukselle. Rankingia voi alussa käyttää suuntaa antavana taulukkona pelaajien tasosta, mutta on tärkeä muodostaa itselle kuva, minkä tasoinen pelaaja kukin pelaaja on.
Ranking mitataan vuoden ajalta, ja muutokset voivat olla vauhdikkaita. Norjalainen Casper Ruud oli vuoden 2022 lopussa hyvin lähellä nousemista maailman ykköseksi. Vuosi 2023 oli puolestaan huomattavasti hankalampi, ja hän putosi vuodessa 11 sijaa.
Nuoret voivat pompata esiin nopeasti. Holger Runen ranking oli vuonna 2020 viidensadan paikkeilla, kunnes hän nousi noin vuodessa sadan paikkeille ja siitä vuosi eteenpäin katsottuna jo kympin kärkeen. Carlos Alcarazin tarina maailman ykköseksi on toki vielä huikeampi.
Rankingin kärkikymmenikön pelaajat ovat kuitenkin pääsääntöisesti kestomenestyjiä. Sijoilla kuudesta kymmeneen on tuulista, mutta viiden kärki pysyi todella kauan lähes muuttumattomana. Esimerkiksi syyskuun 2019 ja tammikuun 2021 TOP 5:ssä on täysin samat pelaajat (Novak Djokovic, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Roger Federer, Daniil Medvedev), tosin sijoitukset elivät.
Sijoitustaulukolle ei kuitenkaan pidä antaa liikaa painoarvoa vetoja lyödessä. Muun muassa argentiinalainen Diego Schwartzman oli vuonna 2023 isoissa vaikeuksissa, puhumattakaan tietysti esimerkiksi Thiemin isoista loukkaantumismurheista.
Vaikka kärkikymmenikön pelaajat harvemmin häviävät heikommilleen, on alemmilla sijoituksilla suhteellisen paljon altavastaajavoittoja. Moni sortuu suurien suosikkien ylipelaamiseen, ja aikaisemmilla kausilla on nähty se fakta, ettei kukaan ole voittamaton.
Viimeaikaiset suoritukset vs. historia
Kuten jo ranking-osiossa mainittiin, ei pelaajien historialle kannata antaa yhtä isoa painotusta kuin viime aikoina nähtyihin peliesityksiin. Jopa samalla viikolla nähtäviin suorituksiin on syytä kiinnittää huomiota. Moni tekee pelaajista arviot kauden alussa ja kieltäytyy reagoimasta suoritustasoihin tarpeeksi nopeasti. Joidenkin pelaajien välille muodostuu toki erityistä yhteistä historiaa, jos tietty kaksikko kohtaa monesti eikä toinen pelaajista millään tunnu pääsevän pelin sisään näissä otteluissa.
Vastaavasti kiertueilla on nähty usein tapaus, jossa altavastaaja etenee sunnuntaina finaaliin tai parhaassa tapauksessa voittaa finaalin. Seuraavalla viikolla pelattavassa turnauksessa finalisti kuitenkin häviää heti ensimmäisen ottelunsa ja siirtyy katsomon puolelle. Tosiasia on se, että peräkkäisinä viikkoina turnauksia pelaavat pelaajat harvemmin voittavat turnauksia peräkkäisillä viikoilla. Näitä toki nähdään, mutta liian hätäisiä liikkeitä ei kannata tehdä.
Miltei ainoa asia jonka historiasta voi kaivaa esiin, on pelaajien keskinäiset ottelut kyseisellä alustalla. Osa pelaajista pelaa keskenään jopa muutaman kerran vuodessa ja näistä voidaan vetää pieniä johtopäätöksiä. Vuosien takaisilla otteluilla ei ole kuitenkaan mitään painoarvoa. Mitä pidempään otteluita seuraa, sitä paremmaksi kuva näissä tilanteissa muodostuu.
Pelaajien vertaaminen ilman keskinäistä historiaa
Tämä on yksi tennisvedonlyönnin vaikeimpia osa-alueita. Vaikka pelaajien keskinäiselle historialle ei ole syytä antaa suurta arvoa, olisi siitä kuitenkin oudompien pelaajien kohdalla apua. Juuri näissä tilanteissa pelaajien viimeaikaiset otteet kertovat paljon.
Esimerkiksi Ruusuvuorella oli loppuvuonna 2023 ensimmäisiä hieman isompia loukkaantumisia. Niinpä hän ei pystynyt pelaamaan pitkiä aikoja täysipainoisesti ja joutui esimerkiksi luovuttamaan ottelun Helsingin Challenger-turnauksessa.
Jos yksittäinen pelaaja on alisuorittanut viime ajat, hän harvoin pystyy vain viikossa korjaamaan suoritustasoaan. Vastaavasti tällaisia pelaajia vastaan saa useasti hyviä kertoimia, kun he pelaavat karsijoita vastaan ensimmäisillä kierroksilla.
Turnauksen taso
Kylmä fakta on se, että kärkikymmenikön pelaajat pärjäävät aina paremmin Grand Slam- ja Masters-turnauksissa. Tämä on yksi isoimpia syitä, minkä takia Grand Slameissa nähdään niin harvoin suuryllätyksiä. Pisimmät turnaukset kestävät yli kaksi viikkoa ja turnaukset ovat pelaajille rankkoja.
Turnauksen taso harvoissa tapauksissa kuitenkaan vaikuttaa pelaajien tasoon turnauksen sisällä. Kärkipään pelaajista Daniil Medvedeviä voidaan pitää kuitenkin erikoisuutena, sillä viime vuosina venäläinen ei ole pärjännyt suuremmin Grand Slamien ulkopuolella.
Kiertueella pelataan parhaillaan kolmea turnausta saman viikon aikana ja suurimmassa osassa tapauksista kyseessä on ATP 250-tason turnauksia. Lyhyet turnaukset mahdollistavat yllätyksiä. Osa turnauksista pelataan niin eksoottisissa paikoissa, etteivät kärkipään pelaajat lähde näihin edes mukaan. Pelaajat lyövät turnauskalenterinsa lukkoon jo hyvin aikaisessa vaiheessa kautta.
Turnausvedot
Monilla sivustoilla on tarjolla voittajavedon yhteydessä Each-way -veto, jolla lyödään vetoa pelaajan voitosta ja mahdollisesta kakkossijasta samassa vedossa. Näin ollen pelaajan selviytyessä finaaliin tulee finaalin lopputuloksesta riippumattomasti rahaa tilille. Pääsääntöisesti Each-way -vedossa finaalitappiosta saa puolet siitä kertoimesta, mitä pelaajan turnausvoitosta.
Tennis on siitä mielenkiintoinen laji, että nykyään hyvin harva ykkössijoitettu voittaa ATP-turnauksia Grand Slamien ja Mastersien ulkopuolella. Tämä petaa loistavan paikan pelata hieman suurempikertoimisia tasaisia suorittajia each way-vetoina turnausvoittajiksi.
Wikipedia tarjoaa myös hyviä tietoja turnausten edellisistä voittajista ja muista erikoisuuksista, mitkä koskevat turnauksia. Yksi kiertueen erikoisimpia turnauksia on ollut historian saatossa Quiton turnaus, joka pelattiin vuosina 2015 - 2018 Ecuadorissa. Kyseessä oli alkukauden massaturnaus, joka pelattiin 2 800 metrin korkeudessa merenpinnasta. Tämä poikkeaa muista massaturnauksista täysin, sillä pallo kulkee nopeammin ja tuolla korkeudella on hieman vaikeampi hengittää.
Tällaisen faktan huomioimalla vedonlyonti.com vihjasi Victor Estrella-Burgos voittamaan vuoden 2016 turnauksen. Estrella-Burgos nimittäin voitti myös vuoden 2015 turnauksen ja vielä kolmannen kerran vuonna 2017. Quiton turnauksen korvasi vuonna 2019 Argentiinassa pelattava Corboda Open ja turnauksen viidestä tähänastisesta kolme on ollut isäntämaan pelaajia.
Loukkaantumiset
Tennis on fyysisesti raskas laji ja tästä syystä loukkaantumisiakin nähdään. Pelaajat eivät kuitenkaan useimmiten malta olla kentältä pois tarpeeksi kauan, vaan palaavat kentille liian ajoissa. Yleensä syynä tähän on Grand Slam- tai Masters-turnaus, jota ei malta jättää väliin. Lukuisat vedonlyöntisivustot käyttävät niin sanottua One set-sääntöä. Tästä säännöstä kerrotaan myöhemmin, mutta se mahdollistaa loukkaantumistiedon hyödyntämisen.
Yleisesti ottaen tennispelaajien loukkaantumisten vakavuudesta on todella vaikea löytää tarkkaa tietoa, mutta jotain tietoa on nykyään saatavilla. Ei ole kuitenkaan suositeltavaa pelata jatkuvasti loukkaantumisherkkiä tai hiljattain loukkaantumisista kärsinyttä pelaajaa vastaan. Moni pelaaja pystyy puolikuntoisenakin suorittamaan sillä tasolla, että voi ottelusta voiton napata. Näissä tilanteissa on aina turvallisempaa pelata sivustoilla, joissa tämä yhden setin sääntö ei ole käytössä. Keskeytyksen sattuessa kohteesta saa rahat takaisin.
Lopulta loukkaantumisia ja keskeytyksiä tulee vain noin muutama prosentti otteluista.
One set -sääntö
Suurin sääntöero tennisvedonlyönnissä sivustojen välillä tulee siitä, missä vaiheessa ottelua veto katsotaan voimassaolevaksi. Moni sivuista käyttää niin sanottua one set-sääntöä, jolloin voittajaveto pysyy voimassa kun yksi erä on pelattu. Jos toinen pelaaja keskeyttää, se pelaaja joka jatkaa turnauksessa voittaa vedon.
Keskeytyksiä otteluissa tulee noin 3-4 prosenttia vuosittain. One set -sääntöä on hyvä käyttää varsinkin, jos on tiedossa pelaajan loukkaantumishistoria. Viitteitä tästä saa katsomalla esimerkiksi pitkiä taukoja otteluista tai keskeytyksiä pelaajan historiasta. Välillä keskeytyksiä tulee niin sanotusti aivan puskista.
Dubaissa 2016 Novak Djokovic ja Feliciano Lopez pelasivat puolivälierissä vastakkain. Djokovic keskeytti ottelun ensimmäisen erän jälkeen, joten moni vedonlyöjä nettosi ottelusta mukavasti, nimittäin Lopezin voittokerroin oli otteluun yli 20.00.
Pääsääntöisesti loukkaantumisherkkien pelaajien kohdalla kannattaa lyödä vetoja sivuilla joissa one set -sääntö käytössä. Näillä sivustoilla saat panoksesi takaisin luovutuksen sattuessa.
Grand Slam -turnaukset
Kauden neljä Grand Slam -turnausta ovat tennismaailman suurimpia tapahtumia, jotka kiinnostavat tenniksen ystäviä ja vedonlyöjiä kaikista eniten.
Australian avoimet
2025 turnaus: 12.-25. tammikuuta
Australian avoimet (Australian Open) on tenniskalenterissa kauden ensimmäinen Grand Slam -turnaus, joka pelataan vuosittain tammikuussa Melbournessa. Turnaus tunnetaan nopeista kovista alustoistaan ja kuumista olosuhteistaan, jotka voivat haastaa pelaajia. Suositun turnauksen miesten ja naisten kaksinpelit sekä nelinpelit houkuttelevat maailman parhaita pelaajia.
Australian avoimet on kasvanut yhdeksi suosituimmista tennistapahtumista, ja se houkuttelee suuria yleisömääriä sekä miljoonia katsojia ympäri maailmaa. Tunnetuimpia voittajia ovat Roger Federer, Novak Djokovic ja Serena Williams, jotka ovat hallinneet turnausta viime vuosikymmeninä.
Ranskan avoimet
2025 turnaus: 25. toukokuuta - 8. kesäkuuta
Roland Garros, eli Ranskan avoimet (French Open), on yksi neljästä Grand Slam -tennisturnauksesta. Se pelataan vuosittain touko-kesäkuussa Pariisissa ja on tunnettu ainutlaatuisesta massakenttäalustastaan, joka tekee turnauksesta fyysisesti vaativan pelaajille. Massa hidastaa peliä, mikä suosii vahvoja puolustajia ja kärsivällisyyttä.
Roland Garros on maailman arvostetuin massakenttäturnaus, ja siitä ovat tehneet ikonisen pelaajat kuten Rafael Nadal, joka on voittanut mestaruuden ennätykselliset 14 kertaa. Turnaus sisältää miesten ja naisten kaksinpelit, nelinpelit ja sekanelinpelit, ja se houkuttelee joka vuosi maailman parhaita pelaajia ja suurta yleisöä.
Wimbledon
2025 turnaus: 30. kesäkuuta - 13. heinäkuuta
Wimbledon on maailman vanhin ja arvostetuin tennisturnaus, joka pelataan vuosittain kesä-heinäkuussa Lontoossa. Se on osa tenniksen Grand Slam -turnauksia ja ainoa niistä, joka pelataan nurmikentillä, mikä tekee siitä ainutlaatuisen ja nopean pelialustansa vuoksi haastavan pelaajille. Wimbledon on tunnettu perinteistään, kuten valkoisesta pukeutumiskoodista ja mansikoiden nauttimisesta kerman kanssa.
Turnauksen voittajat lukeutuvat tenniksen suurimpiin nimiin, kuten Roger Federer, Serena Williams, ja Martina Navratilova. Wimbledonin arvostus ja historia tekevät siitä yhden urheilumaailman ikonisimmista tapahtumista.
Yhdysvaltain avoimet (US Open)
2025 turnaus: 25. elokuuta - 6 . syyskuuta
Yhdysvaltain avoimet (US Open) pelataan vuosittain elo-syyskuun vaihteessa New Yorkissa. Turnaus tunnetaan nopeasta kovasta alustastaan ja intensiivisestä tunnelmastaan. US Open on viimeinen vuoden Grand Slam -turnauksista, mikä lisää sen merkitystä kauden lopussa.
Turnauksessa pelataan miesten ja naisten kaksin- sekä nelinpelit, ja se houkuttelee maailman parhaita pelaajia. Merkittäviä voittajia ovat olleet muun muassa Serena Williams, Roger Federer, ja Rafael Nadal. US Openin iltaottelut, New Yorkin sähköinen ilmapiiri ja suuret palkintorahat tekevät siitä yhden tenniksen seuratuimmista tapahtumista.
Tenniksen vetomuodot
- Voittaja: Ottelun voittaja
- Aasialainen tasoitus: Tasoitusveto, jossa pelaajalta vähennetään tai lisätään voitettuja pisteitä, pelejä tai eriä oikean elämän toteutuneeseen tulokseen nähden
- Tulosveto: Grand Slameja lukuunottamatta pelit pelataan paras kolmesta. Näin ollen voit lyödä vetoa 2-0- ja 2-1-tuloksista, sekä Grand Slameissa myös 3-0, 3-2 ja 3-1.
- Totals-vedot: Pelien, pisteiden tai erien yhteenlaskettu määrä. 22,5 peliä on yleisin käytössä oleva linja, mutta pelaajien tasoeron mukaan näkee erilaisia linjoja.
- Tiebreak: Nähdäänkö ottelussa tie-break.
- Ässien määrä: Kuinka monta läpisyöttöä pelaaja pystyy ottelussa lyömään.
- Voittajavedot: Voittajavedoista suosituin on turnauksen voittajaveto. Usein voi veikata myös esimerkiksi turnauskaavioihin perustuvia neljänneksien voittajia, finalisteja ja eliminointivaihetta eli missä vaiheessa tietty pelaaja putoaa turnauksesta.