Jääkiekon maailmancup

Jääkiekon maailmancup eli World Cup of Hockey on NHL:n, pelaajayhdistys NHLPA:n ja kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n järjestämä turnaus, jossa kohtaavat maailman parhaat pelaajat.


Jääkiekon maailmancup eli World Cup of Hockey on arvostettu jääkiekon arvoturnaus, jossa kohtaavat jääkiekon parhaat maajoukkueet. Turnausta järjestävät NHL, pelaajayhdistys NHLPA ja Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF. Siksi mukana ovat aina myös maailman parhaat pelaajat NHL:stä, minkä vuoksi moni pitää World Cupia arvostetumpana kuin jääkiekon MM-kisoja ja jääkiekkoa olympialaisissa.

Maailmancup tunnettiin ennen nimellä Kanada-cup. Se järjestetäänkin aina Kanadassa, ja yleensä myös voittaja on Kanada – turnaus on järjestetty kautta aikain nyt kahdeksan kertaa, ja vain kahdesti voittaja on ollut joku muu: Neuvostoliitto vuonna 1981 ja Yhdysvallat 1996. Molemmilla kerroilla finaalissa oli vastassa Kanada.

World Cup on ollut tarkoitus järjestää joka neljäs vuosi olympialaisten tapaan, mutta siinä ei ole onnistuttu. Varsinkin 2000-luvulla järjestäminen on ollut todella hajanaista, sillä järjestäjätahot eivät ole löytäneet yhteistä säveltä. Turnaus on järjestetty 2000-luvulla vain kaksi kertaa, vuosina 2004 ja 2016. Tarkoitus oli järjestää uusi jääkiekon maailmancup 2020, josta se siirtyi edelleen vuoteen 2021, joka myös peruttiin. Seuraavan kerran tarkoitus oli järjestää turnaus helmikuussa 2024, mutta jälleen kerran turnauksen kohtalona oli lykkääntyminen.

Lokakuussa 2022 kerrottiin, että Venäjä ei olisi mukana tulevassa jääkiekon maailmancupissa, toisin kuin aiemmin oli ollut puhe. Aiemmin maineikkaan The Athletic -lehden toimittaja Pierre LeBrun puolestaan oli tiennyt kertoa, että edellisessä World Cupissa nähtyjä yhdistelmäjoukkueita ei nähtäisi tulevaisuudessa.Leijonat jääkiekon maailmancupissa


Suomi kuuluu nykyään niin sanottuihin Big 6 -maihin, jotka osallistuvat aina jääkiekon World Cup -turnaukseen. Historiassa Suomelta on jäänyt väliin yksi turnaus, vuoden 1984 Kanada-cup, jota edeltävissä MM-kisoissa Suomi oli sijoittunut seitsemänneksi ja näin putosi turnauksesta.

Leijonien menestys World Cupissa ei ole ollut erityisen hyvää, mikä liittyy myös siihen, että suurin osa turnauksista on järjestetty ennen 2000-lukua, jolloin Suomi ei ollut jääkiekossa vielä yhtä kilpailukykyinen kuin nykyään. Sen ohella, että yksissä kisoissa Suomi ei pelannut, se on ollut neljä kertaa viimeinen, kaksi kertaa edennyt mitalipeleihin ja kerran jäänyt alkulohkoon. Paras tulos on vuoden 2004 World Cup -hopea. Huonoin tulos nähtiin yllättäen edellisissä kisoissa vuonna 2016, jolloin Suomi hävisi kaikki pelinsä ja teki vain yhden maalin kolmessa ottelussa.

Suomessa odotetaankin kuumeisesti, että viime kisojen epäonnistumista päästään mahdollisimman pian paikkaamaan seuraavassa turnauksessa. Vuoden 2024 World Cupiin Leijonat saa varmasti jalkeille kilpailukykyisen ryhmän, jos sellainen vain järjestetään!

Historiaa


Maailmancupia vastaava jääkiekon arvoturnaus on järjestetty viisi kertaa nimellä Kanada-cup ja kolme kertaa nimellä World Cup.

Nimi
Vuosi
Mestari
Finaalivastus
Paras pelaaja
Pistepörssin voittaja
Suomen sijoitus
Kanada-cup
1976
Kanada
Tsekkoslovakia
Bobby Orr
Viktor Zluktov
6/6
Kanada-cup
1981
Neuvostoliitto
Kanada
Vladislav Tretjak
Wayne Gretzky
6/6
Kanada-cup
1984
Kanada
Ruotsi
John Tonelli
Wayne Gretzky
Ei pelannut
Kanada-cup
1987
Kanada
Neuvostoliitto
Wayne Gretzky
Wayne Gretzky
6/6
Kanada-cup
1991
Kanada
Yhdysvallat
Bill Ranford
Wayne Gretzky
3/6
World Cup
1996
Yhdysvallat
Kanada
Mike Richter
Brett Hull
5/8
World Cup
2004
Kanada
Suomi
Vincent Lecavalier
Fredrik Modin
2/8
World Cup
2016
Kanada
Eurooppa
Sidney Crosby
Sidney Crosby
8/8