CHL 2023-24

CHL tulee myös kaudella 2023-24! Tutustu VL:n kausioppaaseen, josta näet CHL joukkueet, otteluohjelman, vihjeet ja kertoimet sekä uudet jännittävät sääntöuudistukset!CHL:ään sääntöuudistuksia kaudeksi 2023-24


CHL eli Champions Hockey League on Euroopan jääkiekkojoukkueiden kausimuotoinen kilpailu. Kausi 2023-24 on nykymuotoisen jääkiekon Mestarien liigan yhdeksäs kausi.

Tulevaan kauteen liittyy monia mielenkiintoisia uudistuksia. Palstatilaa ovat saaneet sääntöuudistukset, jotka liittyvät ylivoimaan. Siirretyn rangaistuksen aikana syntynyt maali ei vie ylivoimaa pois kuten on totuttu, vaan ylivoima tuomitaan siitä huolimatta. Lisäksi ylivoiman aikana syntyvä maali ei katkaise ylivoimaa. Toisaalta alivoimamaali katkaisee rangaistuksen. Periaatteessa nämä uudistukset lisäävät merkittävästi jäähyjen painoarvoa, joten niitä tullaan välttämään enemmän. Uudistukset ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton.

Hallitsevana mestarina kauteen lähtee Tappara, joka kirkasti edelliskauden hopean upeasti kaatamalla helmikuussa pelatussa finaalissa Luleån. Tappara on Liigan hallitsevana mestarina luonnollisesti mukana myös tulevalla kaudella. Muut mukana olevat suomalaisjoukkueet ovat Pelicans, Ilves ja Lukko.

🔗 Champions Hockey Leaguen viralliset kotisivut
🔗 CHL 2022-23: Voittajakertoimet

CHL 2022-23: Joukkueet


Jääkiekon Mestarien liigassa pelaa viime kausina tutuksi tulleen 32 joukkueen sijaan 24 joukkuetta kaudella 2023-24. Lohkojakoa ei enää ole käytössä, vaan CHL:ssä siirrytään hieman samanlaiseen systeemiin kuin tunnetumassa jalkapallon Mestarien liigassa vuoden päästä. Joukkueet on jaettu neljään koriin, ja ne kohtaavat aina kaksi tiimiä kolmesta muusta korista. Kuudesta ottelusta kolme pelataan kotona ja kolme vieraissa.

Suomen Liigasta on mukana jälleen neljä joukkuetta. Pelicans on ensikertalainen, kun taas Tapparalla, Ilveksellä ja Lukolla on jo kertynyt CHL-kokemusta.CHL Vedonlyönti


Täysin Champions Hockey League ei ole vielä kahdeksan kauden aikana valloittanut koko lätkäkansaa, mutta vuosi vuodelta se saa lisää palstatilaa ja huomiota niin penkkiurheilijoilta kuin vedonlyöjiltä. Siksi myös VL huomioi CHL:n olemassaolon läpi koko kauden.

CHL Vihjeet


CHL-vihjeitä VL tarjoaa merkittäviin otteluihin, varsinkin neljän suomalaisjoukkueen osalta. Uudet vihjeet päivittyvät automaattisesti alle. Muista pitää silmällä myös veikkausvihjeet-sivua muiden hyvien vinkkien varalta.


CHL kertoimet


Vedonlyöntisivustot tarjoavat tavallisten pitkävetokertoimien ohella kertoimet myös kausivetoihin, joista keskeisin on tietysti se, mikä joukkue nostaa pokaalia tällä kertaa. Vielä toukokuun lopussa CHL voittajakertoimia ei ole julkaistu.

CHL Tarjoukset & bonukset


CHL ei ole vielä niin tunnettu sarja, että bookerit tekisivät sitä varten yleensä räätälöityjä erikoistarjouksia. Tavalliset vedonlyöntibonukset kannattaa silti tuttuun tapaan poimia, jotta et missaa ilmaista pelirahaa ja ilmaisvetoja myöskään CHL:ää veikatessa.


CHL televisiointi & live stream


Syksystä 2023 alkaen Champions Hockey Leaguen televisiointi muuttuu. TV-oikeudet siirtyvät C Morelta Viaplaylle. Tarkemmat tiedot julkaistaan myöhemmin.

Tällä hetkellä VL:llä ei ole tietoa vedonlyöntisivustojen live stream -lähetyksistä ensi kauden CHL:stä. Päivitämme tälle sivulle, kun saamme uutta tietoa.

CHL 2023-24: Suomalaiset


Sen lisäksi, että mukana on neljä suomalaista Liiga-joukkuetta, jotka luonnollisesti vilisevät suomalaispelaajia, pelaa myös muiden joukkueiden riveissä suomalaisia. Alle päivitämme lähempänä kauden alkua muiden kuin suomalaisten joukkueiden suomalaispelaajat, joita voit pitää silmällä kauden aikana.

CHL historiaa


Jääkiekon Mestarien liigaa on pelattu nykymuodossaan seitsemän kauden ajan, mutta jo 60-luvulta saakka ovat eurooppalaiset joukkueet mitelleet keskenään erilaisissa kilpailuissa ja turnauksissa, joiden voitosta on toisinaan saanut virallisen Euroopan-mestarin tittelin, välillä ei. Myöskään tämänhetkisen Champions Hockey Leaguen voittaja ei ole virallisesti Euroopan-mestari.

Esiaste Euroopan joukkueiden väliselle kilpailulle oli jääkiekon Euroopan cup, jota pelattiin vuodesta 1965 aina vuoteen 1997 saakka. Tämä kisa oli pitkälti punakoneen juhlaa: HK TsSKA Moskova voitti turnauksen peräti 20 kertaa kausien 1968-69 ja 1989-90 välillä eli 22 kauden aikana – välissä oli kertaalleen vain toinen neuvostoliittolaisjoukkue Krylja Sovetov Moskova ja tshekkoslovakialaisjoukkue Poldi Kladno, joka edelleenkin pelaa Tshekin pääsarjassa. Loppuvuosina myös suomalaisjoukkueille tuli menestystä, kun TPS voitti Euroopan-mestaruuden kaudella 1993-94 ja Jokerit tämän jälkeen kaksi kertaa peräkkäin.

Tämän jälkeen pelattiin European Hockey League -turnausta neljän kauden ajan. Mukana oli aina kolme Suomen mitalistijoukkueitta ja muiden Euroopan sarjojen menestyneitä joukkueita. TPS voitti EHL:n kaudella 1996-97.

Sen jälkeen alkoi Euroopan seurajoukkueiden mestaruusturnauksen eli European Champions Cupin aikakausi, joka jäi niin ikään vain neljän kauden mittaiseksi. Turnaukseen otti osaa huomattavasti vähemmän joukkuetta, ainoastaan kuuden IIHF-rankingin kärjessä kunakin vuonna olleen maan pääsarjojen mestarit, mistä syystä sitä kutsuttiin myös Super Six -turnaukseksi. Suomesta oli edustusta mukana kaikkina kausina, tuloksena kolme hopeaa.

Champions Hockey League -nimellä palattiin kaukaloihin kaudella 2008-09, joka oli IIHF:n 100-vuotisjuhlavuosi. Vaikka joukkueita oli mukana tässäkin aluksi vain 12, tavoitteet olivat kenties jalkapallon Mestarien liigan suuren suosion ja arvostuksen myötä kunnianhimoiset. Esimerkiksi palkkiorahat olivat Euroopan kiekkoilun mittapuulla jättimäiset, paljon suuremmat kuin nykyään: palkintorahoina jaettiin 10 miljoonaa euroa, joista voittaja sai miljoonan. Lisäksi voittaja pääsi pelaamaan Victoria Cupissa NHL-joukkuetta vastaan.

Tämän jälkeen jääkiekon Mestarien liigaan tuli viiden kauden tauko, jonka jälkeen palattiin jälleen kisailemaan Euroopan joukkueiden kesken nykymuotoisessa CHL:ssä. Kaudella 2014-15 mukana oli jo huimat 44 joukkuetta.Kausi 2020-21 peruttiin koronapandemian vuoksi.

CHL palkintorahat


CHL on ollut aiemmilla kausilla tietyille joukkueille jopa tappiollinen sarja, mutta palkintorahat ovat tasaisessa nousussa. Tällä kaudella CHL:ää pelataan jälleen 32 joukkueen voimin, mikä oli uudistus kaksi vuotta sitten, jolloin joukkuemäärää karsittiin.

CHL teki kuuden vuoden mittaisen sopimuksen Infront Sports & Media -yhtiön kanssa, joka mahdollistaa suuremmat palkintorahat tuleville kausille. Näin olle seurat hyötyvät ja motivaatio pärjätä CHL:ssä kasvaa. Seuraavan kuuden vuoden aikana palkintorahat kasvavat yli kaksinkertaisesti.

CHL palkintorahojen nousu


2017-18: Yhteensä 1,54 miljoonaa, Voittajalle 300 000€
2018-19: Yhteensä 1,74 miljoonaa, Voittajalle 365 000€
2019-20: Yhteensä 1,94 miljoonaa, Voittajalle 430 000€
2020-21: Yhteensä 2,96 miljoonaa, Voittajalle 575 000€
2021-22: Yhteensä 3,20 miljoonaa, Voittajalle 645 000€
2022-23: Yhteensä 3,46 miljoonaa, Voittajalle 720 000€

CHL 2023-24: Otteluohjelma & tulokset


CHL-kauden 2023-24 otteluohjelmaa ei ole vielä julkaistu toukokuun lopussa. Päivitämme alle, kun otteluohjelma julkaistaan alkupelien osalta.

Kauden aikana päivitämme ohjelmaan myös tulokset jokaisen kierroksen jälkeen.
CHL 2023-24