UMK 2023 - Käärijä edustaa Suomea!

Uuden musiikin kilpailu eli UMK käytiin helmikuussa 2023. Käärijä on Suomen edustaja! Katso vuoden 2023 UMK kilpailijat, äänestys, vedonlyöntikertoimet ja muuta VL:sta!

Uuden Musiikin Kilpailu 2023


Suomen Euroviisujen esikarsinta eli Uuden Musiikin Kilpailu UMK kisattiin lauantaina 25. helmikuuta. Yle aloitti TV-lähetyksen Turun Logomosta kello 21.

Käärijä valittiin ylivoimaisella äänivyöryllä edustamaan Suomea! Cha Cha Cha -kappaleella pyyhittiin muilla kisaajilla lattiaa sekä raati- että yleisöäänissä.

Sijoitukset jakaantuivat näin (suluissa kokonaispisteet):
1. Käärijä - Cha Cha Cha (539)
2. Portion Boys - Samaa taivasta katsotaan (152)
3. Keira - No Business on the Dancefloor (133)
4. Robin Packalen - Girls Like You (109)
5. Kuumaa - Ylivoimainen (107)
6. Lxandra - Something to Lose (70)
7. Benjamin - Hoida mut (66)

Kainsainvälisen tuomaristoraadin (jury) äänten vaikutus on nykyään vain 25 %, kun se ennen on ollut 50 %. Loput painoarvosta päättää yleisö äänestyksellään. Tällä kertaa uudistuneella painoarvolla ei ollut mitään väliä!

Lue myös: Suomen Euroviisu-kerroin laskee kuin lehmänhäntä – voiko Käärijä voittaa Euroviisut?

Uuden musiikin kilpailu: Vedonlyönti


Vedonlyöntisivustot julkaisevat myös kertoimet, joiden avulla UMK vedonlyönti on mahdollista. Ensimmäisenä UMK kertoimet julkisti tänä vuonna iBet, ennen kuin yhtäkään biisiä oli edes julkaistu.

Kertoimet poistuivat saatavilta, kun biisejä alettiin tiputtelemaan ja palasivat takaisin vasta perjantaina 20. tammikuuta, kun kaikki biisit olivat ulkona. Niissä olikin tapahtunut iso muutos, sillä Käärijä, joka oli löytynyt häntäpäästä 12 kertoimellaan, oli sujahtanut ylivoimaiseksi suosikiksi kansansuosion myötä. Uusi kerroin oli vain 1,45 ja on sen jälkeen entisestään laskenut! Vähän ennen finaalia kerroin oli enää vaivaiset 1,10.

Bookerit olivat siis erinomaisesti hajulla voittajasta. Tässä viimeisimmät kertoimet päivää ennen UMK:ta.Muista myös Euroviisut vedonlyönti. Viisut on jättimäinen vedonlyöntikohde, johon tuli tänä vuonna jälleen kertoimet hyvissä ajoin.

UMK biisit 2023


Alta voit katsoa ja kuunnella vuoden UMK-biisit sekä lukaista VB:n toimituksen kevyet arviot, jotka on laadittu ennen kaikkea vedonlyöntinäkökulmasta.

Keira – No Business On The Dancefloor


Vasta 17-vuotias Keira pamahti ensimmäisenä eettereihin. No Business On The Dancefloor on tarttuva bileleka, joka on kyllä viimeisen päälle kansainvälistä tasoa ja kuin Viisuihin tehty – tai no sitähän se onkin.

Laadukkaasta tuotannosta jää kuitenkin hieman ontto olo. Euroviisu-formulaa on tavoiteltu kovasti ja sen myös kuulee, sillä biisissä on jo ensimmäisellä kuuntelukerralla sellainen olo, että sen on jo kuullut aiemmin.

Joka tapauksessa jos näin hyvänkuuloinen biisi on ainakin vedonlyöntiyhtiöiden mukaan näin kaukana kärkikahinoista ja kerroin on 8, kertoohan se jotain maamme tasosta näissä karkeloissa. UMK-ehdokkaat on korkattu tyylillä tänä vuonna.YouTube-katselut kirjoitushetkellä 25.1.: 445 t.
Huom. määrään vaikuttaa selvästi biisin julkaisujärjestys (1/7)

Benjamin – Hoida mut


Instagram-tähteydestä muusikoksi ponnahtanut Benjamin (Peltonen) lähti kisaan suomenkielisellä pikkutuhmalla Hoida mut -jytkeellä. Peltonen villitsi nuoria faneja sosiaalisessa mediassa viime vuonna Gay-anthemillaan, ja ainakin temaattisesti tässä on samaa ideaa ja elekieltä.

Varmasti ajan henkeen ja Euroviisuihin istuva biisi, eikä tarttuvuuttakaan puutu. Hieman korniakin elementtiä on mukana ja jotain vanhanaikaista, minkä vuoksi emme nyt ole valmiit tätä voittajaksi julistamaan.YouTube-katselut kirjoitushetkellä 25.1.: 387 t.
Huom. määrään vaikuttaa selvästi biisin julkaisujärjestys (2/7)

Robin Packalen – Girls Like You


Kilpailijoista nimekkäin on ehdottomasti Robin Packalen. Varsinkin tähän nähden hänen kappaleensa Girls Like You on kyllä jonkinasteinen pettymys. Kelpo Viisu-fiilis siinäkin, mutta kappale jättää hieman samanlaisen fiiliksen kuin artistin koko englanninkielisen uran alku: HMV (hajuton, mauton, väritön).

Robin oli itseoikeutettu suosikki ennen biisien julkaisua, mutta enää hän ei sitä missään nimessä ole. Silti toisena mies edelleen on kutosen kertoimellaan. Hänen saumansa on siinä, että laaja fanbase äänestää voittoon siitä huolimatta, että biisi ei paras ole. Tämän tietävät myös kansainväliset Viisu-fanit, jotka vetoavat YouTube-kommenteissa Suomen kansaan: ei tätä!YouTube-katselut kirjoitushetkellä 25.1.: 269 t.
Huom. määrään vaikuttaa selvästi biisin julkaisujärjestys (3/7)

Lxandra – Something To Lose


Aina pitää olla seassa yksi slovari! Herkän kappaleen Something To Lose -balladin tarjoilee 26-vuotias tulokasartisti Lxandra. Laulaahan artisti osaa, mutta tämän on kovin vaikea nähdä kyllä menestyvän niin UMK:ssa kuin Viisuissakaan. Biisi on yksinkertaisesti turhan tylsä ja hidas, vaikka tarinaa löytyy. Adele-tasoihin ei tällä biisillä ylletä, emmekä tätä 10 kertoimella pelaisi.YouTube-katselut kirjoitushetkellä 25.1.: 181 t.
Huom. määrään vaikuttaa selvästi biisin julkaisujärjestys (4/7)

Käärijä – Cha Cha Cha


No nyt! Vantaalainen Käärijä on ollut aiemmin tunnettu lähinnä räpin ystäville, mutta on noussut kovan luokan hitiksi UMK-tammikuun aikana. Suomenkielinen Cha Cha Cha on röyhkeä ryyppäysaiheinen irtiotto, joka yhdistelee genrejä ihan omien sääntöjensä mukaan. Kruununa sopivan kreisi ja näyttävä musavideo.

Suomen YouTubessa biisi on trendaavien nro 1. Suosion huomaa myös katselukerroista, jotka Areena ja YouTube yhteenlaskettuna nousivat vain muutama päivä biisin julkaisun jälkeen miljoonaan, mikä on selvästi enemmän kuin yhdelläkään muulla kisaajalla. Kansa puhuu, kun Euroviisuista ja UMK:sta on kyse! Tämä on syy sille, miksi biisi on vedonlyöntifirmojen mielestä ykkönen.

12 kertoimella tämän biisin pelaaminen olisi no-brainer, mutta kerroin on enää erittäin vaatimattomat 1,30. Tämä ei oikein houkuttele. Kysymyksiä herättää modernimpien toteutusten rinnalla kliseinen ja toksinen alkoholin ihannointi. Entä mikä on äänestäjien keski-ikä? Vanhempaan väkeen ja ehkä tuomareihinkin tämä biisi saattaa upota huonommin.YouTube-katselut kirjoitushetkellä 25.1.: 762 t.
Huom. määrään vaikuttaa selvästi biisin julkaisujärjestys (5/7)

KUUMAA – Ylivoimainen


Vuonna 2016 perustettu KUUMAA laittaa pöytään tuulahduksen historiasta tuovaa poikabändifiilistä. Kyllähän tämä jää osastoon ihan kiva. Ei huonolaatuinen, mutta ei myöskään riittävän räjähtävä Viisu-lavoille. Catchi puuttuu ja kertsin klassinen "Oooo"-huuto on jo niin sisällötöntä huttua, että muistuttaa enemmän jotain parodiaa. Munaton esitys. Tämä on syy sille, miksi styge on UMK-kertoimissa pahnanpohjimmainen 25:n kertoimellaan.YouTube-katselut kirjoitushetkellä 25.1.: 252 t.
Huom. määrään vaikuttaa selvästi biisin julkaisujärjestys (6/7)

Portion Boys - Samaa taivasta katsotaan


Portion Boys on jo useamman vuoden julkaissut miljoonia paukuttaneita junttihittejä, kuten Karjala takas, Kyläbaari sekä Matin ja Tepon hitillä ratsastanut Vauhti kiihtyy. Pilke silmäkulmassa tehdyt huumoripläjäykset toiminevat etenkin maakunnissa ja amisautoissa.

Samaa taivasta katsotaan jatkaa samaa linjaa. Laskelmoivuus menee jo hieman överiksi, kun mukana on pientä rock-estetiikkaa, joka Suomeen usein Euroviisuissa yhdistetään ja monta kertaahan meillä on rockia lähtenytkin viisuihin, joihin genre ei sinällään sovi mainittavan hyvin, kuten viime vuonna.

Vahvaksi biisiä ei oikein voi kehua. Se on vähän kaikkea, mutta ei kunnolla mitään. Huumorimeininkiä on liikaa: vaikka Euroviisut ei ole mitään synkeää surkuttelua, niin ei siellä musiikkiin minään vitsinä kuitenkaan suhtauduta, ja tämä on vitsi.YouTube-katselut kirjoitushetkellä 25.1.: 283 t.
Huom. määrään vaikuttaa selvästi biisin julkaisujärjestys (7/7)

UMK äänestys


Äänestys tapahtuu lähetyksen aikana heti finaalistien esitysten jälkeen. Voittaja valitaan yleisöäänestyksen ja kansainvälisten raatien yhteistuloksella, mutta suhde on 75-25 aiemman 50-50 sijaan. Yleisöäänestys tapahtuu Yle.fi-mobiilisovelluksella tai perinteisellä puhelinäänestyksellä. Puhelinäänestyksen tuotot lahjoitetaan Nenäpäivälle maailman lasten hyväksi.

UMK:n tuomaroinnista vastaa kansainvälinen ammattilaisraati.

UMK voittajat


Artisti
Kappale
Edustusvuosi
Sijoitus Euroviisuissa
Pernilla Karlsson
När Jag blundar
2012
Semifinaali sija 12
Krista Siegfrids
Marry me
2013
Finaali sija 24
Softengine
Something better
2014
Finaali sija 11
Pertti Kurikan nimipäivät
Aina mun pitää
2015
Semifinaali sija 13
Sandhja
Sing it away
2016
Semifinaali sija 15
Norma John
Blackbird
2017
Semifinaali sija 12
Saara Aalto
Monsters
2018
Finaali sija 25
Darude Ft. Sebastian Rejman
Look away
2019
Semifinaali sija 17
Aksel Kankaanranta
Looking Back
2020
Euroviisut peruttu
Blind Channel
Dark Side
2021
Finaali sija 6
The Rasmus
Jezebel
2022
Finaali sija 21
Käärijä
Cha Cha Cha
2023
-