Nuoremmille jääkiekon ystäville nämä kaikki nimet eivät varmaankaan ole tuttuja, mutta hieman varttuneemmille jannuille lista tarjoaa annoksen nostalgiaa vanhoilta- ja vähän uudemmiltakin hyviltä ajoilta. Eli seuraavassa VB:n näkemys kaikkien aikojen kovimmista vierastyöläisistä tolppien välissä!
Suomalaiset maalivahdit ovat jo käsite maailmalla ja uusia kovia nimiä nousee hämmästyttävän kovalla tahdilla esiin. Nyt keskitymme kuitenkin ulkomaalaisiin veskareihin, jotka ovat niittäneet mainetta kotimaisessa SM-Liigassa.
Top10 ulkomaalaiset maalivahdit liigakentillä!
10. Jim Bedard, TPS/HPK
Jim Bedard oli ensimmäisiä ulkomaalaisia maalivahteja Suomessa. Liigan terävimpään kärkeen Bedard ei ikinä noussut, mutta hänen ansiokseen voidaan laskea, että hän oli nostamassa kahteen otteeseen joukkuetta 1. divisioonasta SM-Liigaan (HPK:n kaudella 87-88 ja TuTo:n kaudella 93-94). Bedard pelasi kaksi kautta NHL:ssä Washington Capitalsin paidassa 70-luvun loppupuolella. Suomessa hän pelasi kaikkiaan 14 kautta eri sarjatasoilla, joista SM-Liigassa kolme kautta. Bedard lopetti uransa TuTo:n nousujuhliin, minkä jälkeen hän on toiminut muun muassa Detroit Red Wingsin maalivahtivalmentajana.
9. Bernd Brückler, Blues
Itävaltalainen Bernd Brückler edusti Espoon Bluesia kaudet 2005-2009. Kaudella 2007-2008 Brücklerin päästettyjen maalien keskiarvo oli vain 1,97 ja torjuntaprosentti 92.3 ja hän oli suuressa roolissa Bluesin taistellessa tiensä aina SM-Liigan finaaleihin asti. Bluesista Brückler siirtyi KHL:ään, Torpedo Nižni Novgorodiin.
8. Rob Zepp, Saipa
Kanadan ja Saksan passit omaava Rob Zepp pelasi tiensä lappeenrantalaisten sydämiin kaudella 2005-2006. Zepp oli runkosarjan maalivahtipörssin vitonen torjuttuaan kiekkoja 92,9 prosentin tarkkuudella. Zeppin torjuntojen ansiosta Saipa eteni "säälipleijareista" puolivälieriin, missä HIFK oli lopulta vahvempi. Zepp teki ensiesiintymisensä NHL:ssä kaudella 2014-2015, 33-vuotiaana, Philadelphia Flyersin paidassa.
7. Scott Langkow, Ässät/Lukko
90-luvulla NHL:n ja farmiliigojen välillä poukkoillut Langkow pelasi Porin Ässissä kaudet 2002-2005 ja Rauman Lukossa kauden 2005-2006. Langkow oli SM-Liigassa tasaisen varma suorittaja kaudesta toiseen, torjuntaprosentin ollessa aina noin 92, mitä voidaan pitää hyvänä joukkueissa, jotka rämpivät noihin aikoihin liigan pohjalla.
6. Jason Muzzatti, Tappara
Italian ja Kanadan passit omaava Jason Muzzatti pyydettiin hätiin, kun Tapparaan hankittu Scott Bailey ei saanut sitä kuuluisaa rantapalloakaan kiinni ja kausi uhkasi mennä heti alusta päin honkia. Aiemmin AHL:ssä- ja NHL:ää pääasiassa Hartford Whalersissa pelannut Muzzatti jäi kiekkoa seuraavien ihmisten mieleen hieman omintakeisesta torjuntatyylistään ja näyttävistä pelastuksistaan. Tapparassa mies pelasi uransa kovimmalla torjuntaprosentilla (92,1%) ja nosti Tapparan sarjan häntäpäästä aina runkosarjan kolmanneksi.
5. Boris Rousson, Lukko
Kanadalainen Boris Rousson siirtyi AHL:stä Rauman Lukkoon ja pelasi siellä vuodet 1994-1997. Heti ensimmäisellä kaudellaan Rousson palkittiin parhaana maalivahtina Urpo Ylönen-palkinnolla ja hänet valittiin SM-Liigan tähdistökentälliseen. Lukko sijoittui runkosarjassa toiseksi, Roussonin torjuttua kiekkoja 92,4% tarkkuudella. Kausi päättyi kuitenkin pettymykseen Lukon hävittyä pronssimitalit Ässille. Kaudella 1995-1996 Roussonin kaulaan ripustettiin lopulta pronssimitali, kun Lukko voitti pronssiottelussa HPK:n lukemin 2-1.
4. Petr Bříza, Lukko
Rauman Lukko sai kaudelle 1991-1992 kovan vahvistuksen maalin suulle, kun Tshekkoslovakian maajoukkuemaalivahti, Petr Bříza, saapui Raumalle. Bříza pelasi Lukossa kaksi kautta niin vakuuttavasti, että hänen nimi tuskin unohtuu Lukko-fanien keskuudessa. Ensimmäisellä kaudellaan Lukko päästi sarjan vähiten maaleja ja seuraavalla kaudella toisiksi vähiten, eikä vähiten Břízan ansiosta. Břízan mittava ura päättyi kaudella 2005-2006, mestaruuteen HC Sparta Prahan paidassa.
3. Tom Draper, Tappara/Lukko/Blues/HIFK
Tom Draper saapui vuonna 1987 Tampereelle ja Tapparaan. 21-vuotiaan maalivahdin kausi oli täysosuma, hänen noustuaan ykkösmaalivahdiksi ja Tapparan voittaessa mestaruuden. Seuraavat 11 kautta Draperin tie kulki farmiliigojen ja NHL:n välillä, kunnes hän saapui jälleen Suomeen, mutta tällä kertaa Rauman Lukkoon. Lukossa Draper pelasi hyvän kauden, mutta raumalaisten kausi päättyi puolivälierätappioon. Seuraavalla kaudella Draper edusti Espoon Bluesia, mutta tuolloin kausi päättyi jo runkosarjaan, kun Blues jäi pudotuspelipaikasta vain kahden pisteen päähän. Espoossa vietetyn kauden jälkeen oli aika palata Tampereelle, 13 vuoden tauon jälkeen. Draper/Tappara-kompinaatio toimi jälleen mitalin arvoisesti, kun kauden päätteeksi joukkue saavutti hopeiset mitalit. Samaisella kaudella Draper kirjasi SM-Liigan silloisen nollapeliennätyksen.
2. Ryan Zapolski, Lukko
Tämäkin kaveri edustaa Lukkoa ja täytyy olla melkoisen kova ukko, että ohittaa vertailussa Roussonin ja Břízan. Eri aikakausien maalivahtien vertailu on hankalaa, mutta Zapolski nousi listallamme näin korkealle, koska hän pelaa Lukossa jo kolmatta kautta erittäin korkealla tasolla ja on tällä hetkellä Liigan selkeästi paras maalivahti. Zapolski on Lukossa rikkonut jo seuran maalivahtien yhden kauden voittoennätyksen ja vei Draperilta nimiinsä yhden kauden nollapeliennätyksen. Zapolski on saavuttanut Lukossa toistaiseksi pronssimitalin, mutta lisää mitaleita on tulossa!
1. Tim Thomas, HIFK/Kärpät/Jokerit
Ylipäätään yksi parhaista kiekkoilijoista, mitä on liigajäillä nähty. Tim Thomas saapui HIFK:hon kaudella 1997-1998 ja oli heti isossa roolissa HIFK:n voittaessa mestaruuden. Thomasin torjuntaprosentti oli peräti 94,7 ja päästettyjen maalien keskiarvo vain 1,62! Kauden jälkeen Thomas käväisi Pohjois-Amerikassa, mutta palasi seuraavalla kaudella takaisin HIFK:n paitaan ja jälleen tuloksena oli mitali, tällä kertaa tosin hopeinen. Kaudella 2001-2002 Thomas edusti Oulun Kärppiä, torjuen kiekkoja 92,5 prosentin tarkkuudella. Thomasin viimeinen kausi SM-Liigassa oli todellinen menestys. Thomas torjui Jokereissa 54 ottelua runkosarjassa, torjuntaprosentin ollessa 94,6. Hän piti runkosarjassa maalinsa puhtaana peräti 15 kertaa, mikä rikkoi vanhan ennätyksen kuudella. Thomas oli liekeissä myös playoffeissa, torjuen kiekkoja 93,8 prosenttisesti. Palkinnoksi hienosta kaudesta Thomasin kaulaan ripustettiin hopeinen mitali. Myöhemmin Thomas pokkasi NHL:ssä Stanley Cupin. Vezina Trophyn ja valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.