Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Tiesitkö? Mestarien liiga ja muut UEFAn eurocupit mullistuvat kaudesta 2024-25 eteenpäin

Mestarien liiga 2024-25

Mestarien liigan, Eurooppa-liigan ja Konferenssiliigan lohkovaihe muuttuu radikaalisti kaudesta 2024-25 alkaen. Kuva: Howard Harrison / Alamy Stock Photo

Jalkapallon Mestarien liiga edustaa monelle huippufutista kauneimmillaan. Samaan kokonaisuuteen kuuluvat myös UEFAn eurocupien alemmat tasot Eurooppa-liiga ja Konferenssiliiga, johon myös suomalaisseuroilla on hieman paremmat todennäköisyydet päästä mukaan.

Vaikka rakastettujen kilpailujen isot muutokset kaudelle 2024-25 mentäessä eivät ole mikään salaisuus, monelta ne ovat lipuneet ohi tutkan. Toki aikaa vielä on, joten mikään kiire ei ole sisäistää uudistuksia, mutta innokkaimmat jalkapallofanit ottavat toki jo nyt uudet faktat haltuun! VB kokosi nämä käteväksi artikkeli.

Ei enää lohkoja!

Merkittävin uudistus tulee siinä, että kahdeksan neljän joukkueen lohkon sijaan jatkossa Mestarien liigaa ja muita eurokilpailuja pelataan samassa porukassa kaikkien mukana olevien joukkueiden kesken. Tämä on siinä mielessä hyvä uudistus, että siinä missä tähän asti monesti lohkossa on ollut yksi selvä suosikki, toinen haastaja ja pari muuta vähän heikompaa joukkuetta, nyt vastustajia tulee enemmän kaikenlaisista ja -tasoisita joukkueista.

Lisää alkuvaiheen pelejä

Tähän asti kukin joukkue on pelannut alkulohkoissa kuusi ottelua, kaikkia lohkovastustajia vastaan kahdesti. Jatkossa pelataan kymmenen ottelua, kaikki eri joukkueita vastaan. Puolet peleistä pelataan luonnollisesti kotona ja puolet vieraissa. Emme löytäneet vielä tietoa siitä, millä perusteella vastukset valikoituvat.

Lisää joukkueita

32 joukkueen sijaan alkuvaiheissa on jatkossa mukana 36 joukkuetta. Tämähän kelpaa suomalaisille, joskin välttämättä emme siitä juuri kostu ainakaan Chämppäreiden osalta. Näillä näkymin puolet paikoista olisi nimittäin menossa suoraan maarankingin mukaisesti tietyille sarjoille, todennäköisimmin yksi Valioliigaan ja toinen Alankomaiden Eredivisien joukkueelle. Kaksi paikkaa valikoituisi viime kauden euromenestyksen perusteella.

Pudotuspeleihin playoff-kierroksen kautta

Taianomaisiin Mestarien liigan pudotuspeleihin eteneminen niin ikään muuttuu. Ideana on, että kahdeksan parasta varmistaa jatkonsa suoraan, kun taas sijat 9-16 ja 17-24 kilpailevat keskenään lopuista kahdeksasta paikasta auringossa. Tätä alemmas sijoittuneet putoavat kisasta, eivätkä he siirry siitä Eurooppa-liigaan.

Itse pudotuspelien formaatti jatkuu ennallaan myös tulevaisuudessa.

Tällä ja ensi kaudella pelataan kuitenkin ihan normaalisti vanhaan malliin. Käynnissä olevan kauden lohkovaihe on juuri eilen saatu päätökseen, ja otteluparit kevään pudotuspeleihin arvotaan ensi maanantaina 7. marraskuuta.