Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Suomalaisten NHL-maalivahtien alkukausi - monen kerroksen väkeä

Pena
Kirjoittanut:
Pena
jusso saros

NHL-kausi 2023-24 on tähän asti sujunut suomalaisveskareiden osalta vaihtelevasti. Mukaan mahtuu paljon huippusuorituksia, mutta myös rimanalituksia. (Kuva: Alamy)

Saros ylivoimainen ykkönen

NHL-kautta 2023-24 on joulun tienoilla pelattu joukkueesta riippuen noin kolmisenkymmentä matsia tai hieman yli. Suomalaisten maalivahtien osalta tilanne on alkukauden aikana jakautunut varsin voimakkaasti. Mukaan mahtuu ainakin yksi selkeä onnistuja, mutta myös odotukset alittaneita kassareita.

Nashvillen Juuse Saros on sinivalkoisten kassareiden selkeä ykkönen ja suurin syy siihen, että Predators on tässä vaiheessa kautta kiinni lännen pudotuspelipaikoissa. Viime vuodet NHL:n kärkiveskareihin kuulunut Saros lähti kauteen kovin odotuksin ja on täyttänyt ne kirkkaasti. Startti oli hankala, mutta Saros on muun joukkueen tavoin parantanut tasaisesti.

Erityisesti joulukuussa Saros on ollut ilmiömäinen. Heikompi syksy näkyy vielä tilastoissa, mutta tätä kirjoitettaessa Saros on nostanut osakkeitaan myös tuolla saralla. Kaksikymmentäneljä ottelua (joista neljätoista voittoa) päästettyjen maalien keskiarvolla 2.71 ja torjuntaprosentilla 91.2 on kelpo suoritus hyvin huteran Predators-puolustuksen takana.

Kahdella edellisellä kaudella Saros on ollut mukana NHL:n parhaalle maalivahdille jaettavan Vezinan Trophyn äänestyksessä, eli arvioitsijoiden silmissä neljän parhaan veskarin joukossa. Heikompi alkukausi näkyy juuri nyt Saroksen kertoimissa tämän kauden osalta, mutta viime aikojen otteilla tilanne voi olla keväällä jälleen kokonaan toinen.

Useampi omalla tasollaan

Saroksen takaa on tilastojen valossa hankala löytää muita varsinaisia isoja onnistujia. Ukko-Pekka Luukkonen on kuitenkin suomalaisista yltänyt toisena yli 90% torjuntaprosenttiin (90,1) ja alle kolmen maalin päästettyjen maalien keskiarvoon (2,92). Pahasti alisuorittaneen Buffalon Luukkonen on myös pelannut nousujohteisen kauden ja haastaa nuorta Devon Leviä ykkösvahdin roolista.

Detroitin Ville Husso puolestaan on ollut Red Wingsin selkeä ykkönen ja voittanut puolet aloittamistaan kahdeksastatoista matsista. Luukkosen tavoin myös Husson tehtävä on kuitenkin haastava, sillä entisen mahtiseuran puolustaminen on useimpina iltoina ollut vähän niin ja näin. Siihen nähden hieman alle 90:n oleva torjuntaprosentti on kohtalainen.

Samaa pätee myös Husson kanssa lähes identtisillä tilastoilla tähän asti pelanneisiin San Josen Kaapo Kähköseen sekä Ottawan Joonas Korpisaloon. Erityisesti ison sopimuksen kesällä Senatorsiin tehneeltä Korpisalolta odotettiin toki enemmän, mutta umpisurkeasti kauden startanneen Ottawan repaleisen viisikon takana on vaikea onnistua säännöllisesti.

Nostetaan tähän kastiin myös toinen Nashvillen veskari Kevin Lankinen. Saroksen takana tarjolla on lähinnä vain säännöllisen epäsäännöllisiä puhdetöitä, mutta ne Lankinen on hoitanut kelvollisesti. Keskellä uudelleenrakennusta oleva Predators ei siten kaadu tälläkään kaudella ainakaan maalivahteihinsa.

Raanta ulkona NHL:stä?

Kauden surullisin tarina suomalaisvahtien osalta kuuluu kokeneelle Antti Raannalle. Yhtenä mestarisuosikeista kauteen lähtenyt Carolina Hurricanes on pettänyt pahasti, eikä vähiten maalivahtien osalta. Kolmikosta Raanta - Fredrik Andersen - Pjotr Kotšetkov kenelläkään ei ole koppi tarttunut ja sijaikärsijäksi kolmikosta joutui Raanta.

Hurricanes asetti yhdentoista kauden veteraanin siirtolistalle, josta myöskään mikään muu NHL-seura ei suomalaisvahtia napannut. Näin Raannan tie vei AHL-kiekon pariin Chicago Wolvesin riveihin. Viimeistä sopimuskauttaan pelaava Raanta on läpi koko uransa ollut myös varsin loukkaantumisherkkä veskari. Ura ainakin rapakon takana onkin AHL-komennuksen myötä ehkäpä viimeisellä vedenjakajalla.

Tilastotkaan eivät alkukauden osalta Raantaa mairittele. Keskimäärin taakse on mennyt 3,61 maalia per matsi torjuntaprosentilla 85,4, joka oli samalla heikoin noteeraus koko NHL:ssä. Vertailun vuoksi maalivahtitilaston keulilla oleva Vegasin Adin Hill on päästänyt taakseen 1.93 maalia per ottelu ja torjunut 93,3% kohti tulleista kiekoista.