Lauri Markkasen takia Utah Jazz on erikoistarkkailussa suomalaisilla korisfaneilla. Kuva: Rick Bowmer/Alamy
Utah Jazz hakee menestystä olemalla mahdollisimman huono, eli tanking-metodilla. Ensi kesän varaustilaisuus on sen verran kovatasoinen, että jälleenrakennusvaiheessa olevat NBA-joukkueet eivät tällä kaudella varsinaisesti edes yritä kehittyä. Kunhan annetaan nuorille lupauksille minuutteja ja kokemusta, hävitään matseja ja viilataan suunnitelmaa kesän varalle. Jokaisen joukkueen draft-lapussa on ykköseksi merkattu Duken yliopiston Cooper Flagg, mutta kyllä ensi kesänä varataan useampikin pelaaja, jolla on potentiaalia olla NBA:n All Star -pelaaja.
Onko tanking sitten ainoa mahdollisuus nousta surkeudesta menestykseen? Voiko se mennä pieleen? Kyllä voi, tai ainakin melkein pieleen.
Seuraavassa kolme tarinaa NBA-joukkueista, jotka aloittivat uudelleen rakentamisen, olivat tarkoituksella huonoja, mutta kaikki ei mennyt aivan nappiin.
Philadelphia 76ers
Sixers oli kymmenisen vuotta sitten umpisurkea vuosikausia. Neljän kauden ajan syksyn 2023 ja kevään 2017 välillä sen sijoitus NBA:n Idän konferenssissa oli 14,14, 15 ja 14. Tämän seurauksena sillä vielä kävi tuuri draft-sijoitusten arvonnoissa, ja Sixers sai ensin kahdesti varata kolmosena ja kahdesti peräkkäin ykkösenä.
Loistavia varausvuoroja, mutta vain yksi varauksista onnistui. Kesällä 2014 SIxers varasi kolmantena Kansasin yliopistosta sentteri Joel Embiidin. Embiid on suurin syy sille, miksi Sixers on viime kausina pelannut pudotuspeleissä ja parhaimmillaan konferenssin semifinaaleissa.
Seuraavana kesänä Sixers otti kolmosvuorolla Jahlil Okaforin Duken yliopistosta. Okafor on myös sentteri, mutta hänestä ei tullut kummoista pelaajaa. Ensimmäisellä Philadelphian kaudellaan hän teki 17.5 pistettä per matsi, mutta sitten alkoi alamäki. Kesken kolmatta Sixers-kautta hänet kaupattiin Brooklyniin. Viimeiset NBA-pelinsä Okafor pelasi kaudella 2020-2021 ja sen jälkeen hän on pelannut muun muassa G-liigaa, Meksikon liigaa sekä Espanjan liigaa. Okafor oli selkeä ”draft bust”.
2016 Sixers otti ykkösvarauksella Ben Simmonsin. Alku näytti mainiolta, Simmons oli kolme kertaa All Stars -pelaajakin, mutta sitten kaikki stoppasi kuin seinään. Pallon laittaminen koriin ei ole ollut Simmonsille koskaan se vahvin alue. Heitto oli huono, vaikka kaikilla muilla osa-alueilla 208 cm pitkä Simmons oli erinomainen. Korin tekemisen vaikeudet söivät Simmonsin itseluottamusta, ja pudotuspelisarjassa Atlanta Hawksia viisi kertaa seitsemästä matsista Simmons ei viimeisellä neljänneksellä heittänyt kertaakaan.
Oikeastaan Simmonsin alamäen kulminaatiopisteen voi osoittaa sekunnilleen. Hawks-sarjan ratkaisevassa seitsemännessä matsissa viimeisellä neljänneksellä peliaikaa oli jäljellä 3:30 ja Sixers oli kaksi pistettä perässä. Simmonsilla oli pallo, hän pääsi kiertämään vastustajan helposti eikä etäisyyttä koriin ollut kuin metri. Sen sijaan että Simmons olisi vain vaivatta donkannut korin, hän vielä syötti pallon pois.
Tämän jälkeen kaikki alkoi mennä pieleen. Simmons kiukutteli eikä suostunut pelaamaan, ja lopulta hänet kaupattiin Brooklyniin.
Kesällä 2017 Sixersin ykkösvaraus oli sitten Markelle Fultz. Fultz takelteli olkapäävamman kanssa eikä saanut mitenkään hyökkäyspäässä aikaan samanlaista kuin aikaisemmin collegepeleissä. Häneltä vielä löytyi neurologinen vamma, joka vaikeuttaa heittoliikettä. Kahden kauden jälkeen Sixers kauppasi Fultzin Orlantoon, ja kaiken kaikkiaan Fultz on listattu korkealle kaikkien aikojen draft bust -tilastoissa.
Yksi neljästä onnistui. Mutta entä jos Milwaukee olisi vuonna 2014 vienyt kakkosvuorolla Joel Embiidin ja Philly olisi joutunut tyytymään Jabari Parkeriin? Embiid oli paljon loukkaantuneena kausina 2014-2016, entä jos hän ei olisi kuntoutunut ollenkaan? Pienestä oli kiinni, että Sixersin surkeus ei olisi jatkunut vielä vuosia pitempään.
Orlando Magic
Dwight Howard oli Orlando Magicissa todellinen NBA:n tähtipelaaja. Magicin vuosina Howard oli kahdeksan kertaa peräkkäin All Stars -matsissa ja viidesti NBA:n tähtiviisikossa. Neljä kertaa Howard oli top viiden joukossa MVP-äänestyksessä. Howardin kanssa Magic pääsi aina NBA:n finaaleihin asti.
Vuonna 2012 Orlando päätti sitten kaupata Howardin muualle ja rakentaa joukkue uudelleen. Howardista kyllä sai hyvän hinnan, mutta ei diili kuitenkaan oikein onnistunut. Howard lähti neljän seuran yhteisdiilissä Los Angeles Lakersiin ja Magic sai Arron Affolon, Al Harringtonin, kolme ykköskierroksen varausta sekä Nikola Vucevicin.
Vucista tuli Magicin avainpelaaja liki vuosikymmeneksi, mutta joukkue ei koskaan enää noussut keskikertaisuutta kummemmaksi. Heti Howard-kaupan jälkeen Magic pelasi todellisen tank-kauden ja voitti vain 20 matsia. Seuraavassa varaustilaisuudessa se otti Victor Oladipon. Sitten tuli lisää tappiokausia, ja 2014 Magic nappasi Aaron Gordonin ja seuraavana draft-kesänä Mario Hezonjan. Kaikki edellä mainitut ovat jo jättäneet Orlandon, ja Hezonja on jo jättänyt NBA:n kokonaan.
Vucevicin kelvollisen pelin vuoksi Orlando pääsi muutaman kerran play offseihin, mutta ei menestynyt kummoisesti. Tälläkin hetkellä Orlando Magic on hyvin vaatimaton joukkue. Viime kaudella se pääsi play offseihin, mutta putosi heti Cleveland Cavaliersille.
Sacramento Kings
Vuosituhannen alkupuolella ainoastaan San Antonio Spurs oli parempi joukkue kuin Sacramento Kings. Kings oli pudotuspeleissä keväällä 2066, ja sen jälkeen joukkue ajautui pelaamaan muutaman merkityksettömän kauden, jolloin se voitti reilut 30 ottelua kaudessa. Kaudella 2008-2009 Kings voitti enää 17 matsia.
Jälleen rakennus lähti käyntiin kelvollisesti, kun Tyreke Evans voitti vuoden tulokas -palkinnon kaudella 2009-2010, mutta sen jälkeen Evans taantui pahasti. Evansin vuosina Kings ei koskaan yltänyt 30 voittoon. Eikä draft-varaukset osuneet.
Kesällä 2010 Kings varasi DeMarcus Cousinsin ja hankki seuraavana vuonna Jimmie Fredetten. Ykköskierroksen varauksilla Kings otti vielä Thomas Robinsonin, Ben McLemoren, Nik Stauskasin, Willie Cauley-Steinin, Harry Gilesin ja Justin Jacksonin. Eli kenet? Ei tullut huippuvarauksia.
Viime aikoina Kingsin varausvuorot ovat osuneet paremmin. De’Aaron Fox on tähtiluokan pelaaja, kuten on myös Tyrese Haliburton, joskin nyt Indianassa. Haliburton-kaupoissa Kings sai Domantas Saboniksen ja se on plussaa.
Yhden pahan virheen Kings on viime vuosina kuitenkin tehnyt, ja se varmasti painaa. 2018 Kings varasi Marvin Bagleyn, kun saatavilla olisi ollut Luka Doncickin.
Kingsin kohdalla ongelma on ollut vuosikausien kehnot pelaajavaraukset. Ei riitä, että saa kärkipään varausvuoroja, pitää silti osata ottaa oikea pelaaja. Kings oli tanking-joukkue liki vuosikymmenen, eikä sellaisessa kyllä ole mitään järkeä.