Olympialaiset Jalkapallo 2020

Tokion olympialaisten jalkapalloturnaus 2021 on naisten puolella kovatasoisempi kuin miesten puolella. Naisten peleissä ovat mukana Rapinoe, Morga, Marta ja muut tähdet. Miesten turnaus on kovatasoinen nuorten tulevaisuuden lupausten kisa.


Olympialaiset Jalkapallo 2020
Kuva: Kanadan joukkue riemuitsee historiallista finaalipaikkaa. Naomi Baker/Getty Images

Jalkapallon olympiaturnaus Tokio 2020


Olympialaisten naisten jalkapallon loppuottelussa kohtasivat turnauksen yllättäjiin laskettavat Ruotsi ja Kanada. Ruotsi lähti otteluun suosikkina, mutta lopulta Kanada vei kultaiset mitalit rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Varsinainen peliaika päättyi tasalukemiin 1-1. Pronssia vei turnauksen ylivoimainen ykkössuosikki USA, joka kaatoi pronssiottelussa Australian.

Miesten puolella mestariksi itsensä pelasi Brasilia, joka voitti finaalissa Espanjan jatkoajan jälkeen. Pronssia vei Meksiko, joka kaatoi viimeisessä ottelussa Japanin. Mukana mitalipeleissä oli siten vain joukkueita, joita sinne ennen turnausta ennustettiinkin.



Olympialaiset Jalkapallo 2020
(Kuva: Maja Hitij/Getty Images)

Naisten jalkapallossa kova taso


Naiset pelasivat jalkapalloa olympialaisissa ensimmäisen kerran Atlantan kisoissa vuonna 1996. USA voitti ensimmäiset kultamitalit. Neljä vuotta myöhemmin Sydneyssä Norja oli paras ja USA kakkonen. Seuraavat kolme kultamitalia USA taas voitti, mutta viime kisoissa Brasilian Rio de Janeirossa finaalin voitti Saksa.

Naisten jalkapalloturnaus olympialaisissa pelataan ilman ikärajaa. Tokion kisoissa mukana on kaiken kaikkiaan 12 joukkuetta. Joukkueet on jaettu kolmeen neljän maan lohkoon.
Lohko E – Japani, Kanada, Britannia, Chile
Lohko F – Kiina, Brasilia, Sambia, Hollanti
Lohko G – Ruotsi, USA, Australia, Uusi-Seelanti

Tokion olympialaisissa 2021 on mukana naisjalkapallon suurpelaajia. Brasilian joukkueeseen on ilmoitettu 35-vuotias futislegenda Marta. Ruotsin joukkueessa pelaavat Real Madridin kärkipelaajat Kosovare Asllani sekä Sofia Jakobsson. Kaksikko on tehnyt yhteensä 61 maaottelumaalia.
USA:n joukkueessa pelaa ehkä tunnetuin naispelaaja Megan Rapinoe sekä maalitykki Alex Morgan.
Kaiken kaikkiaan naisten olympiaturnauksen joukkueet ovat yhtä kovatasoisia kuin MM-kisoissakin.

Jalkapallo olympialaisissa


Miesten olympialaisten jalkapalloturnaus pelataan etupäässä nuorten pelaajien kesken. Sääntöjen mukaan joukkueessa pelaa alle 23-vuotiaita sillä poikkeuksella, että kokoonpanoon voidaan ottaa enintään kolme tätä vanhempaa pelaajaa.

Ikärajoituksesta johtuen olympialaisten mitalitaulukko on erilainen kuin jalkapallon MM-turnausten kunniataulukot. Vuoden 1996 kisat Atlantassa voitti Nigeria ja seuraavat kisat Sydneyssä Kamerun. Afrikkalaiset maat eivät koskaan ole olleet MM-lopputurnauksen finaalissa.

Ateenan olympialaisissa vuonna 2004 miesten jalkapallon voitti Argentiina, ja vuonna 2008 se uusi temppunsa Pekingissä. 2012 Lontoon olympialaisten ykkönen oli Meksiko, eikä sekään ole koskaan ollut MM-turnauksessa neljännesfinaaleja pitemmällä.

Vuoden 2016 olympiaturnauksen voitti kotikisoissaan Brasilia. Se on jalkapallon suurmaan Brasilian ainoa olympiakulta.
Muut futiksen suurmaat ovat olleet vaisuja olympialaisissa nekin. Ranska on voittanut olympiakullan kerran, vuonna 1984. Italian ainoa voitto on vuodelta 1936. Saksan paras saavutus on hopea Rion de Janeiron olympialaisista 2016.

Kolmen kullan Unkari ja Iso-Britannia


Olympialaisten miesten jalkapallon menestyneimmät maat ovat olleet Unkari ja Iso-Britannia. Kumpikin ovat voittaneet kolme kultamitalia. Unkari vuosina 1952, 1964 ja 1968. Iso-Britannia voitti kisahistorian alussa vuosina 1900, 1908 sekä 1912.
Suomi on ollut jalkapallon olympiaturnauksessa neljä kertaa vuosina 1912, 1936, 1952 sekä 1980. Parhaiten meni vuoden 1912 kisoissa Tukholmassa, jossa Suomi oli komeasti neljäs.

Tokion kisoissa jalkapallon todellisista suurmaista ovat mukana Ranska, Argentiina, Espanja, Brasilia sekä Saksa.

Tokion kisojen lohkojako:
Lohko A: Japani, Etelä-Afrikka, Meksiko, Ranska
Lohko B: Uusi-Seelanti, Etelä-Korea, Honduras, Romania
Lohko C: Egypti, Espanja, Argentiina, Australia
Lohko D: Brasilia, Saksa, Norsunluurannikko, Saudi-Arabia

Etukäteen arvioituna Espanja on Tokio turnauksen joukkueista kovin, ainakin paperilla. Sillä heinäkuun alussa miehistöön ilmoitettu useampikin pelaaja, jotka ovat mukana EM-kisoissa. Se jää kyllä nähtäväksi, että jaksavatko nämä pelaajat kahta kovaa turnausta saman kesän aikana.

Alustavassa Espanjan pelaajalistassa ovat mukana muun muassa maalivahti Unai Simon, puolustuksen Jesus Vallejo, Eric Garcia sekä Pau Torres, keskikentän Dani Ceballos sekä Pedri ja vielä kärkipään Marco Asensio, Mikel Oyarzabal sekä Dani Olmo.
Ranskan joukkueen tunnetuimmat ovat alustavan listan mukaan Meksikon liigaa nykyään pelaavat Florian Thauvin sekä Andre-Pierre Gignac.
Uusi-Seelannin joukkueesta löytyvät Valioliiga-pelaajat Winston Reid West Hamista sekä Chris Wood Burnleystä.

Brasilian listasta löytyvät muun muassa 38-vuotias Dani Alves, Evertonin Richarlison sekä Arsenalin Gabriel Martinelli.
Saksan joukkueesta tuttuja pelaajia ovat ainakin kärki Max Kruse sekä keskikentän Maximiliam Arnold.



Alta löydät Betinian vedonlyönti widgetin jonka kautta pääset kokeilemaan vedonlyöntiä sivustolla suoraan Vedonlyonti.com kautta. Valkkaa voittaja, aseta panos ja lyö vetoa - ei tiliä eikä rekisteröitymistä




Nippelitietoa - jalkapallon olympialaiset (lähde fifa.com)


509 – Brasilian maalivahtoí Weverton piti Rion olympialaisissa 2016 maalinsa puhtaana peräti 509 minuuttia. Tämä on miesten turnauksen ennätys. Weverton piti nollat Etelä-Afrikkaa, Irakia, Tanskaa, Kolumbiaa ja Hondurasia vastaan. Finaalissa Saksan Max Meyer teki maalin Brasilian verkkoon.
104 – Rion kisoissa miesten turnauksessa tehtiin 104 maalia. Sekin oli olympialaisten uusi ennätys. Maalikuninkuuden veivät saksalaiset Serge Gnabry sekä Nils Petersen kuudella maalilla. Neymar teki neljä osumaa.
36 – Brasilia on voittanut miesten olympiafutiksessa yhteensä 36 ottelua. Toiseksi paras on Italia, jolla on 32 voittomatsia.
29 – Eurooppa ei hallitse olympialaisten jalkapalloa. Viimeksi eurooppalainen maa on voittanut kultamitalit 29 vuotta sitten, kun Espanja voitti 1992 kisoissa. Silloin Espanjan joukkueessa pelasivat muun muassa Pep Guardiola sekä Luis Enrique. Espanjan kulta oli 13. kerta peräkkäin, kun eurooppalainen maa voitti.
15 – Brasilian ottelussa Hondurasia vastaan vuonna 2016 Neymar teki maalin 15 sekunnissa. Se oli olympiahistorian nopein maali.
0 – Vuoden 2021 olympialaisissa ei ole yhtään kisojen ensikertalaista mukana.

Vedonlyönti olympialaisten jalkapallosta


Olympialaisten jalkapallo on vedonlyöjille otollinen turnaus. Joukkueet ovat hyvin tuntemattomia, eikä suurella yleisöllä ole mitään hajua joukkueiden todellisista voimasuhteista. Usein kertoimenlaskijatkin ovat näiden otteluiden kanssa aivan metsässä.

Suuri yleisö arvostaa Brasilian joukkueen luonnollisesti korkealle. Samaten kaikki jalkapallon suurmaat tulevat saamaan vedonlyöjien huomiota.
Tämän vuosituhannen viisissä olympialaisissa jalkapallon suurmaat – Brasilia, Argentiina, Saksa, Italia, Ranska, Espanja ovat vieneet kahdeksan mitalia. Mitalijoukkueissa on mukana sellaisia eksoottisia maita, kuten Paraguay vuoden 2004 hopeamitalilla (näissä kisoissa Irak oli pronssiottelussa), Chile ja Etelä-Korea pronsseilla vuosina 2000 ja 2012.

Vedonlyöjän on syytä olla tarkkana ja aikaisin muodostaa näkemys, kuka haastajista voisi tällä kertaa olla se, joka menestyy.



Taulukossa kymmenen parasta maata.