Mäkihypyn maailmancup käydään tällä kaudella 4.11.2022-2.4.2023. Katso VB:n kausioppaasta kaikki tarvittava tieto, mukaan lukien kisaohjelma, Suomen joukkue, televisiointi ja vedonlyönti!
Mäkihypyn maailmancup käydään jälleen 4. marraskuuta 2022 - 2. huhtikuuta 2023. Kuluvalla kaudella käydään kaikkiaan 23 osakilpailua. Kausi starttasi Wislasta, Puolasta jo marraskuun alussa ja päättyy naisilla Lahteen maaliskuun lopussa ja miehillä Planicaan, Sloveniaan huhtikuun puolella. Lahden lisäksi Suomessa kilpailtiin Rukalla marraskuussa.
Viime kaudella miesten kokonaiskilpailun voitti japanilainen RyÅyÅ« Kobayashi ja naisten kokonaiskilpailun itävaltalainen Marita Kramer. Tältä sivulta löydät mäkihypyn maailmancupiin tälle kaudelle kaiken olennaisen tiedon: kilpailukalenterin, Suomen joukkueen, vedonlyönnin, tietoa televisioinnista ja pistelaskujärjestelmästä sekä muuta.
Mäkihypyn maailmancup 2022-23: Suomen joukkue
Suomen mäkihyppymaajoukkue koostuu kuluvalla kaudella kahdeksasta urheilijasta.
Miesten A-maajoukkue
Antti Aalto
Kalle Heikkinen
Niko Kytösaho
Eetu Meriläinen
Naisten A-maajoukkue
Julia Kykkänen
Sofia Mattila
Jenny Rautionaho
Valmentajina miesten joukkueessa toimii Janne Väätäinen ja naisten joukkueessa Ossi-Pekka Valta.
Mäkihypyn maailmancup: Vedonlyönti
Talvilajien vedonlyönti on suosittua Suomessa, ja myös mäkihyppy lukeutuu niihin lajeihin, joita suomalaiset tykkäävät veikata. Mäkihypyssä onkin paljon valinnanvaraa, sillä voittajavedot ja muut sijoitusvedot sekä myös kilpailijoiden väliset H2H-vedot ovat yleistyneet hurjasti.
Yhä useammat vedonlyöntisivustot tarjoavat pelikohteita mäkihyppyyn. Voit katsoa parhaimmat poiminnat mäkihypyn vedonlyöntiin alta.
Tällä hetkellä yksikään sivusto ei tarjoa voittajavetoa kokonaiskilpailun voittajista, mutta päivitämme tälle sivulle, jos tilanne muuttuu.
Mäkihyppy: Vihjeet
vedonlyonti.com tarjoaa veikkausvihjeitä silloin tällöin myös mäkihyppyyn. Esimerkiksi mäkihypyn maailmancup -vihjeet näet alla olevasta listauksesta, kun sellaisia julkaistaan. Katso myös erilliseltä sivulta kaikki vihjeet myös muihin lajeihin ja kilpailuihin!
Katso uusimmat vihjeet
Mäkihypyn maailmancup 2022-23: Ohjelma & kilpailukalenteri
Tällä kaudella mäkihypyn maailmancupissa käydään 23 osakilpailua. Alta näet kaikki kisat.
Pistelaskujärjestelmä
Mäkihypyssä pistelaskua suoritetaan neljällä eri sektorilla.
Pituus: K-piste (kriittinen piste) kertoo mäen kokoluokan. Suurmäeksi luokitellaan kaikki ne mäet, joissa K-piste on yli 100 metriä. K-pisteen ylittämisestä saa lisäpisteitä, K-pisteen alittamisesta pistevähennyksiä. Pisteiden suuruus vaihtelee mäen koon mukaan. Suurmäessä pistemäärä on 1,8 pistettä hypättyä metriä kohden.
Tyyli: Tyylipisteet määräytyvät kolmen osa-alueen kokonaisuudesta. Ilmalennosta, alastulosta ja loppuliu'usta. Tyylipisteisiin ei lasketa suurinta ja pienintä annettua pistemäärää joita antaa yhteensä viisi tuomaria. Virheettömästä hypystä saa 20 pistettä per tuomari jolloin suurin mahdollinen tyylipistemäärä on 60.
Tuulihyvitys/-vähennys: Hypättäessä tuulesta mitataan viidestä eri kohdasta tuulen suunta ja voimakkuus. Hyvityksiin ja vähennyksiin ratkaisevia tekijöitä ovat tuulen voimakkuus ja hypättävän mäen K-piste.
Lähtölavahyvitys/-vähennys: Lähtölavaa voidaan laskea tai nostaa hyppykierroksen ja kilpailun aikana. Hyvitysmetrien ansaitsemiseksi hyppääjän tulee lähteä hyppyynsä aloituslavaa alempaa. Vähennyspisteisiin johtaa hyppääjän lähdettyä ylempää kuin aloituslava. Pisteytys määräytyy mäen koon mukaan.
Henkilökohtaisissa osakilpailuissa jaetaan aina 30 parhaalle kilpailijalle. Ensimmäiset 15 kilpailijaa saavat järjestyksessä pisteitä: 100, 80, 60, 50, 45, 40, 36, 32, 29, 26, 24, 22, 20, 18 ja 16, minkä jälkeen seuraavat 15 kilpailijaa saavat kukin aina yhden pisteen vähemmän, jolloin 30. sijoittunut kilpailija saa yhden pisteen.
Mäkihypyn maailmanennätys
Mäkihypyn maailmanennätyksistä on pidetty kirjaa jo 1868 vuodesta lähtien. Ensimmäiseksi maailmanennätyshypyksi kirjattiin Sondre Norheimin Norjassa hyppäämä 19metriä. Nordheimin ennätys rikkoutui vasta 1879 Norjalaisen Olaf Haugann toimesta hypättyään 20metriä. 2000-luvulla maailmanennätys on rikkoutunut 15-kertaa ja hyppyennätyskehitys on yli 30metriä. Tällä hetkellä maailmanennätystä nimissään pitää Itävaltalainen Stefan Kraft joka hyppäsi 253.5metriä Norjan Vikersundissa 18.3.2017 joukkuemäen kilpailussa. Maailmanennätys rikkoutui Vikersundin kilpailussa kahdesti jolloin maailmanennätystä nimissään sai pitää myös Norjalainen Robert johansson 252 metrin hypyllään ennen Kraftin hyppyä.
Naisten maailmanennätystä nimissään pitää Itävaltalainen Daniela Iraschko jonka 29.1.2003 200metrinen hyppy rikkoi hänen edellisen, samassa kilpailussa Itävallan Tauplitzissa hypätyn 188 metrin maailmanennätyksensä. Ennen Iraschkoa maailmanennätyksiä jopa kahdeksan peräkkäin on hypännyt Eva Ganster joista viimeisin 9.2.1997 Itävallan Tauplitzissa.