Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Ilmiö nimeltä Jokerit - Narrien paluu

jokerit mestis

Jokerien uusi tuleminen kotimaan kaukaloihin on luonut roppakaupalla lisää mielenkiintoa niin seuran kuin Mestiksenkin ympärille. Jokerit-ilmiö roihuaa tällä hetkellä isolla liekillä. (Kuva: Alamy)

Jokeri-ilmiö osa 2

Alkuperäinen Jokeri-ilmiö syntyi 1990-luvun alkupuolella. Ensin liikemies Hjallis "Harry" Harkimo hankki omistukseensa enemmistön konkurssikypsästä seurasta ja pumppasi seuraan tarvittavaa pääomaa uudistaen samalla toimintaa kokonaisvaltaisesti. Sitten omista kasvateista nousi Teemu Selänteen, Keijo Säilynojan ja kumppaneiden kaltaisia huippulahjakkuuksia ja homma alkoi toimia myös kaukalon puolella. Helsingin jäähallin kattoon hilattiin 90-luvulla peräti neljä Jokerien mestaruusviiriä.

Vuoden 2023 ilmiössä on jotain kaukaisesti samaa kuin alkuperäisessä. Huhtikuun alussa 2022 Jokerit vetäytyi Venäjän KHL:stä ja ilmoitti paluustaan Suomen sarjoihin lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kausi 2022-23 oli edustusjoukkueelle täysi välivuosi, mutta tälle kaudella "tuhkasta" nousi jälleen uusi narripakka. Toukokuussa jääkiekkoliitto myönsi Jokereille lisenssin Mestikseen kaudelle 2023-24. Seuraava tavoite on täyttää liiganousun edellytykset niin kaukalossa kuin kabineteissa.

Jokerit on kasannut uuden tulemisensa kunniaksi heti varsin kilpailukykyisen joukkueen Mestikseen. Selänteen, Säilynojan, Wade Immosen, Markus Kettererin tai Mika Strömbergin kaltaisia superlupauksia riveistä ei tällä kertaa löydy, mutta nuoressa joukkueessa on silti paljon talenttia. Kaukalossakin peli on kulkenut kauden alusta varsin mukavasti. Jokerit keikkuu avauskierrosten jälkeen Mestiksen kärkipäässä. Yhdessä "paikallisvastus" K-Espoon kanssa Jokerit on myös suurin mestarisuosikki.

Kolme kotihallia ja yleisöennätyksiä maakuntia myöten

Oman mausteensa Jokerien otteluihin tuo erikoinen järjestely, jonka myötä joukkue pelaa kotiottelunsa kahdessa eri hallissa. Helsingin vanhassa jäähallissa "Nordiksella" pelataan etukäteen kauden mielenkiintoisimmat kotimatsit, mm. kaksi ottelua K-Espoota ja Ketterää vastaan. Loput kotiottelunsa Jokerit pelaa Keravalla. Jotta soppa olisi sopivan mausteinen, Jokerit treenaa kauden aikana pääosin Helsingin Myllypuron jäähallissa.

Jokereilla on tiettävästi kova hinku palata jossain vaiheessa Ilmalan vanhaan "kotiluolaansa". Venäläisomistuksessa tätä nykyä oleva entinen Hartwall-areena olisi luonnollinen kotihalli myös nyky-Jokereille. Nähtäväksi jää, miten Jokerien hallitilanne kehittyy. Ainakaan liigalisenssiä ei useamman kotihallin taktiikalla voi hakea.

Jokereiden uudelle tulemiselle on selkeästi ollut tilausta. Selvin merkki tästä ovat yleisömäärät, jotka ovat niin koti- kuin vierasmatseissakin olleet Mestikseen poikkeuksellisia. Ensimmäistä kotiottelua Helsingin jäähallissa seurasi peräti 6577, mikä on Mestiksen historian toiseksi kovin lukema. Avausmatsissa Espoossa pistettiin ennätykset uusiksi, kun lehtereillä oli lähes 7000 katsojaa.

Kiinnostusta on ollut myös "maakunnissa". Helsinkiläisjoukkueet ovat perinteisesti vetäneet vierasotteluihinsa hyvin yleisöä ja sama pätee myös "uuteen" Jokereihin. Esimerkiksi KeuPa vei kotiottelunsa Jokereita vastaan Jyväskylään, koska oman kotihallin kapasiteetti 1200 olisi tullut nopeasti vastaan. Matsi keräsikin mainiot lähes kolmetuhatta silmäparia Hippokselle.

Mestiksen pienemmät hallit lienevät kauden mittaan loppuunmyytyjä, kun Jokerit saapuu kaupunkiin. Isompien hallien yleisömääristä olisi puolestaan moni liigaseurakin iloinen.

Matka on vasta alussa

Nähtäväksi jää, millaisiin mittasuhteisiin uusi Jokeri-ilmiö vielä paisuukaan. Alkuperäinen 90-luvun huuma kesti hieman laskentatavasta riippuen kuutisen vuotta, nykymallinen Jokerit ei ole ollut olemassa vielä vuottakaan. Aikaa siis on ja maaperä otollinen.

Urheilullisesti Jokerit tavoittelee luonnollisesti paikkaa Liigassa niin nopeasti kuin suinkin. Suljettuun sarjaan ei kuitenkaan niin vaan mennä, vaikka urheilulliset edellytykset täyttyisivätkin. Luulisi muiden liigaseurojen kuitenkin suhtautuvan suopeasti Jokerien kaltaiseen yleisömagneettiin, joka saa hallien kassat kilisemään ympäri Suomea.

Liigan kasvattamista 16:sta joukkueen sarjaksi on huhuiltu jo ensi kaudeksi, mikä tarkoittaisi yhtä lisälisenssiä. Ehkäpä Mestiksen tämän kauden mestarille, ainakin jos se sattuu olemaan Jokerit tai Kiekko-Espoo. Resurssien ja potentiaalin puolesta Jokerit kuuluu ehdottomasti Liigaan ja CHL:ään. Moni urheiluseura Suomessa voi vain haaveilla Jokerien tilanteesta, jossa iso kannatuspohjakin on jo vanhastaan olemassa ja taloudelliset edellytyksetkin huippuluokkaa.

Uuden Jokerien tarina on vasta alussa, mutta jälki on jo nyt vaikuttavaa. Jokerit on tullut takaisin ja se on suomalaiselle jääkiekolle pelkästään hyvä asia!

Tuoreimmat uutiset

Pena
Kirjoittanut: Pena
Sports Expert
Kaikki palloilu kiinnostaa, mutta vedot lähtee yleensä ison yleisön keskuudessa hieman vähemmän tunnettuihin lajeihin, kuten snookeriin ja golffiin. Myös NFL ja NBA ovat lähellä sydäntä. Näistä löytyykin säännöllisesti mukavia pelikohteita. Vihjaushistoriaa on viitisen vuotta. Housut jalassa ja panostaso kunnossa niin hyvä tulee.