Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Jackie Robinson Day - kuka ja miksi

Jackie Robinson

Jackie Roosevelt Robinson pelasi numerolla 42 ja on yksi MLB-historian merkittävimmistä henkilöistä. Perjantaina 15.4. vietettiin jälleen Jackie Robinson Dayta. Kuka Robinson oli ja miksi päivää vietetään joka vuosi?

Jackie Roosevelt Robinson syntyi vuonna 1919 avoimesti rasistiseen Georgian osavaltioon, josta hän muutti lapsena äitinsä kanssa Kaliforniaan. Robinson kävi yliopistonsa Los Angelesissa UCLA:n kampusyliopistossa. Hänestä tuli UCLA:n ensimmäinen opiskelija, joka kilpaili lukukausimaksut kattavalla urheilustipendillä peräti neljässä eri lajissa. Baseball ei ollut alkujaan miehen ykköslaji vaan valikoitui lopulta amerikkalaisen jalkapallon, koripallon ja yleisurheilun joukosta. Kyseessä oli siis hyvin urheilullinen ja monipuolinen usean lajin omaava herra.

Vuonna 1945, hieman ennen toisen maailmansodan loppua päätti Robinson valita lajikseen baseballin. Tästä alkaa jakso, jota voidaan pitää yhtenä merkittävimpänä aikana Amerikan Yhdysvaltojen historiaa. Voi kuulostaa liioittelulta, muttei ole sitä. Aikakautta varjosti hyvin rasistinen ilmapiiri, eikä afroamerikkalaisia ollut isoissa urheilusarjoissa nähty. Robinson pelasi pari ensimmäistä baseball-vuottaan niin sanotussa Negro Leaguessa - kuten jokainen muukin afroamerikkalainen. Nimensä mukaisesti sarja oli tarkoitettu tummaihoisille pelaajille, joilla ei tuona aikana ollut mitään asiaa MLB-sarjaan. Siitä huolimatta, että vuonna 1876 perustettu National League ja 1901 aloittanut American League olivat pyörineet jo usean vuosikymmenen ajan, ei tummaihoisia pelaajia ammattilaiskentillä ollut nähty.

Päivämäärä 15.4. kuitenkin muutti kaiken - pysyvästi. Kyseisenä päivänä vuonna 1947, silloin 27-vuotias Jackie Roosevelt Robinson pelasi ensimmäisenä tummaihoisena pelaajana MLB-sarjassa Brooklyn Dodgersin riveissä. Miten tämä tapahtui? Tässä kohtaa pääsemme herraan nimeltä Branch Rickey, Dodgersin omistaja ja yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista seurajohtajista. Rickey oli fiksu ja ymmärsi arvon, joka afroamerikkalaisissa pelaajissa oli. Katsojamäärät tulisivat moninkertaistumaan ja tummat pelaajat olivat Rickeyn mielestä täysin valkoisten tasolla. Hän loi 1930-luvulla baseballissa yhä käytössä olevan uusien pelaajien kasvattamiseen tähtäävän farmijärjestelmän. Robinson oli hetkessä yksi yhdysvaltojen seuratuimpia ihmisiä eikä hän jättänyt ketään kylmäksi.

Jackie Robinson

Robinson on yksi kaikkien aikojen pelaajista MLB:n historiassa. Hän oli taitava joka osa-alueella, joita parhaalta baseball-pelaajalta vaaditaan. Onko tämä seurausta hänen monipuolisesta urheilutaustastaan? - varmasti. Heti ensimmäisenä MLB-kautenaan mies palkittiin vuoden tulokaspelaajaksi National Leaguessa. Hän esiintyi kuudesti World Series -finaalissa ja oli voittamassa Dodgersin ensimmäistä World Seriesiä. Robinson oli kauden 1949 MVP ja kirjautti yhdeksän vuoden uransa aikana 137 home runia sekä BA:n .311. Kun mietitään aikakautta, jolloin tämä kaikki tapahtui, ovat luvut todella kovia. Mies sai pelätä jatkuvasti henkensä puolesta ja rasistiset solvaukset täyttivät areenat. Oli myös täysin normaalia, että Robinson nukkui yönsä toisaalla, kun hänen joukkuekaverinsa yöpyivät yhdessä hotellissa. Kun USA:ssa todenteolla heräiltiin tasa-arvoon ja vähemmistöjen oikeudet paranivat, oli Robinsonin ura jo kaukana historiassa. Jack valittiin vuonna 1962 ensimmäisenä afroamerikkalaisena baseballin Half Of Fameen ja hän on saanut presidentin myöntämän Vapauden mitalin.

Jackie Robinson Day

Kuinka Jackie Robinson Day näkyy joka ainoa vuosi 15.4. pelattavissa MLB-otteluissa? Urheiluhistorian hienoimpia hetkiä elettiin vuonna 2004, kun Robinsonin pelinumero 42 jäädytettiin ammattilaissarjoissa Yhdysvalloissa. Pelinumeroa 42, ei siis saa käyttää kukaan tai mikään baseball-joukkue USA:ssa. Jackie Robinson päivän baseball-otteluissa, jokainen ammattilaispelaaja ja valmentaja pitävät yllään pelipaitaa numero 42. Tämä on suuri, mutta täysin perusteltu kunnianosoitus miehelle, joka muutti maailmaa pysyvästi.

Jackie Robinson Day

Uransa jälkeen Jack pyrki maineellaan ja teoillaan parantamaan tummaihoisten oikeuksia monin eri tavoin. Jackie Robinson kuoli kuitenkin hyvin nuorena. Vain kymmenen vuotta baseballin Half Of Fameen valitsemisen jälkeen, Robinson kuoli vain 53-vuotiaana diabetekseen ja sydänvaivoihin.

The Jackie Robinson Story

Jackie Roosevelt Robinson näytteli myös omassa elämänkerta -elokuvassaan vuonna 1950. Tämä on nähtävissä muun muassa Youtube.comista. Vuonna 2013 valmistui elokuva "42".

vedonlyonti.com-Toimitus
Sports Expert