Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Liigakausi 2023-24 starttaa - tutut suosikit, isoja siirtoja

Liigakausi 2023-24 starttaa

Liigan uusi kausi käynnistyy tiistaina 12. syyskuuta. Runkosarjaan lähdetään ennakkoon melko tutuista asemista. Moni joukkue näyttää kuitenkin täysin aiempaa erilaiselta. Tsekkaa VL.comin katsaus alkavaan liigakauteen! (Kuva: Alamy)

Isojen johdolla uuteen kauteen

Kuten alempaa löytyvästä Liigan alkavan kauden 2023-24 voittajakertoimien taulukostakin voi päätellä, lähtökohdat tulevaan sesonkiin ovat tutut. Suurimmat mestarisuosikit ovat viime kaudella Liigan ja CHL:n voittanut Tappara, sekä jälleen kerran kovasti satsannut HIFK.

Hallitseva mestari Tappara on uudistunut hurjasti ja myös penkin takana nähdään pitkästä aikaa uutta verta. Ruotsalainen mestarivalmentaja Rikard Grönborg on voittanut paljon ja saa nytkin käsiinsä kenties sarjan parhaan materiaalin. Jatkuuko voittokulku myös ruotsalaiskomennossa?

Sarjan kenties kovimmilla resursseilla operoiva HIFK ei ole taaskaan arastellut pistää pelimerkkejä keskelle. Nordiksella on kasassa kallis ja laadukas miehistö, jonka olisi syytä alkaa myös voittamaan. Viimeistä sopimuskauttaan aloittava päävalmentaja Ville Peltonen ja urheilutoimenjohtaja Tobias Salmelainen voivat alkaa katsella muita pestejä, jos kausi päättyy jälleen kerran pettymykseen.

Teräväkyntiset pedot ykköshaastajina

Sarjan "jättiläisiä" haastavat etukäteen vahvimmin Kärpät ja Ilves. Resursseiltaan samaan jättiläiskastiin kuuluva Kärpät kynti viime kaudella oikein huolella ja joukkuetta uudistettiin sen mukaisesti. Päävalmentaja Lauri Marjamäki sai kuitenkin jatkaa ja nyt olisi näytön paikka. Nimekkäitä hankintoja on tehty ja kassassa piisaa vielä pelimerkkejä. "Puolen Suomen sympaattinen pikkuseura" on jälleen paperilla huippuluokkaa.

Myös viime kauden pronssijoukkue Ilves on alkavalla liigakaudella aivan erinäköinen nippu. Antti Pennasella on käsissään erittäin laadukas joukkue ja nyt myös ehjä harjoituskausi alla. Ilves pelaa Tapparan tavoin Liigan lisäksi Mestarien liigaa eli CHL:a ja ainakin näissä matseissa tupsukorvat ovat näyttäneet kompaktilta ja melko valmiilta joukkueelta.

Tasaisesta keskikastista etukäteen eniten edukseen erottuu viime kauden yllätysfinalisti Pelicans, joka on jopa vahvistunut viime kaudesta. TPS ja Lukko puolestaan lähtevät uuteen kauteen uudessa komennossa, kun Tommi Miettinen ottaa turkulaiset ja Tomi Lämsä raumalaiset johtaakseen. Materiaali riittää molemmilla pitkälle, mutta uudistuneet kokoonpanot ovat silti pienoinen kysymysmerkki.

Ylemmän keskikastin nipuista KalPa puolestaan on pysynyt kilpailijoitaan paremmin kasassa, joskin mies penkin takana vaihtuu myös Kuopiossa. Petri Karjalaisella on käsissään hyvin "kalpamainen" liikkuva ja työteliäs joukkue, joka kiusaa tälläkin kaudella isompiaan.

Mitalien päätyminen edellämainittujen joukkueiden ulkopuolelle olisikin sitten jo isommin luokan paukku. Tosin tästä taidetaan olla eri mieltä ainakin Jyväskylässä, Kouvolassa ja Porissa. HPK:n, Jukureiden, Sportin ja SaiPa:n kohdalla jo paikka pudotuspeleissä luetaan onnistumiseksi. Tosin tasainen Liiga on viime vuosina näyttänyt moneen kertaan pitkää nenää ennakkokaavailuille, ehkäpä tälläkin kaudella nähdään uusia tuhkimotarinoita?

Liiga 2023-24: Mestaruuskertoimet
HIFKKerroin 5,40
TapparaKerroin 5,50
KärpätKerroin 6,20
IlvesKerroin 8,00
PelicansKerroin 12,00
TPSKerroin 12,00
LukkoKerroin 12,32
KalPaKerroin 13,10
JYPKerroin 20,00
KooKooKerroin 24,00
ÄssätKerroin 26,00
HPKKerroin 41,00
JukuritKerroin 81,00
SportKerroin 100,00
SaiPaKerroin 160,00

Tuttuja nimiä, uusia osoitteita

Pelaajasiirtojen osalta kesä on ollut vilkas. Liigan vetovoima on riittänyt useisiin nimekkäisiin kotimaisiin paluumuuttajiin sekä laadukkaisiin ulkomaalaisvahvistuksiin. Jälkimmäisistä hyvä esimerkki löytyy Oulusta, kun Kärpät kiinnitti kanukkisentteri Connor Bunnamanin ja jenkkilaituri Trevor Mingoian riveihinsä. Mingoia on liigaseuraajille tuttu jo KooKoo-ajoiltaan kausilta 2019-2021.

Kotimaisista isoista nimistä suurimmat otsikot aiheutti HIFK kaappaamalla ensin Tapparan kultasentteri Jori Lehterän ja perään Leo Komarovin Luulajasta. Komarovin viime kauden seurakaveri Joonas Rask palasi hänkin Nordikselle ja potentiaalisista tähtiluokan pelureista HIFK onnistui kiinnittämään myös puolustajat Petteri Lindbohmin ja Tony Sundin.

Ilveksen uudistuneen pukukopin nimekkäimmät tulokkaat ovat maajoukkuetason puolustajat Niklas Friman sekä Arttu Pelli. Hyökkäykseen puolestaan saatiin sinnekin hurjasti laatua mm. Oula Palven ja Petr Kodytekin muodossa.

Viime kauden sensaatiojoukkue Pelicans vastasi yhdestä kesän kovimmasta kaappauksesta naaraamalla vanhan tutun taiturin Ryan Laschin takaisin Lahteen. Myös maalivahti Jussi Olkinuoran nappaaminen oli kovan luokan suoritus lahtelaisilta.

Länsirannikon joukkueista TPS pisti sekin pakkaa uusiksi kovalla kädellä. Tulokkaista etukäteen ainakin ruotsalaispakki Emil Johansson sekä hyökkääjät Markus Nurmi ja Petrus Palmu kuuluvat joukkueen kärkipelaajiin.

Hallitseva mestari Tappara puolestaan pisti paletin lähes täysin uusiksi. Lähtijöitä on pitkä lista ja uusia tulijoita lähes yhtä paljon. Nimekkäimmät uudet kirvesrinnat ovat päävalmentaja Grönborgin lisäksi puolustaja Otto Leskinen sekä Sveitsistä saapunut yhdysvaltalaishyökkääjä Carter Camper. Mestaruutta lähdetään puolustamaan kaikkiaan hurjasti uudistuneella joukkueella.