Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Suomi-futis tarvitsi Gilla FC:tä - Mistä on kyse ja joko Gillan peleistä voi lyödä vetoa?

Gilla FC

Gilla FC eli entinen Aston Gilla on somevaikuttajien perustama harrastejalkapallojoukkue, josta on tullut uskomatonta vauhtia Suomen seuratuin urheiluseura. Kuva: @gilla.fc Instagram

Oletko aktiivinen somen ja YouTuben selaaja tai Suomi-futisromantikko - vai kenties molempia? Siinä tapauksessa sinun oli kevätkesästä 2022 vaikea olla törmäämättä nimeen Aston Gilla. Yhä reilu vuosi myöhemmin kyse on suhteellisen pienen piirin jutusta, mutta ei välttämättä enää kauaa. Kyseessä on nimittäin jo Suomen seuratuin urheiluseura, kuten Gillan väki tykkää itse tuoda esiin. On paitasponssia EA:n kanssa, on entisiä Veikkausliiga-pelaajia ja julkkiksia kentällä. Mistä tässä kaikessa oikein on kyse ja milloin Gilla FC:n edesottamuksista voisi ehkä jo lyödä vetoa?

Gilla FC:n tarina on lähtenyt räjähdysmäisesti liikkeelle

Kovin paljon ei tarvitse mennä ajassa taaksepäin, että päästään "somejoukkueen" perustamisen alkulähteille. Toukokuussa 2022 homman potkaisi liikkeelle neljä tubettajaa, jotka epäilemättä olivat jo ennestään tuttuja ainakin nuorelle somekansalle. Perustajiin kuuluivat muun muassa Koukus-kaksikon Joona Puhakka ja Roope Rannisto. Tuolloin joukkue pelasi vielä harrastevitosta eli aika lailla pohjimmaista sarjaa mitä futiskartalta löytyy. Nimenä oli Aston Gilla - sekoitus ikonista brittijengi Aston Villaa ja gillaa eli rahaa.

Joukkue keräsi saman tien huikeasti pöhinää ympärilleen. Voisi tietysti sanoa, että sitä tulee automaattisesti, kun esimerkiksi edellä mainitulla Koukus-kanavalla on YouTubessa yli 300 tuhatta seuraajaa ja tähän muut mukana olleet vaikuttajat päälle. Tämähän alkoi kiinnostaa myös muita futishenkisiä tubettajia, kuten miltei koko elämänsä jalkapalloa pelannutta, ehkä Suomi-Tuben isointa nimeä Roni Backia. Hän liittyi porukkaan ja toi mukanaan yli 600 tuhatta seuraajaansa.

Pian alkoi tapahtua sponsoripuolellakin. Eräänlaisena joukkueen managerina toimii Jason Nikkinen, joka toi EA Sports -taustansa pohjalta todella komean yhteistyön ikonisen peliyhtiön kanssa. Nyt tuo logo koristaa pelipaitaa kuin kirkkaammissakin valoissa konsanaan.

Sitten tulivat julkkikset. Joukkueen toiminnasta kiinnostuivat varsinkin rap-artistit, kuten JVG:n tutut urheiluhullut sekä Ege Zulu ja Turisti. Nämä jälleen laajensivat totta kai seuraajapohjaa massiivisesti. Samaan aikaan kaikesta tuntuu huokuvan silti aitous: tämä ei ole mikään julkimoiden kullanvuolentaprojekti, vaan keskiössä on todella rakkaus lajiin ja peli-ilo sopivassa porukassa.

Tänä kesänä joukkue pelaa Eteläistä Miesten Kutosta, eli jo ihan oikeaa sarjaa, joka on paraikaa kesätauolla. Ja johtaapa Gilla myös kolmoslohkoaan - miksi ei johtaisi, kun pelaajistosta löytyy nyt jo tosiaan myös ex-Veikkausliiga-pelureita: Ilari Mettälä, Duarte Tammilehto ja viimeisimpänä Niko "Marsu" Markkula. Siinä saattaa vastustajia hieman ihmetyttää, kun melkeinpä maju-tason ukkoa astelee vastaan pyrotekniikan ja savukoneiden saattelemana.

Samalla tietenkin joukkueen pelejä on katsomassa paikan päällä jo merkittävä määrä yleisöä: tuhannen katsojan rajaa hätyytellään useissa peleissä, mikä on tietysti ennennäkemätöntä tämän tason divaripeleissä. On melkeinpä ajan kysymys, milloin mennään Veikkausliigan katsojakeskiarvosta ohi. Ja monella pääsarjajengillä varmaan olisikin jotain opittavaa siitä, mitä Gilla FC tekee. Kunnon kuuluttaja ja äänentoisto, VIP-katsomot ja laadukkaat ilmaisstreamit kahdella selostajalla ovat jotain, mihin eivät monet pysty tai vaivaudu.

Juttu jatkuu upotuksen alapuolella.

Gilla FC tekee hyvää Suomi-futikselle

Suomalaisen seurajalkapallon tilasta on monia mielipiteitä. Siitä lienee silti konsensus, että katsojamäärät ovat turhan pieniä, mikä näkyy puitteissa ja edelleen resursseissa. Jotain tarttis tehdä, miettii moni laji-ihminen.

Gilla on jotain, se on varma. Tietysti sen ainoa tuote ei ole jalkapallo, vaan myös puhelimen ruudulta, TV:stä ja radiosta tutut hahmot. Voisi sanoa niinkin, ettei se pitkälti kilpaile edes samoista yleisöistä. Mutta siinäpä onkin juuri homman kauneus: jokaisen markkinoijan unelma on tuoda tuotteen pariin nimenomaan uusia ihmisiä. Mikäs sen parempaa suomalaiselle jalkapallolle kuin vaikkapa teini-ikäinen tyttö, joka tulee ilmaiseksi kentän laidalle katsomaan idoliaan ja innostuu samalla lajista.

Varmasti joukkueen räjähdysmäinen nousu möyhentää Suomi-futiskenttää aina pääsarjaan asti ja aiheuttaa toimistojen markkinointitiimeissä jonkin sortin ahaa-elämyksiä, jos ei myös huolestuneempia reaktioita. Mitä "Suomen seuratuimmasta urheiluseurasta" ajatellaan esimerkiksi HJK:n toimistolla? Itse asiassa Klubilla on Instagramissa seuraajia vielä kirjoitushetkellä 800 enemmän (32 900), mutta tuskin kauaa. Kun mukaan luetaan kaikkien pelaajien seuraajakunnat, on ero Gillan hyväksi selvä.

Eiväthän nämä seurat ole millään mittarilla kilpailijoita toisilleen, mutta kyllä ilmiö saattaa pikku hiljaa muutakin kuin innostusta aiheuttaa vuonna 1907 perustetun Suomi-futiksen keulakuvan väessä.

Joko onnistuu Gilla FC vedonlyönti?

Ennen kaikkea me Vedonlyonti.comilla olemme urheiluentusiasteja, mutta kuten nimestä kuulee, kiinnitämme erityishuomiota vedonlyöntipuoleen. Miten on sen laita tämän menestystarinan kohdalla?

Vielä ei valitettavasti onnistu vedonlyönti Gilla FC:n peleistä muuta kuin ehkä kavereiden kesken. Vaikka kyseessä on todella poikkeuksellinen tapaus tälle sarjatasolle, on kyseessä silti Kutonen. Tämän tason otteluista ei yksinkertaisesti lyödä vetoa useastakin syystä. Vedonlyöntisivustojen kertoimenlaskijoilla ei ole tarpeeksi keinoja tehdä laskelmia joukkueen voimatasoista, kun tavat seurantaan ja tilastoimiseen ovat rajallisia. Lisäksi näin matalalla tasolla sopupelien riski kasvaisi tuhottomasti - olkoonkin, että Gilla-pelaajien verotettavien vuosiansioiden keskiarvo lienee kirkkaasti korkeampi kuin suomalaisten ammattijalkapalloilijoiden.

Ainoa ohut oljenkorsi olisivat poskettomat erikoiskohteet, joita on aiempina vuosina usein ollut tarjolla. Eräs hereillä ollut vedonlyöntiyhtiö tarjosi aikanaan muun muassa hupsuttelukohdetta sille, sataako Ruisrockissa vettä tiettynä vuonna tai mitä sanoja Sauli Niinistö mainitsee uudenvuodenpuheessa. Jos näistä on voinut lyödä vetoa, miksipä ei myös Gillasta, vaikka tiukalla panosrajalla varustettuna? Tällaiset erikoiset viihteellisemmät kohteet ovat kuitenkin koko lailla pannassa tällä hetkellä, koska mainitut suuret, suomalaispelaajia suosineet vedonlyöntiyhtiöt pitävät Suomen markkinoilla tällä hetkellä erittäin matalaa profiilia tiukan lainsäädännön takia.

Tulevaisuudessa voi hyvinkin olla, että vedonlyönti Gillan peleistä onnistuu. Jos tämä tahti jatkuu, joukkue tulee varmasti etenemään kaudesta toiseen. Kakkosen peleistä vedonlyönti jo sujuu tälläkin hetkellä.

Tämä seura voi hyvinkin olla matkalla ylös. Eri asia on se, millaisen kolauksen koko alkuperäinen idea ottaa, jos rahaa alkaa virrata sisään ja joukkue alkaa oikeasti hankkia lisää ammattipelaajia rosteriinsa. Nyt jo epäilemättä useampi alkuperäinen pelaaja on joutunut luovuttamaan pelipaikkansa tai ainakin minuutteja isommille nimille ja paremmille pelaajille. Mitä tapahtuu, jos perustajista ja alkuperäisestä kaverijengistä kukaan ei enää mahdu kentälle? Jäämme seuraamaan todellakin innolla Gillan tarinaa!

Mitä mieltä sinä olet tästä tapauksesta? Kerro Facebook-julkaisumme kommenteissa!

Seuraa Gillaa Instagramissa
Seuraa Gillaa YouTubessa