Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Nobelin rauhanpalkinto 2022 - Nobel-palkinnon osoitteena Ukraina?

nobel rauhanpalkinto

Nobelin rauhanpalkinto vuosimallia 2022 jaetaan perjantaina 7. lokakuuta. Tänä vuonna kisa on poikkeuksellisen mielenkiintoinen muuttuneen maailmantilanteen vuoksi. Voidaanko Ukraina-teemaa sivuuttaa palkinnon jaossa?

Syksy on perinteisesti erilaisten gaalojen ja palkintotilaisuuksien aikaa. Yksi merkittävimmistä joka syksy jaettavista palkinnoista on Nobelin rauhanpalkinto. Nobelin rauhanpalkinto on yksi viidestä vuosittain jaettavasta Nobel-palkinnosta ja ehkäpä se eniten palstatilaa saava. Se on myös ainoa, jonka saajasta voit ainakaan tällä hetkellä lyödä vetoa. Rauhanpalkinnon jakaa norjalainen Nobel-komitea ja se jaetaan vuosittain Norjan pääkaupungissa Oslossa.

Tänä vuonna palkinto julkistetaan perjantaina 7. lokakuuta, kello 11 Norjan aikaa eli kello 12 Suomen aikaa.

Nobelin rauhanpalkinnon pitkät perinteet

Nobelin rauhanpalkinto jaettiin historian ensimmäisen kerran vuonna 1901, jolloin palkinnon saivat sveitsiläinen Punaisen Ristin perustaja Henri Dunant sekä ranskalainen Parlamenttienvälisen liiton IPUn perustanut Frederic Passy. Edellisen vuonna 2021 jaetun Nobelin rauhanpalkinnon voittivat toimittajat Maria Ressa ja Dmitri Muratov.

Nobelin rauhanpalkinnosta on voinut lyödä vetoa jo vuosien ajan, mutta helppoa se ei ole. Ehdokkaita on viime vuosina ollut pitkälti neljättä sataa, ja voitto on monesti mennyt suosikkien ulkopuolelle, hieman nimettömämmille ja yllättävämmille ehdokkaille. Nobelin komitea ei siis korvaansa lotkauta sille, mitkä ovat ennakkosuosikkeja vedonlyöjien mielestä. Kuvaavaa on sekin, että vaikka ehdokaslistoilla näkee erittäin usein samoja nimiä, vain kaksi tahoa on voittanut useamman kuin yhden palkinnon: Punainen risti sekä UNHCR eli Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö, joka on suosikkien joukossa tänäkin vuonna.

Esimerkiksi nuori ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg on ollut monesti ehdolla ja suosikkien joukossa, kuten taas 2022, mutta voittoa ei ole vielä tullut. Sen sijaan esimerkiksi vuonna 2012 palkinto meni itse Euroopan unionille - näin laajaa palkinnon saajaa moni ei varmasti uskaltanut veikata.

Tänä vuonna kisa on erityyppinen johtuen maailmantilanteesta erityisesti Euroopassa. Voidaanko Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä ja ukrainalaismedia The Kyiv Independentiä sivuuttaa? Euroviisujen tasoinen suosikki Ukrainan pääty ei tässä ole, sillä esimerkiksi viime vuonna suosikkina olleen WHO:n kerroin oli tuolloin selvästi pienempi kuin tänä vuonna bookerien asetteleman ykköskandidaattien kertoimet nyt.

Nobelin Rauhanpalkinto 2022: Ehdokkaat

Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi on tyrkyllä 343 ehdokasta vuonna 2022, mikä on toiseksi eniten kautta aikojen. Näistä 251 on yksityishenkilöitä ja 92 organisaatioita. Alla VB on esitellyt viisi ehdokasta, jotka ovat vedonlyöntisivustojen kirjoissa tällä hetkellä ykkösnimiä.

Volodymyr Zelenskyi

Kunkku kerrointen kärjessä on Volodymyr Zelenskyi, Ukrainan presidentti, jonka tarina on oma lukunsa päämiesten historiassa. Nyt 44-vuotias pressa tuli aikoinaan kuuluisaksi televisiosarjasta Kansan palvelija, jossa hän uskomatonta kyllä esittää vahingossa maansa presidentiksi nousevaa hahmoa - mikä muuttuikin tosielämän ennustukseksi. Kulttimaineeseen läntisen maailman silmissä noussut Zelenskyi on syystä suosikki voittoon ja hänen tekonsa valtionsa eteen poikkeustilanteessa ovat kiistattomia.

Kuitenkin Nobel-komitea on ainakin aiemmin varonut liikaa politisoitumista palkinnoissa. Esimerkiksi WHO:n palkinnon katsotaan vesittyneen sen jälkeen, kun Trump haukkui WHO:ta. Monen mielestä Nobel-komitea ei enää tämän jälkeen halunnut jatkaa tilanteen polarisoimista ja jätti tästä syystä palkinnon antamatta. Onko tässä samaa ilmötä vai onko kyse kokonaan eri asiasta? Se jää pelaajan päätettäväksi.

The Kyiv Independent

The Kyiv Independent oli pitkään ykkösheppa voittamaan Nobelin rauhanpalkinnon 2022, mutta on sittemmin löytänyt kakkospaikan. Kyseessä on ukrainalainen englanninkielinen nettilehti, jonka toimituksen muodostaa joukko Kyiv Post -lehdestä irtisanottuja toimittajia. Toimittajiensa osin omistama mutta pitkälti lahjoitushengessä toimiva julkaisu on tietysti noussut korvaamattomaan rooliin tiedonvälityksessä koskien Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Tapauksessa on ilmiömäisyyttä, joka voisi kaikessa nykyaikaisuudessaan olla todellakin vahva suosikki voittamaan palkinnon.

The people of Ukraine

Tämä onkin mielenkiintoinen: listan kolmas Ukrainaan liittyvä taho on kollektiivisesti Ukrainan kansa. Tämä olisi symbolisesti hienoa, mutta VB:n toimituksen mielestä ehdokkuuden voittomahdollisuudet ovat kyseenalaiset. Sekin on jo tarpeeksi Ukrainan huomioimista myös kansana, jos voitto menee presidentille tai maan tilanteesta kertovalle medialle. Palkinnon antaminen kansalle olisi jo erittäin poliittista, sillä vaikka sitkeä kansa onkin joutunut kestämään kauheuksia ja tekemään kansallista yhteistyötä kaikin mahdollisin tavoin, se on kuitenkin tilanne, johon he ovat joutuneet, ei aktiivista tekemistä.

Svetlana Tichanovskaja

Hiljattain nousua kerroinasetteluissa tehnyt Tichanovskaja on ollut kerran aiemminkin ehdolla työstään Valko-Venäjän oppositiossa. Hän on jatkuvasti haastanut maan päämiestä Alexander Lukashenkoa ja vaatinut demokratiaa ja reiluja vaaleja. Ei pitäisi olla liikaa vaadittu, mutta Valko-Venäjällä ilmeisesti on. Tämä liittyy samaan Venäjä-Ukraina-kokonaisuuteen, mutta tuntuu siitä hieman irralliselta.

Aleksei Navalnyi

Myös venäläinen oppositiojohtaja ja todellinen piikki Vladimir Putinin lihassa, Aleksei Navalnyi, on ollut monesti ehdolla ja oli myös viime vuonna vedonlyöntikertoimien valossa viiden suurimman suosikin joukossa. Navalnyi on tehnyt uraauurtavaa sekä tärkeää työtä Venäjällä paljastaessaan henkensä uhalla korruptiota ja hallituksen väärinkäytöksiä itänaapurissamme. Ehdottoman hienoa työtä, mutta kohteessa piilee ansa: minkä verran komitea uskaltaa lähteä politisoimaan ja jos lähtee, meneekö sittenkin voitto selkeämmin Ukrainaan päin?

Nobelin rauhanpalkinto: Kertoimet

Tänä vuonna parhaat kertoimet Nobelin rauhanpalkinnon saajiksi tarjoaa mainio vedonlyöntisivusto iBet. Luonnollisesti mikään booker ei tarjoa kertoimia kaikille yli 300 kandidaatille vaan noin 20 vahvimmalle ehdokkaalle. Huomaa, että Nobelin rauhanpalkinnon tapauksessa riskinä on, että palkinto ei edes mene kenellekään näistä ehdokkaista. Varsinkin tänä vuonna pidämme sitä kuitenkin melko epätodennäköisenä.

Nobelin rauhanpalkinto 2022: Voittaja (Kertoimet 6.10.)

Kertoimet suljettu.

Lista Nobelin rauhanpalkinnon voittajista

Vuonna 1901 ensimmäisen kerran jaettu Nobelin rauhanpalkinto on päätynyt vuosien varrella jo 130 eri voittajan hyppysiin. Toisinaan palkinto on mennyt vain yhdelle voittajalle, ja toisinaan voittajia on ollut kaksi. Eniten voittoja on saanut kansainvälinen Punainen Risti, joka on voittanut palkinnon kolmesti.

Suomeen Nobelin rauhanpalkinto on tullut yhden kerran, kun Presidentti Martti Ahtisaari voitti palkinnon vuonna 2008. Ahtisaari palkittiin rauhantyöstään, jota mies teki kolmena eri vuosikymmenenä useilla eri konfliktialueilla.

Nobelin rauhanpalkinnon voittajat 2000-luvulla

VuosiPalkittu/palkitutMaa
2000Kim Dae-JungEtelä-Korea
2001YK & Kofi AnnanGhana
2002Jimmy CarterUSA
2003Shirin EbadiIran
2004Wangeri Muta MaathaiKenia
2005IAEA & Mohamed ElBaradeiEgypti
2006Grameen Bank & Muhammed YunusBangladesh
2007Al GoreUSA
2008Martti AhtisaariSuomi
2009Barack ObamaUSA
2010Liu XiaoboKiina
2011Ellen Sirleaf, Leymah Gbowee, Tawakkui KarmanLiberia, Jemen
2012Euroopan UnioniEuroopan Unioni
2013Kemiallisten aseiden kieltojärjestöAlankomaat
2014Kailash Satyarthi, Malala YousafzaiIntia, Pakistan
2015Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartettiTunisia
2016Juan Manuel SantosKolumbia
2017International Campaign to Abolish Nuclear WeaponsSveitsi
2018denis Mukwege, Nadia MuradKongo, Irak
2019Abiy AhmedEtiopia
2020Maailman ruokaohjelmaYK
2021Maria Ressa, Dmitri MuratovFilippiinit, Venäjä