Suomalaiset pelaajat maailmalla - Katso sinivalkoinen lista

Suomalaiset pelaajat maailmalla - Katso sinivalkoinen lista
Kaikki tietävät ja tuntevat Teemu Pukin sekä Lukas Hradeckyn kaltaiset suomalaiset jalkapallotähdet, jotka tienaavat elantonsa ulkomaiden futiskentillä. Mutta tiesitkö että kaudella 2021/22 peräti yli 100 suomalaista jalkapalloilijaa pelaa ulkomaisissa jalkapallosarjoissa? (Kuvat: Getty Images)

Britteinsaaret


Jalkapallomaailman kruunun jalokivi on pelin perustajamaan Englannin pääsarja Englannin Valioliiga. Valioliigassa pelaaminen on monen suomalaisen jalkapalloilijan unelma ja kaudella 2021/22 tuota unelmaa pääsee elämään Norwich Cityn suosikkipoika Teemu Pukki sekä Brentfordin hyökkääjä Marcus Forss . Edellä mainitun kaksikon lisäksi Englannissa sekä sen naapurimaissa pelaa eri sarjatasoilla myös monta muuta mielenkiintoista suomalaisnimeä Skotlannin Valioliigan Glen Kamarasta sekä Ilmari Niskasesta Valioliigajoukkueiden U23 kokoonpanoissa oleviin maalivahtilupauksiin Viljami Sinisaloon sekä Lucas Bergströmiin. Yhteensä Britteinsaarilla (Englanti, Skotlanti, Irlanti) pelaa viisitoista sinivalkoista kasvoa.Lucas Bergström on iso lupaus joka on päässyt jo aistimaan tunnelmia Mestarien liigan parissa!

Ilmari Niskanen on viimeisin suomalainen joka on siirtynyt sumuisille saarille.

Etelä-Eurooppa


Etelä-Euroopan maista suomalaispelaajien veri vetää selvästi eniten Italiaan. Italian pääsarjassa Serie A:ssa ja sen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Serie B:ssä on nähty suomalaisväriä jo useita vuosia putkeen. Huuhkaja-pelaajien uudeksi suosikkikohteeksi on sen sijaan muotoutumassa Kypros jonka pääsarjassa pelaa tällä kaudella kolme suomalaista maajoukkuekasvoa. Espanjasta löytyy yksi pelaaja, maan viidennellä sarjatasolla pelaava Valtteri Vesiaho.Kokenut maalivahti Niki Mäenpää on Serie A joukkue Venezia FC:n luottopelaaja.Keski-Eurooppa


Keski-Euroopassa on useita jalkapallon huippusarjoja ja maassa kuin maassa on todella kova taso ja tästä syystä on mahtava todeta, että suomalaisia jalkapalloilijoita pelaa niin Saksan, Ranskan, Puolan, Slovakian ja Unkarin pääsarjoissa. Saksasta löytyy suomalaispelaajia peräti neljältä eri sarjatasolta, joista korkeimmalla Saksan Bundesliigassa pelaavat Lukas Hradecky sekä Fredrik JensenLukas Hradecky on pelannut jo pitkän uran Saksan Bundesliigassa.

Jere Uronen pääsee testamaan taitojaan Ranskassa Messiä, Neymaria, Mbappea ja kumppaneita vastaan!

Nikolai Alho pelaa perinteikkään budapestilaisseura MTK Budabestin riveissäPohjois-Amerikka


Pohjois-Amerikan ja erityisesti Yhdysvaltojen jalkapallokulttuuri on kehittynyt valtavasti 2010- ja 2020-luvuilla. Maanosan kovatasoisin sarja on varmasti Meksikon pääsarja Liga MX mutta sen perässä vahvana kakkosena tulee Major League Soccer, jota pidetään sarjaranginkissa esimerkiksi Turkin Superliigaa, Skotlannin Valioliigaa ja Sveitsin pääsarjaa kovempana liigana. Ei olekaan ihme, että peräti kuudesta MLS-sarjassa tällä hetkellä pelaavasta suomalaisesta viisi oli mukana kesän EM-kisoissa ja eiköhän myös Alexander Ring olisi halutessaan ollut kisakoneessa. MLS:n lisäksi jenkeissä pelaa maan toiseksi korkeimmalla tasolla USL Championshipissä kolme pelaajaa.Alexander Ring on tuoreen MLS-seuran Austin FC:n kapteeni.Pohjoismaat


Monelle suomalaiselle jalkapalloliljalle luonnollisen vaihtoehto kotimaankenttien jälkeen on siirtyminen muihin Pohjoismaihin. Suomalalaisesta jalkapallo-osaamisesta pääseekin nauttimaan jokaisessa Pohjoismaassa Ruotsista Färsaarille. Ruotsin Allsvenskan sarjassa pelaa useita maajoukkueestakin tuttuja kasvoja mutta yhteensä suomalaisia voi löytää Ruotsista neljältä eri sarjatasolta ja Norjasta kolmelta. Färsaarilla ja Islannissa suomalaiset futarit pelaavat vain pääsarjassa.Niklas Moisander on yhtä hymyä Ruotsissa.Baltian maat & Venäjä


Pohjoismaiden lisäksi Baltian maita ja Venäjää voisi pitää luonnollisena vaihtoehtona suomalaisille jalkapalloilijoille mutta Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Venäjällä pelaa yhteensä vain kuusi suomalaista. Näistäkin pelaajista esimerkiksi Boris Rottenbergillä sekä Vincent Lambinilla on kaksoiskansalaisuus ja Adam Markhievin isä on venäläinen Umar Markhiev joka on toiminut muun muassa Aleksey Eremenkon apuvalmentajana. Nähtäväksi jää murtautuuko uusia suomalaisia lähitulevaisuudessa esimerkiksi kivikovaan Venäjän Valioliigaan.

Muut maat


Suomalaiset jalkapalloilijat ulkomailla ovat tällä hetkellä keskittyneet erityisesti Britteinsaarille, Pohjoismaihin, Keski-Eurooppaan sekä jonkun verran Yhdysvaltoihin. Itä-Euroopan sarjat ja muut eksoottisemmat kaukomaat tuntuvat olevan kotimaiselle pelaajille pois suljettuja vaihtoehtoja, sillä tällä hetkellä vain neljä suomalaista pelaajaa löytyy idästä tai Euroopan ja Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

Tuorein Itä-Eurooppaan suunnannut pelaaja on tietenkin Turkin Super Liigaan siirtynyt Joel Pohjanpalo, kun taas muista Huuhkaja-pelaajista Thomas Lam pelaa Bulgariassa ja Joni Kauko Intian Superliigassa. Nähdäänkö tulevaisuudessa vielä suomalaisinvaasio esimerkiksi Kiinan Superliigaan, Japanin J-liigaan tai Australian A-leagueen? Viimeksi mainitussa ovat pelanneet historian saatossa muun muassa Alexandr Kokko sekä Juho Mäkelä.Joni Kauko pelaa suomalaisittain ehdottomasti eksoottisimmassa sarjassa, Intian Superliigassa!