Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Liigavalmentajat kaudella 2023-24 - Leijonat ja lampaat

Pena
Kirjoittanut:
Pena
gronborg

Kotimaisen kiekkoliigan runkosarjakausi 2023-24 lähestyy loppuaan ja alkaa olla arvioiden aika. Me rankkasimme tällä kertaa Liigan päävalmentajat. Lue lisää ja katso, ketkä ovat kauden parhaat ja heikoimmat koutsit liigajoukkueiden penkkien takana. (Kuva: Alamy)

Liigan päävalmentajat 2023-24

Jääkiekon kotimaisessa pääsarjassa Liigassa aletaan lähestyä runkosarjan päätöstä. Kausi on jälleen kerran ollut vaihteleva ja mielenkiintoinen. Suurin huomio kohdistuu ansaitusti pelaajiin, mutta vähintään yhtä tärkeä vaikutus joukkueen menestykseen on pelaamisen raamit luovilla päävalmentajilla esikuntineen.

Me kohdistimme tällä kertaa katseemme juuri valmentajiin, joista löytyy useamman kerroksen väkeä. Valmentajien suorituksia on arvioitu suhteessa käytettävissä olevaan materiaaliin sekä odotuksiin, joten heikon joukkueen luotsilta ei luonnollisesti odoteta yhtä paljon, kuin sarjan isojen seurojen valmentajilta.

Kauden aikana on nähty myös kahdet valmentajapotkut, molemmat joulukuussa. Ensin Kärpät näytti ovea entiselle mestarivalmentaja Lauri Marjamäelle. Pari päivää myöhemmin kauden kestosekoilija JYP puolestaan lähetti Jukka Rautakorven kilometritehtaalle. Kumpikaan konkarivalmentajista ei onnistunut, mutta armeliaisuuden nimissä me jätimme kaksikon pois listoilta. Keskitytään siis koutseihin, jotka vielä tehtävässään toimivat.

Onnistujat - top-3

1. Olli Jokinen, Jukurit - arvosana 9,5

Meidän listamme selkeä ykkönen on liigan sensaatiojoukkueen Jukureiden luotsi Olli Jokinen. Kaudessa on ollut vahvoja kaikuja Jokisen avaussesongista mikkeliläisten peräsimessä parin vuoden takaa, jolloin Jukurit oli häkellyttävästi runkosarjan kakkonen. Liito loppui silloin pudotuspelien avauskierroksella, mutta kokonaisuutena kausi oli menestys.

Nyt Jukurit lähtee tavoittelemaan menestystä keväällä jopa aiempaa paremmasta tilanteesta. Jokisen osuus valmentajana on tässä jättiläismäinen, sillä Jukurit pelaa aiempaa monipuolista kiekkoa edelleen halvalla miehistöllä. Jukurit lähti kauteen kahden miljoonan euron budjetilla, mikä ei sarjan suurseuroissa riitä mihinkään.

Jokisen äärimmäisen kovaan työntekoon perustuva filosofia on koulinut "ynnämuut" pelureista timantteja. Mikä parasta, pohjoisamerikkalaista lätkää pelaava Jukurit on myös yksi sarjan viihdyttävimmistä joukkueista ja esiintyy illasta toiseen hurjalla asenteella. Nopeaa pystysuunnan kiekkoa ja kovaa paineistusta harrastava Jukurit on entisen tasapaksun alakulon sijaan tänäkin keväänä yksi sarjan seuratuimpia joukkueita. Isoin kiitos siitä kuuluu "Päällikkö" Jokiselle.

Liiga 2023-24: Mestari

JukuritKerroin 8,25Bethard Logo

Rikard Grönborg, Tappara - arvosana 9

Hallitseva mestari Tappara uudistui kauden alla rajusti ja isoin muutos tapahtui valmentajaosastolla. Ruotsalainen kultasormi Rikard Grönborg vaihtoi Sveitsin kaukalot Liigaan ja Tapparaan, mikä nostatti monia kulmakarvoja. Grönborg on ainakin puheiden tasolla ollut vahva vaihtoehto jopa seuraavaksi eurooppalaiseksi NHL-päävalmentajaksi.

Tulisieluinen Grönborg on ollut viime ajat tikunnokassa lähinnä tuomarikommenttiensa vuoksi. Taustalle on jäänyt se tosiseikka, että peliään huomattavasti aktiivisemmaksi ja hyökkäysvoittoisemmaksi tälle kaudelle reivannut Tappara on pelannut pääosin myös oivallista lätkää. Kevään tullen Tappara vaikuttaa jälleen sarjan suurimmalta mestarisuosikilta ja iso ansio siitä kuuluu Grönborgille.

Liiga 2023-24: Mestari

TapparaKerroin 4,20Bethard Logo

Tomi Lämsä, Lukko - arvosana 8,5

Meidän listamme kolmosena on Rauman Lukon päävalmentaja Tomi Lämsä niukasti ennen Ilveksen Antti Pennasta. Vaakakuppia Rauman suuntaan kääntää menestys CHL-kaukaloissa, joissa Lukko esiintyi tällä kaudella hienosti. Äärimmäisen niukka välierätappio lopulta mestaruuden voittaneelle Geneve-Servettelle oli katkera lopetus hienolle eurokaudelle.

Viime kauden loppu oli Lukolle katastrofaalinen. Parin vuoden takainen mestarijoukkue hyytyi lopulta heti pudotuspelien avauskierroksella ja uutta suuntaa haettiin vaihtamalla Marko Virtanen Lämsään. Pääosin Jokereissa ja KHL:ssä kannuksensa hankkinut Lämsä on moderni valmentaja, joka on jäänyt Suomessa turhan vähälle huomiolle. Raumalla jälki on ollut materiaaliin nähden hyvää ja ruuvia on vielä vara kiristää. Ehkäpä tällä kaudella vihdoin nähdään Lukko, joka on parhaimmillaan kauden ratkaisuotteluissa?

Liiga 2023-24: Mestari

LukkoKerroin 16,00Nords Casino logo

Vihkoon meni - top-3

Ville Peltonen, HIFK - arvosana 5

Epäonnistujien osalta nostetaan heti kärkeen iso punainen kissa pöydälle. Kolmatta kauttaan HIFK:n peräsimessä naruja vetelevä Ville Peltonen on käytettävissä olleisiin työkaluihin nähden epäonnistunut tällä(kin) kaudella rankasti. Kasassa on jopa IFK:n mittapuulla harvinaisen laadukas ja kallis joukkue, joka ei kuitenkaan ole säväyttänyt kaukalossa kuin hetkittäin.

Peltonen ei missään nimessä ole sarjan heikoin päävalmentaja, ei lähelläkään. Silti resursseihin verrattuna jälki on ollut jälleen onnetonta. Kokeneen joukkueen ainoa tavoite on toki mestaruus, mutta näin epätasaisen ja heikon runkosarjan jälkeen siihen on vaikea uskoa. Jos Peltonen ei olisi kansallinen ikoni ja varsinkin HIFK:n seuralegenda, olisi kalossin kuva tullut takamukseen jo hyvän aikaa sitten.

Liiga 2023-24: Mestari

HIFKKerroin 6,75Bethard Logo

Ville Hämäläinen, SaiPa - arvosana 5+

SaiPa:n pääkäskijän Ville Hämäläisen nostaminen tälle listalle tuntuu jossain mielessä jopa väärältä, mutta minkäs teet. Viime kaudella Pekka Virran korvannut Hämäläinen on Lappeenrannan Kisapuiston "omia poikia", mikä varmasti avitti pitkän sopimuksen saamisessa. Se itse asiassa matalan palkkapyynnön kanssa saattoi olla jopa tärkein syy pestiin. Päävalmentajana Hämäläinen on valitettavasti kuitenkin väärässä sarjassa.

Hämäläinen on valmentajaksi mukava mies ja puhaltaa joukkueeseensa positiivista energiaa, siitä plussa surkean arvosanan päälle. Valmentaminen on kuitenkin tulosurheilua ja tulosta Hämäläinen ei ole tehnyt. Viime kauden jumbojoukkue SaiPa ei lähtenyt tähänkään sesonkiin kovin odotuksin. Ei se silti niin toivoton joukkue paperilla ole ollut, kuin mitä esitykset kaukalossa ovat antaneet ymmärtää. Tähän mennessä varsinaisen peliajan voittoja Sputnikilla on runkosarjassa neljä (4!). Tarviiko sanoa muuta?

Risto Dufva, Sport - arvosana 6

Legendaarisen päävalmentajan Risto Dufvan aika on vihdoin tulossa päätökseensä Vaasassa ja tästä tyytyväisimpiä lienevät Sportin fanit. Sinänsä Sportin kausi ei ole ollut mikään täyskatastrofi, mutta "kaikkien aikojen joukkueella" olisi pitänyt pystyä parempaan. Modernimmalla ja innokkaammalla koutsilla tämä olisi voinut toteutua.

"RD" on yli kolmenkymmenen vuoden valmentajaurallaan noussut monissa piireissä jonkinlaiseen kulttiasemaan. Menestyksen kanssa sillä ei useinkaan ole ollut mitään tekemistä, joskin JYPissä tuli jopa yksi Suomen mestaruus keväällä 2009. Aika on kuitenkin ajanut konkariluotsin ohi jo hyvän aikaa sitten, eikä päätös lopettaa pitkä ura tähän kauteen ole missään nimessä väärä.