Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Kertoimet - Miten vedonlyöntikertoimet lasketaan?

kertoimet

Vedonlyönti on yhä suositumpaa suomalaisten keskuudessa, mutta miten kertoimet syntyvät ja miten vedonlyöntiyhtiöt ne laskevat?

📈 Vedonlyöntikertoimet

Kaikki vedonlyönti perustuu vedonlyöntikertoimiin. Vedonlyöntisivustot ja heidän käyttämänsä vedonlyöntialustojen kertoimienlaskijat pyrkivät määrittämään todennäköisyydet sille, miten eri pelaajat tai joukkueet pärjäävät toisiaan vastaan. Todennäköisyyksistä määritetään kerroin, joka näkyy pelaajalle kohdetarjonnassa vedonlyöntisivustolla. Homma toimii myös toisinpäin, sillä kertoimesta voit yksinkertaisella menetelmällä saada selville todennäköisyyden.

Mitä suurempi on kohteen voiton todennäköisyys, sitä pienempi on kohteen kerroin. Vedonlyöntikertoimet ovat toisin sanoen vedon hintoja. Viisas pelaaja pyrkii aina löytämään sellaisia kertoimia, josta hän löytää itselleen etua eli saa lyötyä vedon edullisella hinnalla sen riskiin nähden. Mistä ihmeestä tämän voi sitten tietää? Salaisuus piileekin siinä, että kukaan ei voi määrittää täydellistä todennäköisyysarviota. Vedonlyöntiyhtiötkin ovat erehtyväisiä ja tavallinen pelaajakin voi löytää edullisia kertoimia.

Toisaalta vedonlyöntiyhtiöiden työntekijät ovat ammattilaisia, jotka tekevät työtä tiimeinä. Sinä saatat olla vain tavallinen penkkiurheilija, jolla on aikaa ja tietämystä vähemmän. Sitten taas kertoimenlaskijoiden on otettava haltuun koko urheilun ala, kun taas sinä saatat erikoistua vaikka e-urheiluun tai suomalaisen jalkapallon alasarjoihin.

Lue myös: Onko sinun vedoissasi voitollinen odotusarvo?

Parhaat kertoimet vedonlyöntiin

Alta löydät hyvät vedonlyöntisivustot, jotka tarjoavat parhaat kertoimet vedonlyöntiin. Monet eri sivustot tarjoavat myös isoja tervetuliaisbonuksia, joilla saat ilmaista pelirahaa vedonlyöntiin.

#
Peliyhtiö
Tervetulobonus
Kierrätys
Arvostelu
1
100€ ilmaisveto
5x (T)
2
100% bonus 50€ asti
15x (T+B)
3
100% bonus 200€ asti
5x (T+B)
4
Pop
120% talletusbonus 120€ asti
5x (T+B)
5
100% bonus 220€ asti + 20€ ilmaisveto
5x (T+B)
6
100% bonus 100€ asti
5x (T+B)
7
100% bonus 100€ asti
5x (T+B)

Vedonlyöntikertoimien eri muodot

Vedonlyöntikertoimet esitetään hieman eri tavalla eri maissa. Euroopassa ja Suomessa on totuttu laskemaan ja käsittelemään kertoimia desimaaleilla, kuten metriseen systeemiin kuuluu. Kertoimet voi kuitenkin esittää myös murtoluvuilla, mitä käytetään muun muassa Iso-Britanniassa. Myös USAssa kertoimet esitetään omalla tavallaan. Yhdysvalloissa kertoimet kertovat, kuinka paljon tulee panostaa tiettyä voitto-osuutta kohden.

Ajatellaan esimerkkikohdetta, jonka kerroin on meille tutuimmassa desimaalimuodossa 1.90. Tämä ilmoittaa sinulle vedon kokonaisvoiton sisältäen panoksen. Lyödessäsi 10 € kertoimella 1.90, panoksesi siis kerrotaan kertoimella sen osuessa, jolloin saat voitoksi 19 € (nettovoiton osuus 9 €). Murtolukukertoimissa puolestaan kerrotaan, kuinka paljon tulee panostaa voittaaksesi voittaaksesi ensimmäisen luvun verran. Näin ollen

Murtolukumuodossa esitettynä sama kerroin olisi 9/10. Jälkimmäinen luku kertoo, kuinka paljon tulee panostaa voittaaksesi ensimmäisen luvun verran. Tässä tapauksessa panostat 10 ja saat nettovoittona 9.

Amerikkalaisessa muodossa sama kerroin olisi -111. Amerikkalainen kerroin voi olla joko positiivinen tai negatiivinen. Verrattuna desimaalikertoimeen, amerikkalainen kerroin on negatiivinen, jos se on alle 2,00 ja positiivinen, jos kerroin on yli 2,0. Negativiinen luku kertoo, kuinka paljon sinun tulee panostaa voittaaksesi 100 rahayksikköä. Positiivinen amerikkalainen kerroin kertoo, kuinka paljon voitat panostettuasi 100 rahayksikköä.

Esimerkki vedonlyöntikertoimista

kertoimet

Yllä on esimerkki vedonlyöntisivusto LightCasinon 1X2-kertoimista Valioliigan kauden 2023-24 avauskierroksen huippumatsiin Chelsea - Liverpool. Näistä voidaan päätellä kertoimenlaskijoiden pitävän Liverpoolia hienoisena, noin 40% ajasta voittavana vierassuosikkina.

Kertoimet prosenteiksi

Vedonlyöntikertoimet lasketaan siis todennäköisyyksistä. Ennen kuin mitään kerrointa pystytään määrittämään, on tehtävä todennäköisyysarvio. Jokainen pelaaja ja kertoimenlaskija käyttää tähän omia menetelmiään. Vedonlyöntitilastot auttavat tässä paljon, mutta usein lajeista, pelaajista ja markkinasta tulee ymmärtää hyvin syvällisesti enemmän.

Ei tule unohtaa myöskään psykologista puolta, sen lisäksi että analysoi ainoastaan pelaajien ja joukkueiden teknisiä vahvuuksia ja heikkouksia. Jokatapauksessa kun sinulla on todennäköisyysarvio, voit muuttaa todennäköisyyden kertoimeksi tai toisinpäin. Fiksu vedonlyöjä peilaa aina omaa todennäköisyysarviotaan vedonlyöntiyhtiöiden antamiin kertoimiin.

Otetaan esimerkiksi Manchester United ja Chelsean välinen jalkapallo-ottelu Valioliigassa. Vedonlyöntiyhtiö saattaa tarjota seuraavanlaisia kertoimia:

  • Manchester United 2,80
  • Tasapeli 3,80
  • Chelsea 2,40

Kukin kerroin voidaan muuttaa todennäköisyydeksi kaavalla (1 / kerroin x 100). Näin ollen edellä kerrottuja kertoimia vastaavien tapahtumien todennäköisyyksiksi saadaan:

  • Manchester United 35,7 %
  • Tasapeli 26,3 %
  • Chelsea 41,7 %

Jos sinun oma todennäköisyysarviosi näyttäisi esimerkiksi Manchester Unitedin kotivoitolle todennäköisyyttä 40%, sinun kannattaisi ehdottomasti pelata ManUn voittoa. Kun oma todennäköisyytesi on korkeampi kuin markkinan, on sinulla tällöin ylikerroin. Saat korkeamman kertoimen, mitä todennäköisyysarviosi pohjalta kuuluisi saada, eli saat vedollesi paremman hinnan.

Saatat miettiä nyt, miksei edellä mainituista prosenteista tule yhteenlaskun myötä 100 prosenttia vaan enemmän. Tämä johtuu siitä, että kertoimiin on laskettu mukaan myös vedonlyöntiyhtiön kate. He siis maksavat vedosta hieman vähemmän kuin heidän arvionsa antaa todennäköisyydeksi.

Valioliiga-kertoimet

Valioliiga on yksi suosituimmista vedonlyöntisarjoista ympäri maailman. Valioliiga-kertoimia löydät jokaiselta vedonlyöntisivustolta. Kyseessä on jättimäinen jalkapallosarja, johon saat sen vuoksi usein korkeampia kertoimia kuin pieniin sarjoihin kuten Veikkausliigaan. Tämä johtuu siitä, että sarjan pelivaihto on niin suuri, että jos kertoimenlaskijat tekevätkin virheen, markkina korjaa sen tehokkaammin. Toiseksi tämänkaltaisen ison liigan kertoimien laskemiseen ja analysointiin käytetään paljon enemmän aikaa.

NHL-kertoimet

NHL on yksi suurimmista vedonlyöntikohteista suomalaisille talven aikana: NHL-kausi alkaa aina syksyllä ja kestää pitkälle kevääseen. NHL kertoimia löydät lähes kaikilta sivustoilta. Nämä ovat jääkiekkomaailman korkeimpia kertoimia.

Liiga-kertoimet

Liiga kertoimet löydät varsinkin niiltä vedonlyöntiyhtiöiltä, jotka suuntaavat pelejään suomalaisille. Liiga ei ole kansainvälisesti kovinkaan suuri vedonlyöntisarja, mutta Suomessa yksi suosituimmista. Parhaat Liiga-kertoimet löydät useilta eri vedonlyöntisivustolta, mutta kohdevalikoimissa on suuria eroja. Esimerkiksi kaikilta bookereilta et löydä pelaajakohtaisia vetoja pieneen SM-liigaamme.

Formula 1 -kertoimet

Formula 1 -kausi kestää aina maaliskuusta joulukuuhun saakka, kun osakilpailuja ajetaan ympäri maailman. Formula 1 -vedonlyönti on myös hyvin suosittua ja varsinkin aina, kun suomalaisia kuljettajia ajaa Ykkösissä, lyödään siitä vetoa myös Suomessa.

Veikkausliiga-kertoimet

Kesäisin Veikkausliiga on yksi suosituimpia sarjoja, joista suomalaiset lyövät vetoa. Kertoimia tarjoavat monet sivustot, mutta XL Bet on yksi parhaista.

UFC kertoimet

UFC eli maailman suosituin vapaaottelu organisaatio ja sen ottelut keräävät massiivia katsojamääriä ympäri maailman. Myös suomalaisia ottelijoita on mukana ja vedonlyöntikin mukana luonnollisesti. Muun muassa Makwan Amirkhani on toiminut vedonlyöntisivuston brändilähettiläänä.

Euroviisu-kertoimet

Viihdevedonlyönti ja pelaaminen eri musiikkitapahtumista on kasvanut valtavasti viime vuona. Euroviisut keräävät hyvin paljon pelivaihtoa maailmanlaajuisesti. Löydät monilta bookereilta nykyään erittäin kilpailukykyiset Euroviisu-kertoimet, joiden avulla paneutuneet pelaajat tekevät isojakin omaisuuksia.

Lue myös