Onko sinulla tai ystävälläsi jokin erityispiirre, kun lyöt vetoa? Katso, löydätkö itsesi tai kaverisi humoristisesta listasta!
Rekkamies
Rekkamiehet ovat tunnettuja pitkistä riveistään. Rekkamiehen elämäntehtävänä on löytää se täydellinen vähintään kuuden kohteen vetolappu, jotta töihin ei tarvitsisi enää mennä. Rekkamiehet voittavat harvoin, mutta osuessaan todella isosti.
Rekkamiehet ovat levinneet ympäri maailmaa ja heitä löytää kaikkialta, missä vedonlyöntiä harrastetaan. Esimerkiksi Englannissa havaittiin työssään onnistunut rekkamies, kun hän voitti ensimmäistä kertaa elämässään kuuden kohteen osumalla lähes 46 000 puntaa. Tämä mies ei kuuleman mukaan mennyt seuraavana maanantaina töihin.
Kioskipelaaja
Kuva: Santeri Viinamäki
Tyypillinen kioskipelaaja suuntaa kioskille aina, kun on luvassa hyvä pelikierros. Kovimpia kioskipelaajia tavataankin siellä lähes joka päivä. Tämä vedonlyöntityyppi tykkää täyttää kuponkinsa aina kioskilla, vaikka netissä olisi tarjolla samoihin kohteisiin parempiakin kertoimia.
Kioskipelaajaa viehättää kioskin ilmapiiri sekä fyysisesti käteen jäävä vetokuponki. Tämän tyypin edustaja jännittää iltaisin pelien tuloksia aina kuponki kädessä ja merkkaa kuponkiin mustekynällä pelin tuloksen samantien, kun se on selvillä.
Kioskipelaajien keskuudesta on löydetty myös rekkamiehen ominaisuuksia.
Yli-analysoija
Yleensä hämärässä viihtyvä, valonarka yksilö, joka vetoja tehdessään ei jätä yhtäkään kiveä kääntämättä. Yli-analysoija perustaa kaikki vetonsa numeroihin ja tilastoihin, joita hänellä on lipaston laatikot pullollaan. Yli-analysoija laskee todennäköisyydet jokaiselle ottelun tapahtumalle, eikä hyväksy muiden mielipiteitä.
Tyypiltään hyvin vedoissaan onnistuva pelaaja, mutta masentuu herkästi, jos havaitsee laskelmissaan virhearvioita. Luonnossa näitä tunteettomia yksilöitä nähdään harvoin.
Tunnepelaaja
Tunnepelaaja läiskii vetojansa täysin fiiliksen mukaan. Tämän tyypin pelaajat eivät tykkää analysoida tilastoja, vaan katsovat korkeintaan sarjataulukkotilanteen. Useat tunnepelaajat ovat myös kovia fanipelaajia ja lapulta löytyykin aina se oma suosikkijoukkue. Tunnepelaajan voi tunnistaa kovista raivon- tai onnenpurkauksista. Tunnepelaaja antaa kaikkien tietää, miten hänen vetonsa kävi.
Myös tunnepelaajien DNA:sta ollaan pystytty löytämään rekkamiehen ominaisuuksia. Usein tunnepelaat hakevatkin lapulle useita isoja kertoimia, jotka osuessaan tuovat ison kasan rahaa ja rehvastelu-oikeutta. Tunnepelaajat eivät piittaa muiden vihjeistä tai perusteluista, vaan luottavat omaan kykyynsä ”haistaa” hyviä pelikohteita ja yllätyksiä. He myöskin syyllistyvät usein jossitteluun vetojen mennessä väärin.
Joka-viikko-sama-vakio-män
Kaavoihin kangistunut ja taikauskoinen joka-viikko-sama-vakio-män on kioskipelaajien sukua. He pelaavat jokaisena lauantaina 13-kohteen jalkapallovakion täysin samalla rivillä, riippumatta ottelupareista. Monella tämän tyypin edustajalla on havaittu krooninen vakio-syndrooma.
Peesaaja
Peesaaja on yksi nykypäivän yleisimmistä netissä pyörivistä vedonlyöjätyypeistä. Peesaajilta puuttuu aivojen otsalohkosta tietty hermorataosuus, joka mahdollistaisi itsenäisen ajattelun vetoja tehdessä. Siksi peesaajat joutuvatkin tyytymään täysin muiden vihjeisiin. He tykkäävät vedonlyönnistä ja keskustelevatkin pelin aikana aktiviisesti, miten lyödyt kohteet ovat menossa. He kuitenkaan eivät pysty tuottamaan mitään järkevää sisältöä pelistä vedonlyönnin kannalta.
Ammattilainen
Pro-vedonlyöjät ovat varsinkin Suomessa harvemmin tavattu vedonlyöjätyyppi. Maailmalla ammatikseen vetoa lyöviä on hyvin pieni osa kaikista vedonlyöjistä, mutta he yleensä pystyvät hyödyntämään juuri isojen massojen tekemät virheet. Ammatikseen tekevillä on iso pelikassa, jolla he raapivat sopivalla riskillä ja panostuksella itselleen elantonsa.
Ammattilaiset harvoin sortuvat yllä mainittujen tyyppien virheisiin, vaikkakaan eivät hekään ole täydellisiä. Ammattilaiset harvoin paljastavat mitään yksityiskohtia heidän tavastaan tehdä tulosta vedonlyönnillä ja ovatkin tähän päivään asti säilynyt hyvin salaperäisenä lajina.