Miten Suomi selviää ensi kesän EM-kisoihin?

Miten Suomi selviää ensi kesän EM-kisoihin?
Suora kisapaikka jäi Huuhkajille haaveeksi, mutta se on mahdollista lunastaa vielä jatkokarsinnoista, joiden kulku selvisi marraskuun arvonnassa. Kuva: Alamy
Suomi haluaa nähdä omat Huuhkajansa jälleen EM-kisoissa 2024 Saksassa, se on selvä. EM-karsintojen lohkovaihe toi kuitenkin karvaan tuloksen, ja nyt mahdollisuus saada näistä karsinnoista unelmatulos eli suora kisapaikka taskuun jäi haaveeksi – vaikka karsintojen puolenvälin jälkeen tilanne näytti sen suhteen vielä oikeinkin hyvältä.

Kisapaikka voi kuitenkin irrota vielä jatkokarsinnoista, jotka pelataan maaliskuussa 2024! Suomi on varmistanut paikan jatkokarsinnoissa tultuaan Kansojen liigan B-liigan parhaaksi lohkokakkoseksi, mihin siihenkin tarvittiin Venäjän poisjääntiä. Jatkokarsintojen eteneminen selvisi 23. marraskuuta 2023 pidetyssä arvonnassa.

Suomi kovalle A-polulle


EM-karsintojen pudotuspeleissä eli jatkokarsinnassa pelaa maaliskuussa 12 joukkuetta. Nämä on jaettu kolmeen polkuun A, B ja C, eli kullakin polulla on neljä joukkuetta. Joukkueet kohtaavat ensin yksiosaisissa välieräotteluissa ja näiden voittajat finaaleissa. Näin ollen jatkokarsinnoista saadaan kolme viimeistä kisoihin etenevää joukkuetta.

Suomi oli lähtökohtaisesti B-polun joukkue, mutta jottei homma olisi liian helppoa, arvottiin yksi joukkue A-polulle joukosta Suomi, Ukraina ja Islanti. Niinhän siinä kävi, että Huuhkajat arvottiin A-polulle. Näin ollen Suomi saa ensin vastaansa Walesin vieraissa. Tämän ottelun voittaja kohtaa Puola-Viro-parin voittajan finaalissa, joka pelataan Suomen tai Walesin kotikentällä. Kaksi voittoa tarvitaan siis kisapaikkaan: ensin Walesin kaataminen vieraissa ja sitten todennäköisesti Puolan kellistäminen kotona. Toki olisihan sekin aikamoista kohdata Olympiastadionilla etelänaapuri Viro, mikäli tämä onnistuisi ensin yllättämään Puolan!

Kovan työn takana pääseminen kisoihin siis on. Toisaalta voidaan argumentoida, että mitä asiaa on mennä kisoihin, jos ei yhtäkään kovempaa maata onnistuta voittamaan tai mieliala on jo valmiiksi lannistunut.

Vaikka arpaonnea voidaan pitää ensialkuun huonona, niin ei tilanne pahin mahdollinen ole, jos ei myöskään paras vaihtoehto toteutunut. Paras olisi ollut tietenkin Ukrainan arpominen A-polulle, Ukrainan ollessa koko porukasta ehkäpä se kovin joukkue tällä hetkellä. Tämä siis vältettiin nyt.

Jännitettävää löytyy EM-kisojen tiimoilta totta kai myös muiden kuin Huuhkajien osalta. Lue EM-kisasivulta tarpeellinen tulevista kisoista, jotka pelataan Saksassa 14.6.-14.7. 2024!