Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Talviolympialaiset 2022

talviolympialaiset peking 2022

Talviolympialaiset 2022 -sivultamme löydät kaiken tarpeellisen tiedon Pekingin talviolympialaisista. Katso ohjelma, televisiointi, aikataulu, lajit & vedonlyönti kisaoppaastamme.

Lopullinen mitalitaulukko 20.2.

#MaaKultaHopeaPronssiMitalit
1Norja1681337
2Venäjän olympiakomitea6121432
3Saksa1210527
3Kanada481426
5Yhdysvallat810725
...
15Suomi2248

Pekingin olympialaiset - Viimeisimmät kuulumiset

suomi olympiavoittaja jaakiekko

20.2.: Ihanaa, Leijonat, ihanaa! Pekingin kisat päättyvät kultajuhliin! Talviolympialaiset 2022 saavat arvoisensa päätöksen, kun Leijonat voittaa ensimmäistä kertaa olympiakultaa nitistämällä Venäjän 2-1. Vaikka finaali on maalien valossa tiukka, Suomi hallitsi lähes koko ottelua ja ansaitsee ilman muuta voittonsa. Suomi liittyy jääkiekon olympiavoittajien joukkoon, jonne pääsyä se on hamunnut jo vuosikymmeniä.

Muissa lajeissa Peking 2022 jäi suomalaisten mieleen hiihdosta, jossa erityisesti kaksi Niskasta tarjoili upeita suorituksia ja kovaa työntekoa läpi kisojen. Kruunu olympiahiihdoille saatiin vielä varhain sunnuntaiaamuna, kun Kerttu Niskanen teki sen vielä kerran kovassa paikassa 30 km yhteislähdössä ja voitti pronssia 11 kertoimella. Krista Pärmäkoski puhkesi kyyneliin puheessaan, jossa viittasi olympialaisten olleen hänen hienon uransa viimeiset. Pärmäkoski oli päätöspäivän kisassa kymmenes, Kyllönen 20. ja Matintalo 23.

Kaikkiaan Niskasten tehokaksikko voitti näistä kisoista huimat viisi mitalia ja lisäksi Kerttu vielä yhden nelossijan. Nämä olivat ilman muuta Niskasten kisat, vaikka Suomelle värisuoran eli kaikki eriväriset mitalit voittanut Iivo Niskanen päättikin komeiden ja rankkojen suoritusten jälkeen palata Suomeen ennen miesten päätösmatkaa, 50 km yhteislähtöä. Hän on tässä hallitseva mestari, mutta hiihtotyyli ei ollut tällä kertaa perinteinen, joka on se Niskasten bravuuri.

Naisten jääkiekosta tuli niin ikään pronssia, joten Suomi otti näistä kisoista kaikkiaan kahdeksan mitalia. Se on oikein mainio määrä Olympiakomitean ja muiden asiantuntijatahojen vaisuihin arvioihin nähden. Tavat, joilla mitalit tulivat, osoittivat jälleen kerran sitä, mistä suomalaiset on urheilussakin tehty - sisusta ja kovasta työnteosta.

Seuraavat talviolympialaiset 2026 järjestetään Italiassa.

Talviolympialaiset vihjeet

Tästä löydät kaikki viimeisimmät vihjeet Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin. Voit lukea kaikki talviolympialaisiin viihtyvät vihjeet tästä alapuolelta. Lähes kolmen viikon ajan tapahtumia on valtava määrä useassa eri lajissa, joten vihjeitäkin tulee runsaasti tarjolle. Kaikki sivustomme vihjeet löydät tuttuun tapaan veikkausvihjeet-sivulta.

Talviolympialaiset Peking 2022 - 4.-20.2.2022

Kiinan Peking isännöi vuoden 2022 talviolympialaisia 4. - 20. helmikuuta 2022. Kyseesssä on toinen kerta, kun olympialaiset järjestetään Kiinassa. Peking oli isäntänä myös vuoden 2008 kesäolympialaisissa ja siitä tuleekin näin ensimmäinen kaupunki, jossa on järjestetty sekä kesä- että talvikisat.

Kisat myönnettiin Pekingille vuonna 2015. Alunperin kisoista olivat kiinnostuneita myös Oslo, Tukholma, Krakova ja Lviv. Lopulta muiden vetäydyttyä hakuprosessista valinta tehtiin kuitenkin Pekingin ja Kazakstanin Almatyn välillä. Äänestystulos oli 44-40 Pekingin hyväksi.

Pekingin talviolympialaisissa kilpaillaan viidessätoista lajissa, joissa järjestetään yhteensä 109 kilpailutapahtumaa. Pekingin lisäksi kisoja käydään Yanqingissa (kelkkailu- ja alppihiihtotapahtumat) sekä Zhangjiakoussa (lumilautailu- ja hiihtotapahtumat)

peking

Pekingin olympialaiset pähkinänkuoressa

Avajaiset ja päättäjäiset: Peking, Kansallisstadion (katsojakapasiteetti 80 000)
Päivämäärät: Perjantai 4. helmikuuta 2022 - Sunnuntai 20. helmikuuta 2022
Isäntäkaupunki: Peking, Kiina
Tapahtumia: 109, 15 urheilulajissa
Muut Pekingin kilpailu- ja tapahtumapaikat:
Pekingin kansallinen vesiurheilukeskus - curling (katsojakapasiteetti 4 000)
National Indoor Stadium - jääkiekko (katsojakapasiteetti 18 000)
National Speed Skating Oval - pikaluistelu (katsojakapasiteetti 12 000)
Olympiakylä
Bujetti: 3.9 miljardia dollaria

Talviolympialaisten lajit

Pekingin olympialaisissa lajeja on 15 seitsemässä eri lajiryhmässä. Lisäämme olympialaisten suosituimmista lajeista myös omat lajisivut.

Alppihiihto
Ampumahiihto
Curling
Freestylehiihto
Jääkiekko
Kaukalopikaluistelu
Lumilautailu
Ohjaskelkkailu

Pikaluistelu
Maastohiihto
Mäkihyppy
Yhdistetty
Rattikelkkailu
Skeleton
Taitoluistelu

Jääkiekko

Pekingin olympialaiset vaikutti jääkiekon osalta olevan pitkään aikaan ensimmäinen turnaus, jossa kaikki parhaat olisivat jälleen mukana. NHL:n koronakaaos kuitenkin sekoitti pakan. Jos tämän osasi ennakoida, saattoi saada mukavasti valueta ajoissa tehdylle voittajavedolle. NHL:n vetäytyessä pois nousi luonnollisesti esimerkiksi Kanadan ja USA:n kertoimet tuntuvasti, kun taas Venäjä nousi selkeäksi ykkössuosikiksi KHL-kiekkoilijoillaan. Myös Suomesta tuli voittajakertoimissa peräti kakkossuosikki, niin ikään vahvalla KHL-edustuksellaan ja laadukkaalla Liiga-arsenaalilla.

Katso talviolympialaisten jääkiekko-osuudelle varattu oma sivu!

Maastohiihto

Pohjoismaiset hiihtolajit ovat perinteisesti olleet Suomen olympiamenestyksen kulmakivi ja hiihto vedonlyönti yksi olympialaisten suosituimmista lajeista. Pekingin talviolympialaisten hiihtolajit käydään Zhangjiakoun Nordic & Biathlon Centerissä ja Suomi saa kisoihin kolmetoista maapaikkaa (kuusi mies- ja seitsemän naishiihtäjää). Kokonaiskiintiö maastohiihdon osalta on 148 hiihtäjää, jotka tulevat peräti 57:stä eri maasta.

Jatkuuko Suomen mitaliputki myös Pekingissä? Vuoden 2018 Pyeongchangin olympialaisissa kultaa huuhtoi Sotsin vuoden 2014 kisojen tavoin Iivo Niskanen, joka puolustaa Pekingissä 50km kuninkuusmatkan voittoa. Niskanen ja Krista Pärmäkoski lienevät suurimamt mitalitoivot myös Pekingin talvikisoissa.

Mäkihyppy

Mäkihyppy on perinteisesti ollut Suomen isoja lajeja talviolympialaisissa. Viime vuosina kehitys on kuitenkin ollut väärään suuntaan, joten päävalmentaja Janne Väätäisen miehistöltä ei myöskään Pekingissä ihmeitä odoteta. Suomi lähteekin Pekingiin historiallisen pienellä mäkimaajoukkueella, miesten puolella mukana lienevät ainoastaan Antti Aalto, Niko Kytösaho sekä Arttu Pohjola.

Suomen mäkijoukkueen alakulo ei kuitenkaan himmennä Pekingin mäkihypyn hohtoa muuten kuin kotimaassa. Kaikki maailman huippuhyppääjät ovat paikalla ja sekajoukkuekisan lisääminen kisakalenteriin merkitsee sitä, että Peking olympialaiset tarjoavat huippumäkihyppyä enemmän kuin koskaan!

Ampumahiihto

Huippusuosittu ampumahiihto on yksi Pekingin talvikisojen seuratuimpia lajeja. Peking on isännöinyt maailmancupin kilpailuja menestyksekkäästi ja nyt kisaillaan näyttämöistä suurimmalla, olympialaisissa. Tarkkaa aikataulua ei ampumahiihdon osalta ole vielä tarjolla, mutta varmaa on että kaikki maailman huiput ovat jälleen paikalla kun Pekingin kisat 2022 starttaa.

Yhdistetty

Yhdistetty on viime vuosina ollut pienen alakulon jälkeen myös suomalaisittain tikunnokassa. Ilkka Herolan menestys niin maailmancupissa kuin MM-kisoissakin nosti lajin jälleen lähes kaikkien huulille. Pekingin olympialaiset on muiden talvilajien tapaan yhdistetyn päätapahtuma kaudella 2021-22.

Uudet lajit

Kesäolympialaisten tapaan Kansainvälinen Olympiakomitea on lisännyt myös talvikisoihin useampiakin uusia lajeja. Nuorempaa katsojakuntaa kosiskellaan lumilautacrossin sekä freestylen big air-hypyillä. Lisäksi uusina lajeina Pekingissä nähdään mäkihypyn, kaukalopikaluistelun, freestylehiihdon ja mäkihypyn sekajoukkuekilpailut sekä naisten yksilörattikelkkailu. Myös jääkiekon puolella nähdään pieni uudistus, kun naisten turnauksen joukkuemäärä nousee kahdeksasta kymmeneen.

  • Mäkihypyn sekajoukkuekilpailu
  • Freestylehiihdon sekajoukkuekilpailu
  • Lumilautacrossin sekajoukkuekilpailu
  • Kaukalopikaluistelun sekajoukkuekilpailu
  • Naisten big air-hypyt
  • Miesten big air-hypyt
  • Naisten yksilörattikelkkailu

Pekingin olympialaiset tarjoaa siis seitsemän täysin uutta lajia. Sekajoukkuekilpailujen myötä KOK jatkaa myös jo kesäkisoista tutulla linjalla, jossa nuorison kiinnostuneisuuden lisäksi tavoitellaan tasa-arvoisempia olympialaisia sukupuolten välillä. Paljon uusia lajeja jäi myös "pöydälle", joten jatkossakin lienee talvikisojen ohjelmaan luvassa vähintään pientä hienosäätöä.

Talviolympialaiset - ohjelma & aikataulu

Talviolympialaisten avajaiset järjestetään perjantaina 4. helmikuuta. Lajeista curling, freestylehiihto ja jääkiekko aloittavat oman urakkansa jo aiemmin. Päätösseremonia järjestetään sunnuntaina 20. helmikuuta.

Tästä kalenterista näet kätevimmin, minä päivinä tapahtuu missäkin lajeissa.

Suomalaiset talviolympialaisissa

Ensimmäiset olympiavalinnat tehtiin 20. joulukuuta, ja viimeiset nimettiin 24. tammikuuta. Alta näet listan kaikista tähän asti Pekingiin nimetyistä suomalaisurheilijoista.

Alppihiihto
Riikka Honkanen
Rosa Pohjolainen
Erika Pykäläinen
Samu Torsti

Ampumahiihto
Mari Eder
Erika Jänkä
Nastassia Kinnunen
Suvi Minkkinen
Tuomas Harjula
Olli Hiidensalo
Heikki Laitinen
Tero Seppälä

Freestyle
Anni Kärävä (slopestyle & big air)
Simo Peltola (slopestyle & big air)
Olli Penttala (kumparelasku)
Jon Sallinen (halfpipe)
Jimi Salonen (kumparelasku)
Severi Vierelä (kumparelasku)

Lumilautailu
Carola Niemelä
Enni Rukajärvi
Kalle Järvilehto
Rene Rinnekangas

Maastohiihto
Jasmi Joensuu
Anne Kyllönen
Jasmin Kähärä
Katri Lylynperä
Johanna Matintalo
Kerttu Niskanen
Krista Pärmäkoski
Ristomatti Hakola
Perttu Hyvärinen
Remi Lindholm
Joni Mäki
Iivo Niskanen
Lauri Vuorinen

Mäkihyppy
Julia Kykkänen
Jenny Rautionaho
Antti Aalto
Niko Kytösaho

Taitoluistelu
Jenni Saarinen (yksinluistelu)
Juulia Turkkila (jäätanssi)
Matthias Versluis (jäätanssi)

Yhdistetty
Ilkka Herola
Eero Hirvonen
Arttu Mäkiaho
Otto Niittykoski
Perttu Reponen

Jääkiekko
Miesten joukkue
Naisten joukkue

Talviolympialaiset 2022 - Vedonlyönti

Olympialaiset, niin kesä- kuin talvikisatkin, ovat vedonlyönnin kulta-aikaa. Kesäkisojen tapaan myös talviolympialaisissa vedonlyöntilistoilta löytyy paljon myös harvinaisempia lajeja. Uudet lajit tuovat nekin paitsi vaihtelua olympialaisten ohjelmaan myös paljon lisää mielenkiintoista veikattavaa.

Edelleen kuitenkin myös talviolympialaisissa suurimmat pelivaihdot keräävät isot lajit, kuten jääkiekko ja pohjoismaiset hiihtolajit. Vedonlyöntisivustot tarjoavat aina olympialaisiin myös valtavasti erikoistarjouksia, korotettuja kertoimia ja paljon muita herkkupaloja vedonlyöjien hyödynnettäväksi.

Jo nyt hyvissä ajoin syksyllä 2021 voi veikata Pekingin talviolympialaisten suurimpia mitalirohmuja. Pääset suoraana alta veikkaamaan muun muassa kisoissa eniten kultamitaleja voittavaa maata sekä maata joka saa eniten kokonaisuudessaan mitaleja. Vähemmän yllättäen Norja on suuri ennakkosuosikki molemmissa kategorioissa!

Eniten kultamitaleja

Maa, joka saa eniten mitaleja

Peking 2022 - Kertoimet

Talviolympialaiset 2022 vedonlyönti on kasvanut joka olympiadi ja onkin helppo veikata, että Pekingissä nähdään myös vedonlyöntimielessä kaikkien aikojen talvikisat. Kohteita on tarjolla valtavasti aina alkukilpailuista kuumimpiin finaaleihin.

Listaamme tähän suosituimpien lajien sekä suomalaisittain kiinnostavien tapahtumien vedonlyöntikertoimia välittömästi, kun vedonlyöntisivustot alkavat niitä julkaista.

Talviolympialaiset 2022 - Televisiointi

Televisiointi vuoden 2022 talviolympialaisissa jatkaa Tokion kesäkisoista tuttua linjaa. Suomessa oikeudet olympialaisten televisiointiin omistaa Discovery. Vuonna 2016 Discovery ja YLE tekivät sopimuksen[/url], jonka mukaan myös YLE saa lähettää lähetyksiä Olympialaisista.

Discovery on kuitenkin ehdottomasti myös tulevien talviolympialaisten päänäyttämö. Vapaasti katsottava TV5-kanava näyttää jälleen olympialaisten tapahtumia kattavasti. Discovery+ suoratoistopalvelu puolestaan on ainoa palvelu josta voit katsoa jokaisen olympialaisten suorituksen. Lisäksi Discovery satsannee jälleen isolla kädellä myös selostajiin ja asiantuntijoihin.

Olympialaiset 2022 - Liput

Tokion kesäolympialaiset kilpailtiin tyhjille katsomoille, mutta Pekingissä nähdään suurella todennäköisyydellä myös yleisöä lehtereillä. Vielä lipunmyynti ei kuitenkaan ole alkanut. Kansainvälinen Olympiakomitea on kuitenkin jo ilmoittanut, että kiinalainen verkkokauppajätti Alibaba tulee olemaan kisojen virallinen lipunmyyntikanava. Lippuja on mahdollista ostaa myös kisojen virallisen sivuston kautta.

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan tarjolla olisi kolmenlaisia lippuja talviolympialaisiin. Kalleimman hinnan joutuu maksamaan niin avajais- kuin päätösseremonioihin osallistumisesta, näissä lippujen hinnat liikkuvat sadoissa dollareissa. Suosituimpiin kilpailutapahtumiin liput maksavat muutamasta kympistä pariinsataan dollariin ja pienempiin tapahtumiin pääsee vielä selvästi halvemmalla.

Suomalaisvoittajat talviolympialaisissa

Suomi on osallistunut historian saatossa kaikkiin järjestettyihin talviolympialaisiin ja menestystäkin on kertynyt. Suomi on kautta aikojen voittanut talvikisoissa yhteensä 161 mitalia, joista 43 on ollut kultaisia. 2022 näyttää mitalien suhteen hieman tavallista heikommalta, sillä Suomen olympiakomitean ja asiantuntijoiden arvioissa Suomelle povataan kolmea mitalia.

Voit katsoa alta listan kaikista suomalaisista kultamitalisteista talviolympialaisissa.

Clas Thunberg, pikaluistelu
Julius Skutnabb, pikaluistelu
Kaija Mustonen, pikaluistelu
Veikko Hakulinen, maastohiihto
Veli Saarinen, maastohiihto
Kalevi Hämäläinen, maastohiihto
Eero Mäntyranta, maastohiihto
Mika Myllylä, maastohiihto
Iivo Niskanen, maastohiihto & parisprintti
Sami Jauhojärvi, maastohiihto parisprintti
Lydia Videman, maastohiihto
Helena Takalo, maastohiihto
Marja-Liisa Hämäläinen, maastohiihto
Marjo Matikainen, maastohiihto
Marjut Lukkarinen, maastohiihto
Sirkka Polkunen, maastohiihto viesti
Mirja Hietamies, maastohiihto viesti
Siiri Rantanen, maastohiihto viesti
Arto Koivisto, maastohiihto viesti
Juha Mieto, maastohiihto viesti
Matti Pitkänen, maastohiihto viesti
Pertti Teurajärvi, maastohiihto viesti
Väinö Huhtala, maastohiihto viesti
Toimi Alatalo, maastohiihto viesti

Kalle Jalkanen, maastohiihto viesti
Klaes Karppinen, maastohiihto viesti
Matti Lähde, maastohiihto viesti
Sulo Nummela, maastohiihto viesti
Heikki Hasu, maastohiihto viesti
Paavo Lonkila, maastohiihto viesti
Paavo Korhonen, maastohiihto viesti
Tapio Mäkelä, maastohiihto viesti
Antti Hyvärinen, mäkihyppy
Veikko Kankkonen, mäkihyppy
Jouko Törmänen, mäkihyppy
Matti Nykänen, mäkihyppy
Toni Nieminen, mäkihyppy
Jani Soininen, mäkihyppy
Ari-Pekka Nikkola, mäkihyppy joukkuekisa
Jari Puikkonen, mäkihyppy joukkuekisa
Tuomo Ylipulli, mäkihyppy joukkuekisa
Risto Laakkonen, mäkihyppy joukkuekisa
Mika Laitinen, mäkihyppy joukkuekisa
Janne Lahtela, freestylehiihto
Samppa Lajunen, yhdistetty
Hannu Manninen, yhdistetty joukkuekisa
Jari Mantila, yhdistetty joukkuekisa
Jaakko Tallus, yhdistetty joukkuekisa

Tulevat Olympialaiset

Pekingissä urheillaan siis talvikisojen merkeissä vuonna 2022. Seuraavat kesäolympialaiset ovat vuorossa vuonna 2024, kun Pariisi isännöi kisoja. Talvikisat pidetään Pekingin jälkeen Italian Milanossa ja Cortinassa. Vuoden 2030 talviolympialaisten kohtalo on vielä auki, vuonna 2023 pidettävässä äänestyksessä ovat mukana Almaty & Nur-Sultan (Kazakstan), Salt Lake City (USA) ja Nagano & Sapporo (Japani).

Talvi 2022Peking, Kiina
Kesä 2024Pariisi, Ranska
Talvi 2026Milano & Cortina, Italia
Kesä 2028Los Angeles, USA
Talvi 2030Ei tiedossa

Usein kysytyt kysymykset / FAQ

1. Milloin Pekingin talviolympialaiset järjestetään?

Kiinan Peking isännöi vuoden 2022 talviolympialaisia 4. - 20. helmikuuta 2022. Pekingistä tulee samalla ensimmäinen kaupunki, jossa on pidetty sekä kesä- että talvikisat.

2. Mistä näkee Pekingin talviolympialaiset?

Olympialaisten televisiointioikeudet omistaa suomessa Discovery, jolla on yhteistyösopimus Ylen kanssa. Olympialaisia voi siten katsoa niin TV5-kanavalta kuin Ylen kanaviltakin sekä suoratoistopalveluista Discovery+ ja Yle Areena.

3. Mikä on talviolympialaiset aikaero?

Pekingin aika on kuusi tuntia Suomen aikaa edellä. Koska kisapäivät ovat pitkiä, tapahtumia tulee olemaan niin normaaleihin päiväaikoihin kuin myös yöllä.

4. Mikä on talviolympialaiset boikotti ja miten se tulee näkymään?

Monen osallistujamaan, muun muassa Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen, valtiojohto boikotoi kisoja Kiinan ihmisoikeustilanteen vuoksi. Urheilijat kuitenkin lähtevät kisoihin normaalisti, eli kyse on lähinnä symbolisesta asiasta.

5. Mitkä ovat Suomen asut talviolympialaisiin?

Suomen kisa-asut on suunnitellut tänä vuonna Luhta Sportswear Company, ja ne julkaistiin syksyllä 2021. Näet ne täältä. Mielenkiintoiset asut jakoivat hieman mielipiteitä. Leijonien pelipaita sen sijaan sai enimmäkseen hehkutusta osakseen.

6. Voinko lyödä vetoa olympiajääkiekosta?

Olympialaiset ovat yksi maailman suurimmista tapahtumista myös vedonlyöntimielessä. Kaikki vedonlyöntisivustot tarjoavat valtavan määrän kohteita olympialaisiin. Tarjolla on myös rahanarvoisia etuja ja bonuksia. Löydät parhaat vedonlyöntisivustot Pekingin olympialaisiin 2022 sivuiltamme.