Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

NHL:n 30 parasta maalivahtia kautta aikojen!

NHL:n 30 parasta maalivahtia kautta aikojen

NHL:ssä on aina pelannut loistavia maalivahteja ja eri aikakausien veskareita on monestakin eri syystä hankala vertailla keskenään. Rohkenimme tarttua kuitenkin haasteeseen! Löytyykö oma suosikkisi listalta?

1. Martin Brodeur (New Jersey Devils, St. Louis Blues)

Pelasi ensimmäiset pelinsä NHL:ssä jo vuonna 1991, mutta vakinaisti pelipaikkansa kaudelle 1993-1994, jolloin valittiin vuoden tulokkaaksi (Calder Memorial Trophy). Brodeurin nimissä on lukuisia NHL:n ennätyksiä ja suuren osan niistä hän on vienyt nimenomaan Patrick Roylta. Vezina Trophyn (kauden paras maalivahti) Brodeur voitti neljästi, William M. Jennings Trophyn (vähiten päästettyjä maaleja) viidesti ja Stanley Cupia hän pääsi nostamaan kolmeen otteeseen.

2. Patrick Roy (Montreal Canadiens, Colorado Avalanche)

Vuodesta 1984 alkanut NHL ura toi Roylle neljä Stanley Cupia. Lisäksi hän voitti Vezina Trophyn kolmesti, William M. Jennings Trophyn viidesti ja pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinnon (Conn Smythe Trophy) kolmesti. Royn ura päättyi vuoden 2003 keväällä.

3. Terry Sawchuck (Detroit Red Wings, Toronto Maple Leafs, Boston Bruins, Los Angeles Kings, New York Rangers)

40-vuotiaana tappelussa saamiinsa vammoihin kuollut Terry Sawchuckin NHL-ura alkoi vuonna 1949 päättyen traagisesti 1970. Sawchuckin erinomaisuus perustui puhtaaseen pelottomuuteen. Hän uskalsi pelata muita maalivahteja matalammassa asennossa, mikä mahdollisti sen, että hän näki kiekot hyvin ja kykeni liikkumaan nopeammin. Torjuntatyylinsä takia hän sai lukuisia iskuja kiekosta kasvoihinsa. Sawchuck voitti urallaan neljän Stanley Cupin lisäksi mm. Calder Trophyn ja Vezina Trophyn neljään otteeseen.

4. Dominik Hašek (Chicago Blackhawks, Buffalo Sabres, Detroit Red Wings, Ottawa Senators)

Chicago Blackhawks varasi Hašekin jo vuonna 1983, mutta ensimmäisen pelinsä hän pelasi NHL:ssä vasta vuonna 1990. Hašek voitti urallaan kaksi kertaa Stanley Cupin, peräti kuusi kertaa Vezina Trophyn ja kolmesti William M. Jennings Trophyn. Uran varrelta tarttui haaviin lukuisia muitakin palkintoja.

5. Jacques Plante (Montreal Canadiens, New York Rangers, St. Louis Blues, Toronto Maple Leafs, Boston Bruins)

Plante voitti NHL-urallaan peräti kuusi Stanley Cupia. Vuosina 1952-1975 NHL:ssä pelannut maalivahti voitti Hart Memorial Trophyn lisäksi seitsemän Vezina Trophya, mikä on edelleen NHL:n ennätys. Plante oli ensimmäinen maalivahti NHL:ssä, joka käytti säännöllisesti kasvosuojusta.

6. Ken Dryden (Montreal Canadiens)

Dryden oli kehittelemässä torjuntatyyliä, mitä myöhemmin kutsuttiin perhostyyliksi. 1970 NHL:ssä depytoinut Dryden hävisi 397:stä pelaamastaan ottelustaan ainoastaan 57. Stanley Cupin hän voitti peräti kuusi kertaa. Dryden voitti myös Calder Trophyn, Conn Smythe Trophyn, sekä viisi kertaa Vezina Trophyn. Vezina Trophy annettiin tuohon aikaan samoin perustein, kuin nykyään William M. Jennings Trophy.

7. Ed Belfour (Chicago Blackhawks, Toronto Maple Leafs, Dallas Stars, San Jose Sharks, Florida Panthers)

"The Eagle" pelasi NHL:ssä vuosina 1990-2007. Stanley Cupin Belfour voitti pelatessaan Dallas Starsissa kaudella 1998-1999 ja heti seuraavalla kaudella hän johdatti Starsin uudelleen finaaleihin. Belfourilla on kolmanneksi eniten voitettuja otteluita NHL:ssä, heti Martin Brodeurin ja Patrick Royn jälkeen. Belfour voitti urallaan Calder Memorial Trophyn, kahdesti Vezina Trophyn, neljästi Jennings Trophyn, sekä Roger Crozier Saving Grace Awardilla (paras torjuntaprosentti) ja vastaavalla Trico Goaltender Awardilla.

8. Grant Fuhr (Edmonton Oilers, Toronto Maple Leafs, Buffalo Sabres, Los Angeles Kings, St. Louis Blues, Calgary Flames)

Oilersin kultavuosien maalivahti pelasi NHL:ssä vuosina 1981-2000. Voitti Stanley Cupin viisi kertaa ja Vezina Trophyn ja Jennings Trophyn kerran.

9. Mike Vernon (Calgary Flames, Detroit Red Wings, San Jose Sharks, Florida Panthers)

Kaudet 1982-2002 NHL:ssä pelannut Vernon auttoi Calgary Flamesin sen ainoaan Stanley Cup-voittoon vuonna 1989. Useita huippukausia NHL:ssä pelanneelle Vernonilla seuraava Stanley Cup tuli kaudella 1996-1997, jolloin hän syrjäytti pudotuspelien aikana Chris Osgoodin ykköstorjujan paikalta. Samana vuonna hänet palkittiin Conn Smythe Trophylla.

10. Glenn Hall (Detroit Red Wings, Chicago Blackhawks, St. Louis Blues)

"Mr. Goalie" pelasi NHL:ssä vuosina 1952-1971. Hallia pidetään niin ikään yhtenä perhostyylin kantaisänä. Stanley Cuppia Hall pääsi nostamaan vuonna 1961. Hall palkittiin urallaan muun muassa Calder Trophylla, Conn Smythe Trophylla ja kolmesti Vezina Trophylla.

11. Carey Price (Montreal Canadiens)

28-vuotias Price on ehtinyt jo nyt hämmästyttämään jääkiekkoa seuraavan maailman otteillaan. Price on vielä ilman Stanley Cupia, mutta palkintokaapista löytyvät jo Vezina Trophy, William M. Jennings Trophy, Hart Trophy (NHL:n parhaan pelaajan palkinto) ja Ted Lindsay Award (NHLPA:n valitsema MVP). NHL:n All Star-ottelussa Price on ehtinyt pelaamaan jo neljä kertaa.

12. Tim Thomas (Boston Bruins, Florida Panthers, Dallas Stars)

Vasta 2005-2006 32-vuotiaana läpimurtonsa NHL:ään tehnyt Thomas voitti Vezina Trophyn ja Roger Crozier Saving Grace Awardin (runkosarjan paras torjuntaprosentti) kahdesti ja kertaalleen Conn Smythe Trophyn ja William M. Jennings Trophyn. Stanley Cupin hän voitti kaudella 2010-2011. Thomasin ura NHL:ssä päättyi kauteen 2013-2014.

13. Miikka Kiprusoff (San Jose Sharks, Calgary Flames)

Kiprusoff pelasi NHL:ssä vuosina 2001-2013. Hän johdatti loistavilla otteillaan Flamesin sensaatiomaisesti Stanley Cup-finaaleihin kaudella 2003-2004, mutta voittoa ei tuolloin, eikä myöhemminkään irronnut. Kiprusoff voitti Vezina Trophyn, sekä Jennings Trophyn kaudella 2005-2006.

14. Jonathan Quick (Los Angeles Kings)

Quick auttoi Kingsin mestaruuteen kaudella 2011-2011, torjuttuaan kiekkoja 94.6 prosentin tarkkuudella. Urakasta hänet palkittiin Conn Smythe Trophylla. Kaudella 2013-2014 Quick pääsi jälleen nostamaan Stanley Cupia ja Trophykin piti jälleen hakea, tällä kertaa William M. Jennings Trophy.

15. John Vanbiesbrouck (New York Rangers, Florida Panthers, Philadelphia Flyers, New York Islanders, New Jersey Devils)

Yksi parhaista USA:laisista maalivahdeista. Vanbiesbrouck teki NHL:ssä pitkän uran, joka alkoi kaudella 1983-1984 New York Rangersissa, päättyen kauteen 2001-2002 New Jersey Devilsissä. Vanbiesbrouck voitti Vezina Trophyn kaudella 1985-1986 ja 1995-1996 kaudella hän johdatti Florida Panthersin Stanley Cup-finaaleihin, missä nähtiin huikea maalivahtien taisto, Vanbiesbrouck vs. Roy.

16. Mike Richter (New York Rangers)

Koko 14 vuotta kestäneen NHL-uransa Rangersissa pelannut Richter voitti Stanley Cupin vuonna 1994. Richter rikkoi urallaan käytännössä kaikki Rangersin seuraennätykset ja seura jäädytti hänen pelipaitansa vuonna 2004.

17. Bill Ranford (Boston Bruins, Edmonton Oilers, Philadelphia Flyers, Washington Capitals, Tampa Bay Lightning, Detroit Red Wings)

Ranford pelasi NHL:ssä yhteensä 14 vuotta (1986-2000). Ranford torjui Oilersin mestaruuteen kaudella 1989-1990. Kaudella 1996-1997 Ranford pääsi Capitalsin paidassa yrittämään toista Stanley Cupin voittoaan, mutta Red Wings oli parempi suoraan neljässä ottelussa. Ranford palkittiin urallaan Conn Smythe Trophylla.

18. Chris Osgood (Detroit Red Wings, St. Louis Blues, New York Islanders)

Kolminkertainen Stanley Cup-voittaja pelasi NHL:ssä vuodet 1993-2011. Hän voitti urallaan Jennings Trophyn kahdesti.

19. Pelle Lindbergh (Philadelphia Flyers)

Ruotsalaisen Pelle Lindberghin ura NHL:ssä jäi lyhyeksi hänen kuoltuaan auto-onnettomuudessa vuonna 1985. Lindberg nousi NHL:ään kaudella 1981-82 ja ensimmäisellä kaudellaan hänet valittiin tulokkaiden tähdistökentälliseen. Kaudella 1984-85 Lindberg keräsi eniten voittoja NHL:ssä (40) ja voitti Vezina Trophyn, sekä valittiin tähdistökentälliseen.

20. Tuukka Rask (Boston Bruins)

Kaudella 2009-2010 NHL:ssä itsensä läpi lyönyt Rask voitti Stanley Cupin vuonna 2011, katsottuaan finaalipelejä tosin penkiltä, Tim Thomasin kannettua torjuntavastuun. Rask pääsi itse pelaamaan finaaleissa tynkäkaudella 2012-2013, mutta Raskin loistavista otteista huolimatta Chicago vei kannun Ilves-kasvatin nenän edestä. Rask palkittiin 2013-2014 NHL:n parhaana maalivahtina.

21. Johnny Bower (New York Rangers, Toronto Maple Leafs)

"Kiinan muuri" voitti Vezina Trophyn kahdesti ja valittiin Hockey Hall of Fameen vuonna 1976. Bower pelasi ilman maskia ja hänet tunnettiin hullun rohkeista syöksyistä. Hän voitti urallaan neljä Stanley Cupia ja lopettaessaan uransa vuonna 1970 hän oli NHL:n kaikkien aikojen vanhin maalivahti (46v).

22. Félix Potvin (Toronto Maple Leafs, New York Islanders, Vancouver Canucks, Los Angeles Kings, Boston Bruins)

1992 Toronto Maple Leafsissa läpimurtonsa tehnyt Potvin syrjäytti nopeasti Grant Fuhrin ykköstorjujan paikalta. Heti ensimmäisellä kaudella Toronto selvitti tiensä itäisen konfrenssin finaaliin ja Potvin oli ehdolla Calder Trophyn saajaksi. Myös seuraavalla kaudella Potvin auttoi joukkueensa konfrenssifinaaliin, mutta myös tällä kertaa tie katkesi siihen. Kauteen 2003-2004 uransa päättänyt Potvin pelasi NHL:n tähdistöottelussa kahdesti.

23. Tony Esposito (Montreal Canadiens, Chicago Blackhawks)

Vuodet 1968-1985 NHL:ssä kiekkoillut Tony Esposito voitti Calder Trophyn ja Vezina Trophyn. Hän saavutti Stanley Cupin heti ensimmäisellä kaudellaan, mutta oli tuolloin Canadiensin kakkosmaalivahti. Blackhawksin Esposito vei finaaleihin kahdesti, mutta molemmilla kerroilla tuloksena oli tappio. Blackhawks on jäädyttänyt Espositon pelinumeron.

24. Pekka Rinne (Nashville Predators)

Rinne teki ensiesiintymisensä NHL:ssä vuonna 2005, mutta varsinaisesti ura "ylhäällä" käynnistyi kaudella 2008-2009. Vezina Trophy-ehdokkuuksista huolimatta Rinne on saanut tähän mennessä tyytyä vain rikkomaan kaikki Predatorsin tärkeimmät seuraennätykset.

25. Turk Broda (Toronto Maple Leafs)

Ukrainalaiset sukujuuret omannut Broda aloitti NHL-uransa vuonna 1936. Hän piti kiekkoilusta taukoa vuosina 1943-1945 liityttyään armeijaan. Tämän jälkeen hän palasi NHL:ään ja saavutti vielä neljä Stanley Cupia lisää jo ennen sotaa saavutetun lisäksi. Vezina Trophyn Broda voitti vuosina 1941 ja 1948.

26. Bernie Parent (Boston Bruins, Philadelphia Flyers, Toronto Maple Leafs)

Parent pelasi NHL:ssä vuosina 1965-1979 ja hänet palkittiin kahdesti, niin Conn Smythe Trophylla, kuin Vezina Trophyllakin. Jacques Plantea idolinaan pitänyt Parent johdatti Philadelphia Flyersin peräkkäisiin mestaruuksiin, vuosina 1974 ja 1975.

27. Henrik Lundqvist (New York Rangers)

Saapui NHL:ään vuonna 2005 ja lunasti ykkösmaalivahdin paikan välittömästi itselleen. Fanien jumaloima maalivahti voitti Vezina Trophyn kaudella 2011-2012.

28. Frank Brimsek (Boston Bruins, Chicago Blackhawks)

Frank Brimsek

Vuosina 1938-1950 NHL:ssä pelannut Brimsek voitti kaksi Stanley Cupia ja hänet valittiin kahdesti NHL:n parhaaksi maalivahdiksi, sekä vuoden tulokkaaksi.

29. Georges Vézina (Montreal Canadiens)

Georges Vézina

Canadiensissa vuosina 1910-1926 pelannut Georges Vézina voitti kaksi Stanley Cup-mestaruutta ja hänen mukaan on nimetty parhaalle maalivahdille annettava Vezina Trophy.

30. Ron Hextall (Philadelphia Flyers, New York Islanders, Quebec Nordiques)

"If somebody slaps you in the face, you're going to slap him back, it's not like he gave me a touch to jar the puck. What's he going to do next, break my arm? I'm sorry it was Nilsson and not Anderson I hit, but I just reacted. At the time, it seemed the right thing to do."

- Vezina Trophy
- Conn Smythe Trophy

vedonlyonti.com-Toimitus
Sports Expert