Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Kesä 2023 on kuuma yleisurheilukesä

Yleisurheilu Suomalaiset

Kuvat: Alamy

MM-kisat, Timanttiliiga ja tietenkin Suomi-Ruotsi -maaottelu

Yleisurheilun MM Kisat 2023

Suomalaiset hakevat kultaa ja kunniaa radalla ja kentällä

Kesä 2023 on jälleen kuuma yleisurheilukesä. Huipennuksena kisataan MM-kisat elokuun puolen välin jälkeen, mutta paljon tapahtuu sitä ennen.

Paavo Nurmi Games

Turun Paavo Nurmen stadionilla pidetään kesäkuun 13. päivä kovatasoinen kisa, Paavo Nurmi Games. Ohjelmassa on paljon lajeja, joissa suomalaiset ovat viime vuosina pärjänneet hienosti.
Naisten 100 metrin aidoissa on paikat lähtöviivalla Suomen kovalle nelikolle Hurske, Korte, Neziri sekä Harala.
Naisten seipäässä odotetaan Wilma Murtoa hyppypaikalle. Miesten 3000 metrin esteissä Topi Raitanen on tietenkin kaikkien kiinnostuksen kohteena. Miesten keihäs on ainakin vielä sellainen laji, jota voi sanoa suomalaisten lajiksi.

Timanttiliiga

Timanttiliigan kovat kansainväliset kisat käydään taas toukokuusta pitkälle syyskuuhun. Kauden avaus oli 5.5. Qatarin Dohassa, ja viimeinen kisa pidetään USA:n Eugenessa 16.-17.9.
Timanttiliigan kiertueella on mukana legendaarisia yleisurheilukisoja, kuten 15.6. kilpailut Oslon Bisletillä, 21.7. Monacossa tai 8.9. Brysselissä Van Dammen muistokisat.

Kalevan Kisat

Kalevan Kisat käymään tänä kesänä Lahdessa. Ajankohta on 27.-30.7.

MM-kisat

Yleisurheilun MM-kisat pidetään 19.-27.8. Unkarin Budapestissä. Viime vuonna kisat pidettiin USA:n Eugenessa, ja Suomi jäi kokonaan ilman mitaleita. EM-kisoissa tuli sitten iso paukku, ja nyt jää nähtäväksi, että joko se kuntohuippu osuisi MM-kisoihinkin.

Suomi-Ruotsi -ottelu

Perinteinen Ruotsi-maaottelu käydään nyt vuorostaan Tukholmassa 2.-3.9. Viime vuonna Ruotsi voitti niin miehissä kuin naisissakin. Muutenkin yleisurheiluvaltikka on tukevasti länsinaapurilla. Viimeisinä kymmenenä kesänä Suomi on voittanut miehissä ja naisissa kummassakin vain kerran.

Kesän 2023 suomalaiset, joilta voi odottaa menestystä

Wilma Murto, naisten seiväs

Murto otti viime kesänä Euroopan mestaruuden ennätyksellää 485 cm. Yllätys se oli, mutta todella miellyttävä. 24-vuotiaan Murton nousua lajin huipulle ehdittiin jo odottaa.
Murto vielä varmasti parantaa. Maailmanmestaruus voitettiin viime vuonna Murron SM-lukemalla 485 cm, eli miksipä Murto ei voisi tänä kesänä voittaa MM-kultaakin.

Topi Raitanen, miesten 3000 m esteet

Vanhempi urheilukansa menee melkein sekaisin, kun suomalainen voittaa kestävyysmatkan arvokisakultaa. Viime kesänä tämän ilmiön sai aikaan 27-vuotias Topi Rantanen, joka Munchenin EM-kisoissa voitti 3000 m esteet ajalla 8.21. Aikaisemmin kesällä MM-kisat olivat menneet Raitaselta aivan pieleen vatsaongelmien vuoksi.
Topi Raitasella on vieläkin paukkuja parantaa. Suomen ennätys voisi Raitasen kanssa painua alle 8.10:n. Jos MM-kisoissa sattuu finaalissa sopiva juoksu, niin Raitanen kisaa mitaleista.

Kristiina Mäkelä, naisten kolmiloikka

Mäkelä otti viime kaudella pitkälle uralleen kruunun nappaamalla Munchenin EM-kisoissa hopeaa Suomen ennätyksellä 14.64 m. Eugenen MM-kisoissa heinäkuussa hän hyppäsi karsinnoissa silloisen ennätyksensä 14.48 m, mutta varsinainen kisa meni heikommin ja sijoitus oli yhdeksäs.
Eugenen MM-kisoissa hypättiin pronssia tuloksella 14.72 m. Ei se ole kuin kahdeksan senttiä yli Mäkelän ennätyksen. Kyllä sellaisen parannuksen voi tehdä vielä uran loppupuolellakin.

Lassi Etelätalo ja Oliver Helander, miesten keihäs

Suomen miesten keihäsmaine taitaa olla näiden kahden sankarin harteilla. Etelätalo otti viime kesän EM-kisoissa pronssia ennätyksellään 86.44 m.
Helanderin ennätys on viime vuodelta 89.83 m, mutta vammat vaivaavat miestä kovin usein.
Jos Helander pysyy kasassa, niin mies heittää tällä kaudella yli 90 metriä. Ja jos se kuntohuippu osuu MM-kisojen aikaan, niin taas on Suomelle tulossa keihäsmitalia.

Reetta Hurske, naisten 100 m aidat

Hurskeesta on tullut Suomen naisaitureiden ykkönen, ja kolmikko Neziri, Korte ja Harala ovat jääneet haastajat osaan.
Kesäkuussa Hurske juoksi 100 m aitojen Suomen ennätykseksi 12.70. Koko vuosi on lähtenyt Hurskeelta hyvin liikkeelle. Hän voitti EM-kultaa sisähallissa 60 m aidoissa.
MM-kisoissa finaalipaikka on aivan mahdollinen Hurskeelle. Ja miksei muillekin suomalaisille, jos kesän huippukunto osuu Budapestin päiviin.

Viivi Lehikoinen, naisten 400 m aidat

Lehikoinen juoksi kesäkuussa kauden toisessa kisassaan uudeksi Suomen ennätykseksi 54.40. Viime kauden suurkisoissa Lehikoinen oli kova kilpailija. Eugenen MM-juoksuissa hän pääsi välieriin, jossa juoksi uuden Suomen ennätyksen. EM-kilpailuissa hän juoksi välierissä taas uuden Suomen ennätyksen ja oli vielä finaalissa kuudes. Tänä kesänä vielä jotain parempaa?

Silja Kosonen, naisten moukari

Kosonen on todellinen tulevaisuuden lupaus. Hän on vasta 20-vuotias, mutta silti viime kaudella hän jo oli aikuisten MM-kisoissa Eugenessa seitsemäs ja Munchenin EM-kisoissa viides. Tämän kesän Kosonen on aloittanut erinomaisesti. Kesäkuun alkupuolella hän heitti ennätyksensä 73.50 m. Krista Tervon Suomen ennätys on 90 cm enemmän. Ei mene kauan, kun Kosonen ylittää tämän.