Rallikausi 2023 alkaa tuttuun tapaan Monte-Carlon MM-rallilla 19.1.2023. Ensi kaudeksi kalenteriin on vahvistettu 13 rallia. Mestaruutta lähtee puolustamaan
Kalle Rovanperä &
Jonne Halttunen, jotka varmistivat mestaruuden kaudella 2022 hyvissä ajoin Uuden-Seelannin MM-rallissa.
Hallitsevalla maailmanmestarilla on mahdollisuus valita seuraavalle kaudelle numerokseen #1. Monte Carlon MM-rallin osallistujalistasta kuitenkin selviää, että maailmanmestari Rovanperä on päättänyt pitää kiinni KR69-brändistään jatkamalla numerolla 69.
Numeron #1 lisäksi MM-sarjassa ei tällä kaudella nähdä myöskään numeroa #43. FIA WRC osoittaa tällä kunnioitusta tammikuun alussa menehtyneelle ralli-ikonille
Ken Blockille. Block kiersi rallin MM-sarjasta satunnaisia osakilpailuja vuosina 2007-2014, mutta oli siitä huolimatta yksi maailman seuratuimpia kuljettajia sekä suunnannäyttäjiä rallille.
Rallin MM-sarjan kalenteri
Kaudella 2023 rallin MM-sarjassa on tarkoitus ajaa 13 osakilpailua. Suomen MM-ralli ajetaan tutulla paikalla elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Uutuutena tälle kaudelle tulee Keski-Euroopan ralli. Pikipinnalla ajettava asfalttiralli kiertää Saksassa, Itävallassa sekä Tshekissä lokakuun lopussa. Saudi-Arabian ralli roikkui viime metreille asti suunnitelmissa mukana, mutta jäi lopulta rannalle.
Tallit ja kuljettajat
Mukana on kaudella 2023 on samat kolme tallia kuin aikaisempina vuosina.
Toyota ja Hyundai ajattavat pääsääntöisesti kolmea autoa per osakilpailu. Talousongelmista tunnettu M-Sport ajattaa vain kahta autoa osakilpailua kohden, mutta yrittää parhaansa mukaan vuokrata kolmatta autoa rallikohtaisesti. Tammikuun alussa muun muassa
Sebastien Loeb on käynyt keskustelua muutamista ralleista M-Sportin kanssa.
Toyotan ja Hyundain kolmannen auton kuljettajat eivät kuitenkaan aja koko MM-sarjaa. Gazoo Racingilla
Sebastien Ogier sekä
Takamoto Katsuta jakavat auton, ja Hyundailla
Dani Sordo jakaa kolmannen auton
Craig Breenin traagisen onnettomuuden jälkeen Suomen
Teemu Sunisen kanssa.
Suomalaiset rallin MM-sarjassa
Suomalaiskuljettajia nähdään Rally1-luokassa viime vuoden tapaan kaksi. Maailmanmestaruuteen ajanut Kalle Rovanperä jatkaa luonnollisesti yhdessä Jonne Halttusen kanssa Toyotalla, mutta suomalaisia tallikavereita hänellä ei tänä vuonna ole. Viime kaudella puolet MM-ralleista Toyotalla ajanut
Esapekka Lappi teki Hyundain kanssa koko kauden kattavan sopimuksen, joten myös hänellä on täydet mahdollisuudet taistella maailmanmestaruudesta. Lapin kartanlukijana jatkaa
Janne Ferm.
Rally2-luokassa nähdään myös suomalaisväriä, kun luokan mestaruuteen kaasutellut
Emil Lindholm jatkaa Skodalla kartanlukijanaan
Reeta Hämäläinen. Tallikaveriksi Toksport WRT talliin hän saa
Sami Pajarin kartanlukijanaan
Emmi Mälkönen.
Kalle Rovanperä, Skoda Fabia R5 WRC2, rallin MM-osakilpailussa lähellä Jyväskylää, 28.7.2018. ( Kuva MARKKU ULANDER/AFP via Getty Images)
Uusi aikakausi & sääntömuutokset 2022 eteenpäin
Rallin siirtyminen hybridiaikakauteen toi rallifaneille sekä kuljettajille aivan uuden aikakauden autot. WRC-autot hautautuivat historiaan ja niiden tilalla ollaan kaudesta 2022 eteenpäin ajettu Rally1-luokan autoilla, jotka on varustettu jo viime kausilta tutun 1,6-litraisen polttomoottorin lisäksi sähkömoottorilla, josta saadaan lisätehoa erikoiskokeille. Sähkömoottorin turvin pitää ajaa myös joka rallissa ennalta määrättyjä siirtymäpätkiä. Yhteistehoa poltto- sekä sähkömoottorista saadaan hulppeat 500 hevosvoimaa.
WRC-autoihin verrattuna Rally1-autot ovat aerodynamiikan osaltahieman hillitympiä - downforcea on vähemmän, joka laittaa autot menemään aiempaa enemmän luisussa. Kokonaiskustannuksia on haluttu pienentää, jonka vuoksi uusissa autoissa ei ole enää lainkaan keskilukkoa. Myös sekventiaalivaihteistoista ollaan siirrytty suorakytkennällä olevaan keppivaihteisiin takaisin, vaihdelaatikkojen muuttuessa samalla 6-vaihteisista 5-vaihteisiksi.
Autot ovat ennalta mainittujen seikkojen myötä suorituskyvyltään siis hieman hitaampia, vaikka tehoa on enemmän kuin aikaisempina vuosina. Noin 500 kokonaishevosvoimaa jakaantuu polttomoottorin tuottamaan noin 380 hevosvoimaan, jonka lisäksi sähkömoottorista saadaan irti hetkellisesti 134 lisähevosvoimaa ja 180 newtonmetriä vääntöä. Nämä auttavat ainakin kiihdytyksissä, mutta liukkaissa keliolosuhteista hybridin tuomasta lisätehosta on kuitenkin lähinnä ollut haittaa. Rally1-autojen minimipaino on asetettu 1260 kilogrammaan viime vuosien 1190 kilon sijaan. Hybriditeknologia lisää autojen painoa noin 90 kilon verran.
Downforcen lisäksi autojen jousitus on myös aiempaa yksinkertaisempi, joka tulee pienentämään autojen keskinopeuksia erikoiskokeilla joissa jousitus on isossa osassa.
M-Sport Fordia koristaa tällä kaudella Red Bullin mainokset.
Rallin vedonlyönti
Rallin MM-sarjasta voi lyödä vetoa usealla bookkerilla. Vedonlyönti rallin maailmanmestarista on lähes aina saatavilla, kun taas rallikohtaiset kohteet julkistetaan yleensä vasta ralliviikon alussa tai joskus vasta muutama päivä ennen rallia. Tyypillisiä rallikohteita ovat vedot kisan voittajasta, palkintokorokkeelle sijoittuneista kuljettajista, kaksintaisteluvedot (H2H) sekä erikoisemmat vedot esimerkiksi rallin voittomarginaalista tai keskeyttäneistä kuljettajista.
Live-vetoakin rallista on veikattavissa tapauskohtaisesti. Live-kohteista yleisimmin ovat veikattavissa vain erikoiskokeiden voittajat, sekä joskus kokonaiskilpailun voittaja.
Rallin MM-sarjan televisiointi & live streamit
Rallin MM-sarjaan ei ole tarjolla live streameja, mutta rallia lähetetään useilta eri kanavilta. Suomalaisille rallilähetyksiä tarjoavat ilmaiseksi MTV3 sekä maksukanavilta CMore, molemmat kattavan asiantuntijatiimin kanssa. CMore on lähettää rallin MM-sarjan jokaisen erikoiskokeen suorana suomeksi selostettuna.
Rallia voi seurata livenä myös WRC:n omilta sivuilta WRC+ -palvelusta, joka kustantaa katsojalle noin 9€/kk. WRC+ televisioi jokaisen pätkän englanninkielisenä, ja saatavilla on liikkuvan kuvan lisäksi myös muita ralliin liittyvää live-dataa.