Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Suomalaiset NHL-veskarit 2022-23 - tähtiä ja haastajia

Suomalaiset NHL-veskarit 2022-23

NHL-kausi 2022-23 on suomalaisten maalivahtien osalta sujunut kovin vaihtelevasti. Joukkoon mahtuun niin huippuonnistujia, kuin isoja pettymyksiä. Ja paljon siltä väliltä. (Kuva: Alarmy)

NHL:n suomalaisveskarit - useamman kerroksen väkeä

Suomalaismaalivahdit ovat vuosien saatossa olleet kovaa valuuttaa rapakon takana. "Suomalainen maalivahtitehdas" on tuottanut kokoonsa nähden käsittämättömän määrän huippuvahteja í󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿  la Pekka Rinne, Miikka Kiprusoff, Tuukka Rask ja niin edelleen. Toisaalta viime vuosina on usein kuultu myös epäilyjä suomalaisen veskarituotannon hiipumisesta ja jopa kriisistä. Mikä on totuus juuri nyt? VB.com otti siitä selvää.

Ensinnäkin on syytä tarkastella sinivalkoisten torjujien määrää kauden aikana. Tällä kaudella NHL:ssa on nähty tositoimissa yhdeksän suomalaisveskaria, joka on samaa luokkaa kuin viimeisen vuosikymmenen aikana. Myös suomalaismaalivahtien ottelumäärät ovat suunnilleen entisellä tasollaan, hieman huippuvuosien alla mutta kuitenkin suunnilleen keskiarvoissa.

Edes sinivalkoisin lasein tarkasteltuna tilanne ei kuitenkaan ole juuri nyt ihan huippuvuosien tasolla. Laajuutta löytyy edelleen, mutta kärki ei ole NHL:n huippukorkeilla standardeilla kovin terävä. Vain Juuse Saros, Ville Husso ja pienin varauksin Joonas Korpisalo ovat olleet joukkueidensa selkeät ykkösvahdit ja näistäkin vain ensin mainittu on tähtiosastoa koko liigan mittarilla.

Kauden aikana NHL-kaukaloissa on nähty yhdeksän suomalaisvahtia. Tilastojen(kin) valossa Nashvillen kaksikko erottuu edukseen.

Tähdet kortilla - Saros keihäänkärkenä

Suomalaisvahtien ykkösestä ei tällä hetkellä ole epäselvyyttä. Nashville Predatorsin ykkösveskari Saros on pelannut huiman kauden, vaikka Predators ei joukkueena ole sen suuremmin sykähdyttänyt. Ilman Sarosta pudotuspelihaaveet olisivat kuitenkin kariutuneet jo viikkoja aiemmin.

Saroksen mahtavat otteet poikivat paikan myös helmikuussa pelattuun All-Star-otteluun. Toista kertaa tähdistömatsissa esiintynyt Saros on nopeasti osoittanut olevansa kevyesti ennen viime kautta solmitun 20 miljoonan dollarin sopimuksensa arvoinen. Jo viime kausi oli hyvä, kuluva sesonki suorastaan huikea.

Nashvillen kausi päättyy kuitenkin suurella todennäköisyydellä runkosarjaan, mikä vapauttaisi Saroksen mahdollisesti maajoukkueen käyttöön. Leijonille Saroksen saapuminen kevään jääkiekon MM-kisoihin Tampereelle olisi lottovoitto.

Useampi onnistuja

Tilastojen valossa kauden paras suomalaisvahti on yllättäen ollut Predatorsin toinen kassari Kevin Lankinen. Pelattuja otteluita on kuitenkin sen verran vähän, ettei liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ole syytä tehdä. Viime kaudella Lankisen koko NHL-tulevaisuus tuntui olevan vaakalaudalla, mutta Nashvillessa Lankinen on jälleen tehnyt itsestään relevantin NHL-maalivahdin.

Korpisalo voitaneen hänkin tällä hetkellä laskea NHL:n ykkösvahdiksi. Maaliskuussa tuli siirto Los Angeles Kingsiin, jossa vastuuta on tarjolla runsaasti. Alkukausi umpisurkeassa Columbuksessa sujui jopa yllättävän hyvin, "Korppariin" Blue Jackets ei missään nimessä kaatunut.

Husso puolestaan on raivannut tiensä Detroit Red Wingsin selkeäksi ykköskassariksi. Sesongin edetessä niin punasiivet kuin Hussokin on terävöittänyt otteitaan. Ei mikään maaginen kausi 28-vuotiaalta HIFK-kasvatilta, mutta perushyvää tekemistä haastavissa oloissa kuitenkin.

Lasketaan onnistujiin myös Carolinan konkari Antti Raanta. Hurricanesin maalivahtikarusellissa Raanta on pelannut itsensä terveenä ollessaan todennäköiseksi kakkosvaihtoehdoksi. Carolinassa tilanteet tunnetusti kuitenkin elävät nopeasti, joten kaikki on mahdollista aina kannujahdissa olevan joukkueen ykkösvahdista kolmoseksi.

Vara parantaa + nuoret haastajat

Kauden selkeästi suurin pettymys on San Joseen täksi kaudeksi siirtynyt Kaapo Kähkönen. Minneotassa puhuttiin jopa joukkueen tulevasta ykkösvahdista, mutta Sharksissa ei ole koppi tarttunut. Samalla nokkimisjärjestys on vaihtunut, kun Kähkönen on pudonnut käytännössä joukkueen kakkosveskariksi James Reimerin taakse.

Buffalon Ukko-Pekka Luukkonen on hänkin pakko laskea pieneksi pettymykseksi koko kauden mitassa, joskin juuri nyt nuoli osoittaa ylös. Helmikuussa isokokoinen suomalaisvahti valittiin koko NHL:n kuukauden tulokkaaksi, mikä on suomalaispelaajalle harvinaista herkkua. Tulevaisuus lienee Luukkoselle valoisa.

Luukkosen ohella nuoria NHL:n kynnyksellä olevia suomalaisveskareita edustavat Coloradon Justus Annunen sekä San Josen Eetu Mäkiniemi. Pari matsia pelanneita nuorukaisia on turha vielä sen kummemmin arvostella, mutta vuoden päästä tämä kaksikko voi olla jo merkittävissä rooleissa seuroissaan.

Vaikka suomalaisten NHL-veskareiden kärki onkin monia aiempia kausia ohkaisempi, mistään kriisistä lienee turha puhua. Eikä toki sovi unohtaa myös Euroopan kovissa sarjoissa pelaavia huippuveskareita. Suomalainen maalivahtituotanto elää ja voi hyvin!