Käärijästä on tullut ilmiö Euroviisu-yhteisössä varhaisessa vaiheessa vuotta. Mitä sanoo vedonlyöntimarkkina? Kuva: Nelli Kenttä / Warner Music Live
Suomen omassa Euroviisu-karsinnassa eli Uuden musiikin kilpailussa on nähty monenlaista nimekästäkin kisaajaa UMK-vuosien aikana, mutta ei vielä tämän tason ilmiötä!
Käärijä-ilmiön takana on 29-vuotias artisti, rahapelienkin ystävänä tunnettu Jere Pöyhönen, jonka Cha Cha Cha -biisi löi ällikällä niin musiikin suurkuluttajat kuin vedonlyöntimarkkinankin. Jos olet vielä onnistunut välttämään yllätyshitin, katso ja kuuntele se tästä:
Käärijän biisin julkaisun jälkeen alkoi tapahtua. Artistin UMK-kerroin humpsahti 12:sta 1,45:en välittömästi biisin julkaisun jälkeen ja jatkoi sen jälkeen putoamista. Lopulta UMK-päivänä kerroin oli enää 1,10, ja niinhän siinä kävi, että Käärijä voitti ylivoimaisella äänivyöryllä kilpakumppaninsa, joita olivat Keira, Benjamin, Robin Packalen, Lxandra, KUUMAA ja Portion Boys.
Katso videolta, kuinka UMK-artistit reagoivat toistensa kappaleisiin ensi kertaa:
Mikä vielä UMK:takin mielenkiintoisempaa, myös Suomen kerroin voittamaan koko Viisut on samaan aikaan lasketellut railakkaasti! Kerroin on pudonnut reilussa viikossa 40-50 nurkilta aina viiden tietämille asti, eli Suomi on yhtäkkiä kiilannut yhdeksi koko jättikisan suosikkimaista! Vedonlyöntiyhtiöiden papereissa edellä on tällä hetkellä vain Ruotsi. Ukrainan kanssa Suomi on suurimmalla osalla bookereista aivan tasatahdissa tai hieman edellä.
Pidetään silti maltti mukana: Suomihan käväisi pikaisesti vedonlyöntiyhtiöiden suosikkina myös viime vuonna, kun tieto The Rasmuksen osallistumisesta Uuden musiikin kilpailuun tuli ilmi. Lopulta Jezebelin sijoitus finaalissa oli vaatimattomasti 22/25. Viime vuonna viisuvoittoon karkasi yleisöäänten ylivoimaisella vyöryllä Ukraina, jota VB vihjasikin hyvissä ajoin maaliskuussa, tuolloin kertoimella 2,75.
Katseet tähän vuoteen ja Euroviisu-viikkoon, joka koittaa toukokuun puolivälissä Liverpoolissa. Miksi Cha Cha Cha on uponnut viisufaneihin kuin kuuma veitsi voihin ja onko biisillä oikeasti mahdollisuuksia voittaa Euroviisut?
Lue myös: Euroviisut vedonlyönti
Cha Cha Cha löysi menestysreseptin
Käärijän biisi on nerokkaasti rakennettu. Makunsa kullakin, mutta Cha Cha Cha on yksinkertaisesti tarttuva, ja siinä on meininkiä. "Bängeri", sanoisi nuoriso.
Biisi yhdistelee genrejä rohkeasti omien sääntöjensä mukaan, joten jokainen voi löytää joukosta jotain itselleen. Tämä tuo biisiin myös yllättävyyttä. Genrevalintana raskaampi "partymetalli", jollaiseksi tekijät itse ovat luonnehtineet kappaletta, on jo itsessään yllätys, mutta leuka loksahtaa lattiaan viimeistään, kun genre biisin puolivälin kieppeillä vaihtuu totaalisesti kevyempään, tarttuvaan poppiosuuteen.
Euroviisuihin biisi sopii erittäin hyvin. Kielivalintana on suomi, mikä toki osaltaan on vaikeaa kansainvälisellä yleisölle, mutta toisaalta oman kielen käyttöä arvostetaan. Kaksi edellistä voittajaa esittivät niin ikään omalla kielellään, ja vime vuonna finaalin kärkikymmenikköön päätyneistä biiseistä omalla kielellä esitettyjä oli peräti puolet.
Omankieliseksi biisiksi Cha Cha Cha on yleisölle helppo: kertosäkeen osaavat kaikki heti ensikuuntelun jälkeen tai oikeastaan aikana, minkä lisäksi biisissä on jokaiselle tunnistettavia sanoja, kuten pina colada ja shampanja.
Käärijä on artistina melko tuntematon, vaikka vantaalaisen vyöltä löytyykin albumi, EP ja läjä sinkkuja. Se on myös hänen vahvuutensa ainakin Suomessa, koska tuntemattomuuden kautta villi energia tulee vielä enemmän puun takaa. Sosiaalisen median, haastatteluiden sun muiden promopätkien perusteella jää mielikuva energisestä, mutkattomasta ja aika omintakeisestakin kaverista.
UMK:ssa Käärijä vakuutti myös esiintyjänä. Räävitön genremiksaus ja energinen musiikkivideo kääntyi oudoksi camp-ilmiöksi Logomon lavalla, ja esiintyminen sai pääosin puhtaat paperit viisufaneilta.
Livessä piilee kuitenkin yksi arveluttava ansapaikka hänen matkallaan Liverpooliin. Kappaleen lauluosuudessa on käytetty jonkin verran ääntä korjaavaa autotunea, joka Viisuissa on kielletty. UMK:ssa voimakas taustanauhan käyttö vokaaliosuuksissa ilmeisesti hyväksyttiin, mutta miten on Viisuissa? Vielä on toki aikaa harjoitella, ja lisäksi myös Euroviisuissa säännöt ovat tältä osin löysenemään päin. Voiko olla, että tämän annetaan mennä läpi?
Vain yksi maa selvästi Suomen edellä
Vedonlyöntiyhtiöiden suosikki voittamaan Euroviisut oli pitkään viime vuoden tavoin Ukraina, ennen kuin joutui luovuttamaan suosikin viitan Ruotsille. 2022 Ukraina kuului jo ennen Venäjän käynnistämän hyökkäyssodan alkamista yhdeksi kisan suosikeista, mutta jouduttuaan sotaan maan voittajakerroin putosi 13:sta alle kolmeen, josta se ei enää noussut vaan putosi jatkuvasti kevään edetessä. Ukrainan suosikkiasema oli valettu sementtiin ja loppu on historiaa.
Ukrainan tämän vuoden edustaja on ollut tiedossa jo hyvän tovin: TVORCHI - Heart of Steel. Biisi on kansainvälistä ja modernia rap-vaikutteista poppia, mutta me emme usko Ukrainan ottavan toista voittoa putkeen.
Sekä Heart of Steel että viime vuoden voittaja Stefania ovat mainioita kappaleita, joita kuunnellessa saattavat tunteet nousta pintaan tietäen maan tilanteen. Silti rehellisyyden nimissä on sanottava, että kilpailullisesti kumpikaan biisi ei ole voittaja-ainesta, hyvää finaaliainesta kylläkin. 2022 Eurooppa äänesti Stefanian voittoon solidaarisuudesta - nyt tuki on tässä muodossa annettu, eikä tempun toistamisessa enää ole mieltä.
Ruotsi kuuluu Euroviisujen kestosuosikkeihin ja voi olla tänäkin vuonna vahvoilla. Maan korkeatasoinen Euroviisu-karsinta Melodifestivalen on suuri tapaus, joka pitää sisällään jopa kokonaisen esiintymiskiertueen. Mukana on peräti 28 artistia. Melodifestivalin voitti kisan suosikki, Viisut jo kerran 2012 voittanut Loreen.
Neljäs suosikki on tällä hetkellä Norja. Maan helmikuussa valittu edustuskappale Alessandra - Queen Of Kings on vedonnut viisuväkeen ympäri maailman.
Aivan ei muilla mailla tunnu silti olevan Käärijän kaltaista vetonaulaa. Myönnettäköön, että kirjoittajalla on Suomi-lasit päässä - mutta kaikesta huomaa, että Käärijä on todella ilmiö myös ulkomailla. Jos et usko, vieraile vaikka Redditin r/eurovision-palstalla[/url] tai lue tämän[/url] käsiin räjähtäneen keskusteluketjun kommentteja Cha Cha Cha -kappaleen tiimoilta.
Redditin suuressa viisuyhteisössä Käärijästä on tehtailtu myös meemejä. Lisäksi hän on Twitterin suosikki.
Ottaen huomioon Suomen maan pienen koon on biisille kertynyt reilussa kuukaudessa varsin vakuuttavat määrät katseluita ja kuunteluita. Yle Areena, YouTube ja Spotify mukaan luettuna suoratoistomäärä on jo pitkälti yli viisi miljoonaa.
Kääritään voitot Käärijän menestyksellä?
UMK-vedonlyönti on luonnollisesti sulkeutunut, ja osa varmasti kääräisi mukavat voitot veikkaamalla Käärijää. Tosin vedonlyönnin loppua kohden kerroin alkoi olla poljettu jo aika pohjamutiin, eikä moni enää rohjennut tarttua tähän hinnoitteluun, vaikka olisikin ollut vantaalaisen bandwagonissa.
Sen sijaan Euroviisu-vedonlyönti käy totta kai kuumana aina toukokuun finaaliin asti. Tällä hetkellä Suomelle parhaan kertoimen tarjoaa tällä hetkellä Betfair, jolla kerroin on 4,33. Monilla muilla sivustoilla kerroin on enää noin 4. Myös top-3- ja top-10-sijoituksesta on nyt mahdollista lyödä vetoa. Suomen kohdalla näiden kerroin on pieni.
Kilpailun lähestyessä voit lyödä vetoa myös lukuisista muista asioista kuin kilpailun voittajasta, esimerkiksi semifinaaleista, kilpailun parhaasta Pohjoismaasta, top-5:en sijoittuvasta maasta, viimeiseksi sijoittuvasta maasta ja niin edelleen. Lisäksi on mahdollista lyödä H2H-vetoja paremmuudesta kahden maan välillä.
Löit sitten vetoa tai et, pidetään Suomelle peukkuja Euroviisuissa! Liikaa aikaa on jo kulunut siitä, kun Lordi voitti. Jääkiekkomestaruudet alkavat jo maistua puulta, Viisu-voittoa tiskiin!