Hiihto Olympialaiset 2022

Hiihto Olympialaiset 2022 -sivulta löydät ohjelman, aikataulun, suomalaiset sekä kaiken muun kisoihin tarvittavan tiedon!

Viimeisimmät kuulumiset


20.2.: Aikaistettu viimeinen hiihtokisa päättyi tunteikkaasti

Peking 2022 jää hiihdon osalta suomalaisten mieleen ennen kaikkea kahden Niskasen upeista suorituksista ja kovasta työnteosta. Todellinen kruunu olympiahiihdoille tuli varhain sunnuntaiaamuna, kun Kerttu Niskanen teki sen vielä kerran kovassa paikassa 30 km yhteislähdössä ja voitti pronssia 11 kertoimella. Krista Pärmäkoski puhkesi kyyneliin puheessaan, jossa viittasi olympialaisten olleen hänen hienon uransa viimeiset. Pärmäkoski oli päätöspäivän kisassa kymmenes, Kyllönen 20. ja Matintalo 23.

Kaikkiaan Niskasten tehokaksikko voitti näistä kisoista huimat viisi mitalia ja lisäksi Kerttu vielä yhden nelossijan. Nämä olivat ilman muuta Niskasten kisat, vaikka Suomelle värisuoran eli kaikki eriväriset mitalit voittanut Iivo Niskanen päättikin komeiden ja rankkojen suoritusten jälkeen palata Suomeen ennen miesten päätösmatkaa, 50 km yhteislähtöä. Hän on tässä hallitseva mestari, mutta hiihtotyyli ei ollut tällä kertaa perinteinen, joka on se Niskasten bravuuri.

Suomen maastohiihtojoukkue Pekingissä


Jasmi Joensuu
Anne Kyllönen
Jasmin Kähärä
Katri Lylynperä
Johanna Matintalo
Kerttu Niskanen
Krista Pärmäkoski
Ristomatti Hakola
Perttu Hyvärinen
Remi Lindholm
Joni Mäki
Iivo Niskanen
Lauri Vuorinen

Suomen yhdistetyn joukkue Pekingissä


Ilkka Herola
Eero Hirvonen
Arttu Mäkiaho
Otto Niittykoski
Perttu Reponen


Menestystoiveet kasautuvat tuttujen nimien harteille. Niskaset ja Pärmäkoski ovat jo maailmancupissakin näyttäneet kuntoaan. Ainakin viestit ja miesten perinteisen parisprintti kuuluvat myös potentiaalisiin menestyslajeihin. Nappisuorituksella Suomella on mahdollisuus useampaankin mitaliin.

Myös hiihdon ykkösmaa Norja nimesi joukkueensa Pekingin laduille. Kivikovassa joukkueessa ovat luonnollisesti mukana myös lajin supertähdet Therese Johaug ja Johannes Kläbö. Viime talven MM-pronssimitalisti Harald Östberg Amundsen sen sijaan jäi kisakoneesta pois.

Peking Hiihto 2022


Katso myös pääsivu ja muut lajikohtaiset sivut:
Hiihto, tai maastohiihto on ollut Olympialaisten ohjelmassa aina ensimmäisistä talviolympialaisista saakka, vuodesta 1924. Myös naiset ovat osallistuneet hiihdon olympialaisiin jo vuodesta 1952.

Kenelläkään ei liene yllätys, että Norja on ollut tähän asti menestynein maa. Yksittäisistä urheilijoista eniten mitaleja on kerännyt Björn Dahlie. Dahlie saavutti peräti kahdeksan kultamitalia ja neljä hopeaa.

Suomi on kaikkien aikojen neljänneksi menestynein maa maastohiihdon olympialaisissa. Suomi on saavuttanut yhteensä 76 mitalia, joista 21 on kultaisia, 25 hopeaa ja 34 pronssia. Suomen suurin mitalitoivo maastohiihdon Olympialaduilla on vuonna 2022 tuttuun tapaan Iivo Niskanen. Niskanen voitti vuoden 2014 Olympialaisissa parisprintin kultaa ja vuonna 2018 Puijon Hiihtoseuran urheilija voitti 50km kuninkuusmatkan. Ei kahta olympiakultaa ilman kolmatta?

Iivo Niskaselta odotetaan jälleen olympiamitallia vuoden 2022 talviolympialaisissa
(Kuva: Ian MacNico/Getty Images)

Ohjelma:


Maastohiihdon kilpailut järjestetään talviolympialaisissa 5-20. helmikuuta ja yhteensä mitaleja jaetaan 12 eri lajissa. Miehet ja naiset hiihtävät samat lajimuodot, tosin matkan pituus vaihtelee lajeittain.

Suomalaiset seuraavat silmä kovana ennen kaikkea perinteisen kilpailuja, missä Iivo Niskaselta odotetaan kovaa suorittamista.

Nähdäänkö jälleen tällainen suoritus:

Kaikki kellonajat alla on ilmoitettu Suomen aikaa alkaviksi. Huomioithan, että kisajärjestäjä saattaa vielä tehdä kellonaikoihin muutoksia.

Lauantai 5.2.2022
Klo 09:45 Naisten yhdistelmähiihto 7,5 km (p) + 7,5 km (v)

Sunnuntai 6.2.2022
Klo 09:00 Miesten yhdistelmähiihto 15 km (p) + 15 km (v)

Tiistai 8.2.2022
Klo 10:00 Miesten vapaan sprintti
Klo 10:50 Naisten vapaan sprintti

Torstai 10.2.2022
Klo 09:00 Naisten 10 km väliaikalähtö (p)

Perjantai 11.2.2022
Klo 09:00 Miesten 15 km väliaikalähtö (p)

Lauantai 12.2.2022
Klo 09:30 Naisten viesti (4 x 5 km))

Sunnuntai 13.2.2022
Klo 09:00 Miesten viesti (4 x 10 km)

Keskiviikko 16.2.2022
Klo 08:00 Naisten parisprintin karsinta (p)
Klo 08:50 Miesten parisprintin karsinta (p)
Klo 11:00 Naisten parisprintin finaali (p)
Klo 11:50 Miesten parisprintin finaali (p)

Lauantai 19.2.2022
Klo 08:00 Miesten 50 km yhteislähtö (v)

Sunnuntai 20.2.2022
Klo 08:30 Naisten 30 km yhteislähtö (v)

Lajit:


Miehet 15km (v)
Miehet 50km (p)
Miehet 4x10km viesti
Miehet skiathlon 15+15km
Miehet sprintti (p)
Miehet parisprintti (v)
Naiset 10km (v)
Naiset 30km (p)
Naiset 4x5km viesti
Naiset skiathlon 7,5+7,5km
Naiset sprintti (p)
Naiset parisprintti (v)

Suomen edustajat vuoden 2022 Olympiahiihdoissa:


Suomen Olympiakomitea teki viimeiset valinnat Pekingin olympiajoukkueeseen tammikuun puolivälissä. Suomella on naisissa seitsemän ja miehissä kuusi maapaikkaa. Lopullinen joukkue löytyy alta.

Jasmi Joensuu
Anne Kyllönen
Jasmin Kähärä
Katri Lylynperä
Johanna Matintalo
Kerttu Niskanen
Krista Pärmäkoski
Ristomatti Hakola
Perttu Hyvärinen
Remi Lindholm
Joni Mäki
Iivo Niskanen
Lauri Vuorinen

Olympialaiset Hiihto 2022 - Vedonlyönti


Monet vedonlyöntisivustot tarjoavat kertoimia Talviolympialaisten hiihtolajeihin.Tarjoukset:


Vedonlyöntiyhtiöt tarjoavat paljon erilaisia etuja uusille pelaajille. Kannattaa katsoa listauksemme, mistä löydät kaikki vedonlyöntibonukset tai kokeilla tämän hetken suurinta bonusta.

Mobilebet tarjoaa uusille pelaajille peräti 300€ vedonlyöntibonuksen, eli tallettamalla 300 euroa, saat huimat 600€ pelirahaa. Kierrätysvaatimus bonuksella on vielä varsin helppo.Doping


Ikävä kyllä doping on hiihdon parissa vuodesta toiseen tapetilla. Vuoden 2018 olympialaisten suurin nimi doping-pannassa oli norjalainen Therese Johaug, mutta nyt tämä vuoden 2021 MM-kisoissa palkintopöydän putsannut hiihtäjä on takaisin ladulla.

Sen sijaan jo ennen Pyeongchangin olympialaisia kärähtäneet venäläiset Jevgeni Belov, Maksim Vilegzhanin, Aleksandr Legkov, Aleksei Petuhov, Julia Ivanova että Jevgenia Shapovalova ovat edelleen kaikki pannassa.

Lisäksi myös Seefeldissä vuonna 2019 kiinni jääneet itävaltaiset Max Hauke ja Dominik Baldauf, virolaiset Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv sekä Kazakstanin Aleksei Poltoran ovat kilpailukiellossa Pekingin kisojen aikaan.

Doping-pannassa Olympialaisissa 2018:


Miehet:
Max Hauke, Itävalta
Dominik Baldauf, Itävalta
Andreas Veerpalu, Viro
Karel Tammjärv, Viro
Aleksei Poltoran, Kazakstan
Jevgeni Belov, Venäjä
Maksim Vilegzhanin, Venäjä
Aleksandr Legkov, Venäjä
Aleksei Petuhov, Venäjä
Naiset:
Julia Ivanova, Venäjä
Jevgenia Shapovalova, Venäjä

Stadion


Maastohiihdon kilpailut pidetään Zhangjiakoun kaupungissa Kuyangshu Nordic Center and Biathlon Centerissä, missä järjestetään myös lumilautailun, ampumahiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn kilpailut. Kisastadionille on matkaa Pekingistä noin 180km pohjoiseen. Zhangjiakou sijaitsee on noin 1 600 metriä meren pinnan yläpuolella joten kilpailijoilla tulee olemaan omat haasteensa alueella vallitsevan ohuen ilman alan kanssa.