Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Jääkiekon maailmancup

Jääkiekon maailmancup eli World Cup of Hockey on NHL:n, pelaajayhdistys NHLPA:n ja kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n järjestämä turnaus, jossa kohtaavat maailman parhaat pelaajat.

Jääkiekon maailmancup eli World Cup of Hockey on arvostettu jääkiekon arvoturnaus, jossa kohtaavat jääkiekon parhaat maajoukkueet. Turnausta järjestävät NHL, pelaajayhdistys NHLPA ja Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF. Siksi mukana ovat aina myös maailman parhaat pelaajat NHL:stä, minkä vuoksi moni pitää World Cupia arvostetumpana kuin jääkiekon MM-kisoja ja jääkiekkoa olympialaisissa.

Maailmancup tunnettiin ennen nimellä Kanada-cup. Se järjestetäänkin aina Kanadassa, ja yleensä myös voittaja on Kanada - turnaus on järjestetty kautta aikain nyt kahdeksan kertaa, ja vain kahdesti voittaja on ollut joku muu: Neuvostoliitto vuonna 1981 ja Yhdysvallat 1996. Molemmilla kerroilla finaalissa oli vastassa Kanada.

World Cup on ollut tarkoitus järjestää joka neljäs vuosi olympialaisten tapaan, mutta siinä ei ole onnistuttu. Varsinkin 2000-luvulla järjestäminen on ollut todella hajanaista, sillä järjestäjätahot eivät ole löytäneet yhteistä säveltä. Turnaus on järjestetty 2000-luvulla vain kaksi kertaa, vuosina 2004 ja 2016. Tarkoitus oli järjestää uusi jääkiekon maailmancup 2020, josta se siirtyi edelleen vuoteen 2021, joka myös peruttiin. Seuraavan kerran tarkoitus oli järjestää turnaus helmikuussa 2024, mutta jälleen kerran turnauksen kohtalona oli lykkääntyminen.

Lokakuussa 2022 kerrottiin, että Venäjä ei olisi mukana tulevassa jääkiekon maailmancupissa, toisin kuin aiemmin oli ollut puhe. Aiemmin maineikkaan The Athletic -lehden toimittaja Pierre LeBrun puolestaan oli tiennyt kertoa, että edellisessä World Cupissa nähtyjä yhdistelmäjoukkueita ei nähtäisi tulevaisuudessa.

Leijonat jääkiekon maailmancupissa

Suomi kuuluu nykyään niin sanottuihin Big 6 -maihin, jotka osallistuvat aina jääkiekon World Cup -turnaukseen. Historiassa Suomelta on jäänyt väliin yksi turnaus, vuoden 1984 Kanada-cup, jota edeltävissä MM-kisoissa Suomi oli sijoittunut seitsemänneksi ja näin putosi turnauksesta.

Leijonien menestys World Cupissa ei ole ollut erityisen hyvää, mikä liittyy myös siihen, että suurin osa turnauksista on järjestetty ennen 2000-lukua, jolloin Suomi ei ollut jääkiekossa vielä yhtä kilpailukykyinen kuin nykyään. Sen ohella, että yksissä kisoissa Suomi ei pelannut, se on ollut neljä kertaa viimeinen, kaksi kertaa edennyt mitalipeleihin ja kerran jäänyt alkulohkoon. Paras tulos on vuoden 2004 World Cup -hopea. Huonoin tulos nähtiin yllättäen edellisissä kisoissa vuonna 2016, jolloin Suomi hävisi kaikki pelinsä ja teki vain yhden maalin kolmessa ottelussa.

Suomessa odotetaankin kuumeisesti, että viime kisojen epäonnistumista päästään mahdollisimman pian paikkaamaan seuraavassa turnauksessa. Vuoden 2024 World Cupiin Leijonat saa varmasti jalkeille kilpailukykyisen ryhmän, jos sellainen vain järjestetään!

Historiaa

Maailmancupia vastaava jääkiekon arvoturnaus on järjestetty viisi kertaa nimellä Kanada-cup ja kolme kertaa nimellä World Cup.

NimiVuosiMestariFinaalivastusParas pelaajaPistepörssin voittajaSuomen sijoitus
Kanada-cup1976KanadaTsekkoslovakiaBobby OrrViktor Zluktov6/6
Kanada-cup1981NeuvostoliittoKanadaVladislav TretjakWayne Gretzky6/6
Kanada-cup1984KanadaRuotsiJohn TonelliWayne GretzkyEi pelannut
Kanada-cup1987KanadaNeuvostoliittoWayne GretzkyWayne Gretzky6/6
Kanada-cup1991KanadaYhdysvallatBill RanfordWayne Gretzky3/6
World Cup1996YhdysvallatKanadaMike RichterBrett Hull5/8
World Cup2004KanadaSuomiVincent LecavalierFredrik Modin2/8
World Cup2016KanadaEurooppaSidney CrosbySidney Crosby8/8

Jääkiekon maailmancupit kautta aikain

VuosiVoittajaSuomen sijoitus
1976Kanada6/6
1981Neuvostoliitto6/6
1984KanadaEi osallistunut
1987Kanada6/6
1991Kanada3/6
1996Yhdysvallat5/8
2004Kanada2/8
2016Kanada8/8

Uusimmat vihjeet - Jääkiekko