Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Parhaat vs. parhaat -maajoukkuekiekkoa 2025! Millaisen rosterin Leijonat saa jalkeille?

Thor
Kirjoittanut:
Thor
neljän maan turnaus

Maailman parasta maajoukkuelätkää nähdään pitkästä aikaa helmikuussa 2025, kun päivänvalon näkee uusi 4 Nations Face-Off -turnaus! Mitä odottaa Suomen joukkueelta? Kuva: The Canadian Press, UPI / Alamy Stock Photo

Suomesta on tullut viime vuosina maajoukkuekiekon mallimaa. Huippuvuosi oli 2022, jolloin ensin tuli olympiakultaa ja heti perään maailmanmestaruus.

Viemättä mitään pois Leijonien hienoilta uroteoilta, saavutukset eivät ole täysin vertailukelpoisia männävuosiin, jolloin pelattiin parhaat vastaan parhaat -turnauksia. Tuolloin olympiakiekossa ja World Cupissa olivat mukana maailman parhaat pelaajat NHL:stä.

Viime kerta, kun maajoukkuelätkää pelattiin "best-on-best", oli vuonna 2016, jolloin edellinen maailmancup järjestettiin. Se ei mennyt Suomelta tunnetusti kovin mallikkaasti, sillä alkulohkon kolmessa ottelussa Leijonat sai aikaiseksi vain yhden maalin. Tämä riitti 0 pisteeseen ja lohkon viimeiseen sijaan. Turnaus pelattiin mielenkiintoiseen aikaan syyskuussa ja sai hieman kritiikkiä muun muassa erikoisista yhdistelmäjoukkueistaan: mukana oli kuuden suurmaan lisäksi lopulta finaaliinkin päässyt "Euroopan joukkue" sekä "Pohjois-Amerikan alle 23-vuotiaiden yhdistelmäjoukkue".

4 Nations Face-Off on Suomelle iso näytönpaikka

Sanomattakin on selvää, että neljän huippumaan kesken pelattava uusi 4 Nations Face-Off -turnaus on Suomelle iso näytönpaikka. Tietyllä tapaa Suomen paineet ovat aika korkeat, kun menestystä on viime vuosina tullut aivan erilaisilla joukkueilla pelattavassa maajoukkuekiekossa, ja edellinen parhaiden turnaus on mennyt niinkin surullisella tavalla vihkoon. Samalla Antti Pennanen on ollut tulevan turnauksen aikaan vasta hetken Leijonien päävalmentajana.

Ihan yhtä lailla tärkeä turnaus on kyseessä tietenkin muille joukkueille. Moni nuorempi huippupelaaja pukee maajoukkuepaidan päälleen tuolloin ensi kertaa! Voittajakertoimia ei ole vielä nähty, mutta epäilemättä Suomi on niissä viimeinen, joskaan ei missään nimessä täysin vailla mahdollisuuksia voittaa vaikka kirkkain palkinto.

Suomi saa jalkeille kilpailukykyisen nipun

Suomen pelaajamateriaali riittää yksilötasolla haastamaan muita maita, mutta ei päihittämään - siihen tarvittaisiinkin sitten vanhaa kunnon Suomen asetta eli yhtenäistä joukkuepelaamista ja tietenkin hyvää maalivahtityöskentelyä.

Torjujissa selkeä tilanne

Maalivahdeissa Suomen tilanne on tällä hetkellä melko selkeä. Suomi on edelleen hyvän maalivahtituotannon maa, jonka tämän sukupolven kirkkain tähti on Juuse Saros. Hän on jatkanut Pekka Rinteen perintöä Nashvillessä loistavasti ja kuuluu koko Änärin parhaisiin veräjänvartijoihin, vaikka Vezinaa ei vielä ole tullut. Hän on Suomen ykköstorjuja, jos ei ihmettä tapahdu.

Kirittäjiä ja tuuraajia riittää, näistä selkeimpinä tällä hetkellä ehkäpä Antti Raanta ja Ukko-Pekka Luukkonen.

Pakistossa kemiat pelaavat

Puolustuksessa yksi Suomea auttava tilanne on se, etä kolme huippupakkia tulee saman organisaation riveistä: Dallasin Miro Heiskanen, Esa Lindell ja Jani Hakanpää. Näistä varsinkin Heiskanen on Suomen kärkipakki ja kuuluu koko sarjankin puolustajaeliittiin. Viime kausi oli paras myös pisteiden valossa miehen uralle, joten hyvää on lupa odottaa myös Leijona-paidassa.

Muita puolutuksen keskeisiä nimiä lienevät muun muassa Henri Jokiharju (Buffalo Sabres), Niko Mikkola (Florida Panthers), Rasmus Ristolainen (Philadelphia Flyers) ja Juuso Välimäki (Arizona Coyotes). Pikkuisen lisää ruutia voisi alempien kenttien alakerroissa olla, mutta jos hyvä henki saadaan päälle, potentiaalia puolustuksessa on pitää tähdekkäämmätkin vastustajat kohtuullisesti pois paikoilta.

Hyökkäyksessä reippaasti tähtinimiä

Hyökkäyksessä tilanne on sangen kiinnostava Suomen osalta, ja valinnanvaraakin on. Mukaan mahtuu NHL-eliittiin kuuluvia tähtistatuksen pelaajia Mikko Rantasen, Sebastian Ahon, Alexander Barkovin, Roope Hintzin ja kumppanien johdolla, sekä sopivasti nousevia yllätysvalmiita nimiä.

Kiinnostavaa on, minkä verran lähdetään hyödyntämään pelaajien kemioita esimerkiksi Carolina-leiristä, jossa Ahon lisäksi pelaavat Teuvo Teräväinen ja Jesperi Kotkaniemi. Ilmeinen yhteys on lisäksi Rantasella ja Artturi Lehkosella sekä Floridan kundeilla.

Entä aiemmista maajoukkueympyröistä - voisiko paluun tehdä 2016 ihastuttanut PuLa-Aho-ketju? Siihen on matkaa, sillä Laineen tämänhetkinen tilanne jääkiekkoilijana on vaakalaudalla ja samoin on oikeastaan Puljujärven kohdalla, joka on hiljattain tehnyt paluuta Änäri-ympyröihin Penguins-nutussa ja vaatisi kyllä hyvää nousua, että hänelle irtoaisi tulevasta Leijona-joukkueesta minuutteja.

Hyökkääjät ovat riippuvaisia vireen tuomasta itseluottamuksesta, ja siinä mielessä moni asia ehtii muuttua vuoden aikana. Kiinnostavaa on nähdä muun muassa Matias Maccellin, Mikael Granlundin, Eeli Tolvasen, Erik Haulan ja kumppaneiden rooli.

Ketkä pelaajat sinä sisällyttäisit joukkueeseen? Ota osaa keskusteluun Facebook-ryhmän keskustelussa[/url]!