Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Jaromir Jagr jatkaa huimaa uraansa - paitoja kattoon rapakon takana ja Euroopassa!

Jaromir Jagr

Tshekkilegenda Jaromir Jagrin ura hakee vertaistaan. Kaiken huipuksi päälle viisikymppinen Jagr viilettää edellään huipputasolla Tshekin pääsarjassa.

Ensimmäinen seremonia Pittsburghissa

NHL:n Pittsburgh Penguins juhlisti Jagrin menestysvuosia joukkueessa hilaamalla tshekkitaiturin paidan hallin kattoon maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Pelinumeron 68 jäädyttäminen ja juhlaseremoniat nähtiin ennen Los Angeles Kingsin kohtaamista PPG Arenassa. Urotekonsa Steel Cityssä Jagr teki kuitenkin aikanaan tien toisella puolella nykyareenasta, legendaarisessa Civic Arenassa.

Jagr:n saavutukset NHL:ssä ovatkin sitten astetta järeämpää luokkaa. Kaksi mestaruutta 1990-luvun alun menestysjoukkueessa yhdessä Mario Lemieux'n kanssa, peräti viisi sarjan pistepörssin voittoa ja NHL:n arvokkaimman pelaajan palkinto jättivät ikuisen muistijäljen rapakon takaista lätkää seuraaviin ihmisiin.

Jagr on NHL:n kaikkien aikojen toiseksi paras pistemies erään Wayne Gretzkyn jälkeen, koko NHL-uran runkosarjan pistetilasto näyttää hurjia lukemia 766+1155=1921 (1733 ottelua). Pudotuspelejä kertyi reilut 200 lähes pinna per peli-tahdilla. Vertailun vuoksi vaikkapa paras suomalainen pistemies Teemu Selänne on Jagrista lähes viidensadan pinnan päässä ja Jari Kurri vielä karvan verran kauempana. Sanomattakin on siis selvää, että Jagr on myös sarjan kaikkien aikojen ylivoimainen ykkönen eurooppalaisista pelureista.

Jagrin arvioiminen pelkästään tilastojen ja voittojen perusteella olisi kuitenkin jopa vähättelyä. Kenties vielä hämmästyttävämpää on ollut miehen kyky pelata absoluuttisella huipulla niin pitkään ja vanhana. Jagr "eläköityi" NHL-kiekosta lopullisesti vasta alkuvuodesta 2018 juuri ennen 46-vuotispäiväänsä, kun loukkaantumiset saivat turhan vahvan otteen. Ura huipulla ei toki tuohonkaan loppunut, sillä Jagr on siitä asti pelannut Tshekin Kladnossa.

Kotikaupunkinsa seurassa maestro on edelleen tällä kaudella viilettänyt Tshekin pääsarjassa Extraligassa. Helmikuun puolivälissä 52 vuotta täyttäneen Jagrin vastuu on toki ikävuosien myötä laskenut, mutta edelleen legenda pelaa ihan kelpo minuutteja uskottavalla tasolla alaketjujen laidalla. Ei hassummin kaverilta, jonka ensimmäiset arvokisamitalit on hankittu ennen itäblokin kaatumista silloisen Tshekkoslovakian riveissä.

IIHF Hall of Fame toukokuussa

Jagrin uroteot eivät rajoitu pelkästään NHL-kaukaloihin. Menestystä on huuhdottu myös vanhalla mantereella, sillä palkintokaapissa on kaksi kultaa sekä yksi pronssi jääkiekon MM-kisoista Tshekin riveissä. Myös vuoden 2004 World Cupista Tshekki ja Jagr nappasivat pronssia. Tshekkoslovakian väreissä nuorena poikana plakkariin tarttui myös himmeämpiä mitaleita niin aikuisten kuin U20 MM-kisoista.

Jagr kuuluu myös siihen harvalukuiseen "kolmen kullan kerhoon", jonka edustajat ovat voittaneet Stanley Cupin, maailmanmestaruuden sekä olympiakultaa. Viimeksi mainittu tapahtui Tshekin paidassa Naganon vuoden 1998 olympialaisissa. Samassa alkulohkossa Leijonien kanssa pelannut Tshekki marssi lopulta mestariksi voittaen finaalissa Venäjän. Suomen "unelmajoukkue" Selänteen, Saku Koivun ja kumppaneiden johdolla nappasi sekin turnauksesta mitalin, kun pronssimatsissa kaatui Kanada.

Myös Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF kunnioittaa tänä vuonna Jagrin upeaa uraa valinnalla IIHF:n Hall of Fameen. Seremoniat pidetään tuttuun tapaan kevään MM-kisojen yhteydessä, jotka tällä kertaa osuvat hienosti juuri Tshekkiin. Samassa "erässä" kunniagalleriaan nimetään myös muun muassa Petteri Nummelin, joka omalla komealla urallaan kohtasi myös Jagrin MM-kaukaloissa useaan kertaan.

Myös maajoukkueuransa Jagr pisti pakettiin nimenomaan kotikisoissa vuonna 2015. Uran viimeinen maaottelu oli tappiollinen pronssimatsi USA:a vastaan. Tuolloin "vain" 43-vuotias Jagr halusi keskittyä pelkästään seurajoukkuekiekkoon, valinta jota aniharva päälle nelikymppinen peluri pääsee koskaan tekemään. Legendan tarina on siis monella tavalla ainutlaatuinen, eikä peliurankaan viimeistä lukua ole vielä kirjoitettu loppuun.

Tuoreimmat uutiset

Päivitetty viimeksi: 2. heinäkuuta 2024
Päivitetty viimeksi: 23. kesäkuuta 2024
Utah liittyy NHL:ään
Päivitetty viimeksi: 21. huhtikuuta 2024
Pena
Kirjoittanut: Pena
Sports Expert
Kaikki palloilu kiinnostaa, mutta vedot lähtee yleensä ison yleisön keskuudessa hieman vähemmän tunnettuihin lajeihin, kuten snookeriin ja golffiin. Myös NFL ja NBA ovat lähellä sydäntä. Näistä löytyykin säännöllisesti mukavia pelikohteita. Vihjaushistoriaa on viitisen vuotta. Housut jalassa ja panostaso kunnossa niin hyvä tulee.