Nobelin rauhanpalkinto 2022 - Nobel-palkinnon osoitteena Ukraina?

Nobelin rauhanpalkinto 2022 - Nobel-palkinnon osoitteena Ukraina?
Nobelin rauhanpalkinto vuosimallia 2022 jaetaan perjantaina 7. lokakuuta. Tänä vuonna kisa on poikkeuksellisen mielenkiintoinen muuttuneen maailmantilanteen vuoksi. Voidaanko Ukraina-teemaa sivuuttaa palkinnon jaossa?


Syksy on perinteisesti erilaisten gaalojen ja palkintotilaisuuksien aikaa. Yksi merkittävimmistä joka syksy jaettavista palkinnoista on Nobelin rauhanpalkinto. Nobelin rauhanpalkinto on yksi viidestä vuosittain jaettavasta Nobel-palkinnosta ja ehkäpä se eniten palstatilaa saava. Se on myös ainoa, jonka saajasta voit ainakaan tällä hetkellä lyödä vetoa. Rauhanpalkinnon jakaa norjalainen Nobel-komitea ja se jaetaan vuosittain Norjan pääkaupungissa Oslossa.

Tänä vuonna palkinto julkistetaan perjantaina 7. lokakuuta, kello 11 Norjan aikaa eli kello 12 Suomen aikaa.

Nobelin rauhanpalkinnon pitkät perinteet


Nobelin rauhanpalkinto jaettiin historian ensimmäisen kerran vuonna 1901, jolloin palkinnon saivat sveitsiläinen Punaisen Ristin perustaja Henri Dunant sekä ranskalainen Parlamenttienvälisen liiton IPUn perustanut Frederic Passy. Edellisen vuonna 2021 jaetun Nobelin rauhanpalkinnon voittivat toimittajat Maria Ressa ja Dmitri Muratov.

Nobelin rauhanpalkinnosta on voinut lyödä vetoa jo vuosien ajan, mutta helppoa se ei ole. Ehdokkaita on viime vuosina ollut pitkälti neljättä sataa, ja voitto on monesti mennyt suosikkien ulkopuolelle, hieman nimettömämmille ja yllättävämmille ehdokkaille. Nobelin komitea ei siis korvaansa lotkauta sille, mitkä ovat ennakkosuosikkeja vedonlyöjien mielestä. Kuvaavaa on sekin, että vaikka ehdokaslistoilla näkee erittäin usein samoja nimiä, vain kaksi tahoa on voittanut useamman kuin yhden palkinnon: Punainen risti sekä UNHCR eli Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö, joka on suosikkien joukossa tänäkin vuonna.

Esimerkiksi nuori ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg on ollut monesti ehdolla ja suosikkien joukossa, kuten taas 2022, mutta voittoa ei ole vielä tullut. Sen sijaan esimerkiksi vuonna 2012 palkinto meni itse Euroopan unionille – näin laajaa palkinnon saajaa moni ei varmasti uskaltanut veikata.

Tänä vuonna kisa on erityyppinen johtuen maailmantilanteesta erityisesti Euroopassa. Voidaanko Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä ja ukrainalaismedia The Kyiv Independentiä sivuuttaa? Euroviisujen tasoinen suosikki Ukrainan pääty ei tässä ole, sillä esimerkiksi viime vuonna suosikkina olleen WHO:n kerroin oli tuolloin selvästi pienempi kuin tänä vuonna bookerien asetteleman ykköskandidaattien kertoimet nyt.

Nobelin Rauhanpalkinto 2022: Ehdokkaat


Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi on tyrkyllä 343 ehdokasta vuonna 2022, mikä on toiseksi eniten kautta aikojen. Näistä 251 on yksityishenkilöitä ja 92 organisaatioita. Alla VB on esitellyt viisi ehdokasta, jotka ovat vedonlyöntisivustojen kirjoissa tällä hetkellä ykkösnimiä.

Volodymyr Zelenskyi


Kunkku kerrointen kärjessä on Volodymyr Zelenskyi, Ukrainan presidentti, jonka tarina on oma lukunsa päämiesten historiassa. Nyt 44-vuotias pressa tuli aikoinaan kuuluisaksi televisiosarjasta Kansan palvelija, jossa hän uskomatonta kyllä esittää vahingossa maansa presidentiksi nousevaa hahmoa – mikä muuttuikin tosielämän ennustukseksi. Kulttimaineeseen läntisen maailman silmissä noussut Zelenskyi on syystä suosikki voittoon ja hänen tekonsa valtionsa eteen poikkeustilanteessa ovat kiistattomia.

Kuitenkin Nobel-komitea on ainakin aiemmin varonut liikaa politisoitumista palkinnoissa. Esimerkiksi WHO:n palkinnon katsotaan vesittyneen sen jälkeen, kun Trump haukkui WHO:ta. Monen mielestä Nobel-komitea ei enää tämän jälkeen halunnut jatkaa tilanteen polarisoimista ja jätti tästä syystä palkinnon antamatta. Onko tässä samaa ilmötä vai onko kyse kokonaan eri asiasta? Se jää pelaajan päätettäväksi.

The Kyiv Independent


The Kyiv Independent oli pitkään ykkösheppa voittamaan Nobelin rauhanpalkinnon 2022, mutta on sittemmin löytänyt kakkospaikan. Kyseessä on ukrainalainen englanninkielinen nettilehti, jonka toimituksen muodostaa joukko Kyiv Post -lehdestä irtisanottuja toimittajia. Toimittajiensa osin omistama mutta pitkälti lahjoitushengessä toimiva julkaisu on tietysti noussut korvaamattomaan rooliin tiedonvälityksessä koskien Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Tapauksessa on ilmiömäisyyttä, joka voisi kaikessa nykyaikaisuudessaan olla todellakin vahva suosikki voittamaan palkinnon.

The people of Ukraine


Tämä onkin mielenkiintoinen: listan kolmas Ukrainaan liittyvä taho on kollektiivisesti Ukrainan kansa. Tämä olisi symbolisesti hienoa, mutta VB:n toimituksen mielestä ehdokkuuden voittomahdollisuudet ovat kyseenalaiset. Sekin on jo tarpeeksi Ukrainan huomioimista myös kansana, jos voitto menee presidentille tai maan tilanteesta kertovalle medialle. Palkinnon antaminen kansalle olisi jo erittäin poliittista, sillä vaikka sitkeä kansa onkin joutunut kestämään kauheuksia ja tekemään kansallista yhteistyötä kaikin mahdollisin tavoin, se on kuitenkin tilanne, johon he ovat joutuneet, ei aktiivista tekemistä.

Svetlana Tichanovskaja


Hiljattain nousua kerroinasetteluissa tehnyt Tichanovskaja on ollut kerran aiemminkin ehdolla työstään Valko-Venäjän oppositiossa. Hän on jatkuvasti haastanut maan päämiestä Alexander Lukashenkoa ja vaatinut demokratiaa ja reiluja vaaleja. Ei pitäisi olla liikaa vaadittu, mutta Valko-Venäjällä ilmeisesti on. Tämä liittyy samaan Venäjä-Ukraina-kokonaisuuteen, mutta tuntuu siitä hieman irralliselta.

Aleksei Navalnyi


Myös venäläinen oppositiojohtaja ja todellinen piikki Vladimir Putinin lihassa, Aleksei Navalnyi, on ollut monesti ehdolla ja oli myös viime vuonna vedonlyöntikertoimien valossa viiden suurimman suosikin joukossa. Navalnyi on tehnyt uraauurtavaa sekä tärkeää työtä Venäjällä paljastaessaan henkensä uhalla korruptiota ja hallituksen väärinkäytöksiä itänaapurissamme. Ehdottoman hienoa työtä, mutta kohteessa piilee ansa: minkä verran komitea uskaltaa lähteä politisoimaan ja jos lähtee, meneekö sittenkin voitto selkeämmin Ukrainaan päin?

Nobelin rauhanpalkinto: Kertoimet


Tänä vuonna parhaat kertoimet Nobelin rauhanpalkinnon saajiksi tarjoaa mainio vedonlyöntisivusto iBet. Luonnollisesti mikään booker ei tarjoa kertoimia kaikille yli 300 kandidaatille vaan noin 20 vahvimmalle ehdokkaalle. Huomaa, että Nobelin rauhanpalkinnon tapauksessa riskinä on, että palkinto ei edes mene kenellekään näistä ehdokkaista. Varsinkin tänä vuonna pidämme sitä kuitenkin melko epätodennäköisenä.Lista Nobelin rauhanpalkinnon voittajista


Vuonna 1901 ensimmäisen kerran jaettu Nobelin rauhanpalkinto on päätynyt vuosien varrella jo 130 eri voittajan hyppysiin. Toisinaan palkinto on mennyt vain yhdelle voittajalle, ja toisinaan voittajia on ollut kaksi. Eniten voittoja on saanut kansainvälinen Punainen Risti, joka on voittanut palkinnon kolmesti.

Suomeen Nobelin rauhanpalkinto on tullut yhden kerran, kun Presidentti Martti Ahtisaari voitti palkinnon vuonna 2008. Ahtisaari palkittiin rauhantyöstään, jota mies teki kolmena eri vuosikymmenenä useilla eri konfliktialueilla.

Nobelin rauhanpalkinnon voittajat 2000-luvulla


Vuosi
Palkittu/palkitut
Maa
2000
Kim Dae-Jung
Etelä-Korea
2001
YK & Kofi Annan
Ghana
2002
Jimmy Carter
USA
2003
Shirin Ebadi
Iran
2004
Wangeri Muta Maathai
Kenia
2005
IAEA & Mohamed ElBaradei
Egypti
2006
Grameen Bank & Muhammed Yunus
Bangladesh
2007
Al Gore
USA
2008
Martti Ahtisaari
Suomi
2009
Barack Obama
USA
2010
Liu Xiaobo
Kiina
2011
Ellen Sirleaf, Leymah Gbowee, Tawakkui Karman
Liberia, Jemen
2012
Euroopan Unioni
Euroopan Unioni
2013
Kemiallisten aseiden kieltojärjestö
Alankomaat
2014
Kailash Satyarthi, Malala Yousafzai
Intia, Pakistan
2015
Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetti
Tunisia
2016
Juan Manuel Santos
Kolumbia
2017
International Campaign to Abolish Nuclear Weapons
Sveitsi
2018
denis Mukwege, Nadia Murad
Kongo, Irak
2019
Abiy Ahmed
Etiopia
2020
Maailman ruokaohjelma
YK
2021
Maria Ressa, Dmitri Muratov
Filippiinit, Venäjä