Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Suomen valovoimaisimmat naisurheilijat - kuka on sinun valintasi?

Pena
Kirjoittanut:
Pena
naisurheilijat

Perjantaina 8. maaliskuuta vietetään kansainvälistä naistenpäivää. VL.com kunnioittaa vuosipäivää listaamalla modernin ajan suomalaiset naisurheilutähdet. Ken on heistä kaikkein kirkkain? (Kuvat: Alamy)

Suomen valovoimaisimmat naisurheilijat kautta aikojen

Naistenpäivän kunniaksi on aika kääntää katseet suomalaisiin naisurheilijoihin. Maastamme on tasaisin väliajoin noussut kansainvälisen tason supertähtinaisia useissa eri lajeissa, mutta huomio on usein jäänyt selvästi jälkeen vastaavalla tasolla suorittavista miesurheilijoista. Tässä artikkelissa kaikki on kuitenkin toisin, kun valokeila kohdistetaan pelkästään kauniimman sukupuolen edustajiin.

Meidän ehdokkaamme eivät välttämättä ole historian absoluuttisesti parhaita suomalaisurheilijoita, vaan nyt haetaan eri aikakausien ja lajien valovoimaisimpia tähtiä. Kyseessä on myös puhtaasti subjektiivinen näkemys, joten turhan vakavasti ei tätä listausta siis tule ottaa.

Valovoimaisimmat naistähdet

Jotta listasta ei tulisi loputtoman pitkää, jouduimme tekemään pieniä rajauksia "ehdokaslistaan". Ensinnäkin yhdestä lajista kelpuutimme listalle vain yhden urheilijan. Esimerkiksi suomalaisista naishiihtäjistä voisi hyvin olla listalla mukana useampikin.

Pyrimme myös keskittymään enemmän "modernin" ajan urheilijoihin ja näkymätön rajaviiva on vedetty jonnekin 1970-luvun tuntumaan. Kaikki kunnia aiemmin huipulla urheilleille naistähdillemme, mutta jo mediahuomion huima lisääntyminen on tehnyt uudemman ajan urheilijoista entistä valovoimaisempia yksilöitä.

Marja-Liisa Kirvesniemi

Suomen naishiihdon kaikkien aikojen ykkönen. Huiman uran kohokohta oli Sarajevon olympialaiset 1984, josta tuli kolme kultamitalia (tunnelmaan pääset videosta alta). Kirvesniemi nappasi kolme kultaa myös MM-kisoista ja kasapäin himmeämpiä mitaleita niin olympialaisista, kuin muistakin arvokisoista. Kävi peräti kuudet olympialaiset urheilijana.

Tanja Poutiainen

Suomen kaikkien aikojen menestynein alppihiihtäjä. Poutiaisen hienon uran kohokohdat arvokisoissa olivat hopeamitalit niin Torinon olympialaisissa 2006 kuin MM-kisoissa 2005. Myös kaksi MM-pronssia koristaa palkintokaappia. Maailmancupissa Poutiainen nappasi peräti yksitoista voittoa ja oli lähes 50 kertaa palkintopallilla. Valittiin vuoden naisurheilijaksi Suomessa kolme vuotta peräkkäin 2004-2006

Kaisa Mäkäräinen

Talviurheilijoiden trion päättää ampumahiihtäjä Mäkäräinen, joka voitti ensimmäisenä suomalaisena ampumahiihdon maailmancupin kauden 2010-11 päätteeksi. Mäkäräinen toisti tempun urallaan vielä kahdesti ja nappasi myös MM-kisoista kaiken värisiä mitaleja. Kirkkain niistä oli takaa-ajon kulta Hanty-Mansijskista 2011. Vuoden urheilijaksi Suomessa Mäkäräinen valittiin niin ikään samana kultaisena vuonna 2011.

Minna Kauppi

Kauppi on Suomen kaikkien aikojen naissuunnistaja ja saavutukset ovat huimat. Peräti yhdeksän aikuisten maailmanmestaruutta, kaksi Euroopan mestaruutta sekä kasapäin muita mitaleita tekevät kaupista yhden kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisurheilijoista lajissaan. Vuoden urheilijaksi Kauppi valittiin Suomessa vuonna 2010.

Mira Potkonen

Kevytsarjan nyrkkeilijä Potkonen tuli lähes koko kansan tietoisuuteen vuoden 2016 Rion olympialaisissa nappaamalla komeasti pronssia. Sama tulos tuli myös seuraavista Tokion olympialaisista ja Potkosesta tuli näin ainoa kesäolympialaisten tuplamitalisti suomen naisurheilun historiassa. MM-kisoista Potkosen palkintokaappiin kertyi niin ikään kaksi pronssimitalia ja EM-kisoissa vuoltiin kultaa vuosina 2018 ja 2019.

Petra Olli

Median puolella hienon painiuran jälkeen kunnostautunut Olli kruunasi urheilu-uransa vuonna 2018, jolloin Lappajärven Veikkoja edustava painija nappasi kultaa niin EM-kisoista kuin Budapestin MM-molskeilstakin. Muitakin arvokisamitaleja palkintokaapista löytyy ja Olli oli hetken myös ensimmäisenä suomalaisena painoluokkansa rankinglistan ykkönen.

Veera Kauppi

Salibandytähti Veera Kauppi edustaa listan aktiiviosastoa. Ruotsissa ammattikseen pelaava Kauppi on vasta 26-vuotiaana suomen maajoukkueen kautta aikain ylivoimainen pisteykkönen ja meriittilistalta löytyy myös MM-kisojen arvokkaimman pelaajan palkinto. Yksilösaavutuksia piisaa, mutta joukkueena se kirkkain kruunu puuttuu. MM-kisoista plakkarissa on neljä hopeaa ja yksi pronssi.

Emma Kimiläinen

Moottoriurheilun monitoiminainen ilmoitti viime vuonna uudesta aluevaltauksestaan F1-venesarjassa. Edelliset kaudet naisten Formula-3 sarja W Seriesiä ajanut Kimiläinen on urallaan kilpaillut ja menestynyt useissa luokissa. Vuonna 2005 Kimiläinen valittiin peräti vuoden autourheilijaksi Suomessa. Plakkarissa on myös kaksi vuoden naisautourheilijan titteliä.

Naisleijonat

Nostetaan listalle myös yksi joukkue, eli Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue. Naisleijonat on Pohjois-Amerikan joukkueiden USA:n ja Kanadan takana tehnyt vahvaa jälkeä arvokisoissa. Pääväri on ollut pronssi, jota on huuhdottu tällä vuosituhannella toistakymmentä kertaa. Vuonna 2019 Naisleijonat oli historiallisen lähellä sitä kirkkainta, kun MM-kisojen finaalissa joukkuelta hylättiin voittomaali jatkoajalla.

Tiina Lillak

Lillak muistetaan parhaiten Helsingin 1983 MM-kisojen viimeisen kierroksen kultaheitostaan, mutta ura oli paljon muutakin. Lillak oli aivan maailman ehdottomia kärkiheittäjiä 1980-luvun alun ja nappasi myös hopeaa Los Angelesin 1984 olympialaisista. Lillak piti myös naisten maailmanennätystä hallussaan pitkän pätkän 80-luvun puolivälin tienoilla.

Joku muu, kuka?

Listauksen ulkopuolelle jäi väkisinkin paljon kovia nimiä. Tuo oma suosikkisi esiin vaikkapa sosiaalisen median kanavissa!