Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Dream Teamin jälkeen USA on vain heikentynyt

Anders
Kirjoittanut:
Anders

Alkuperäistä Dream Teamia vuodelta 1992: Magic Johnson, Michael Jordan, David Robinson,Charles Barkley. Kuva: PCN Photography / Alamy Stock Photo

Ensin oli Dream Team, vuoden 1992 Barcelonan olympialaisten legendaarinen koripallojoukkue. Sitten tuli Redeem Team, supertähtiryhmä, joka koottiin vuonna 2008 Pekingin olympialaisiin, kun edellisissä olympiakisoissa Kreikassa 2004 USA oli romahtanut pronssille.

Mikäs on nyt Pariisin kisojen joukkueen nimi, kun USA on taas kasannut todellisen supertähtiryhmän hakemaan kultamitalia? Tässä lyhyt katsaus siihen, mitä Team USA on ollut olympialaisten koripallokentillä Dream Teamin jälkeen ja mitä se on Pariisissa 2024.

1992 Barcelona

Alkuperäinen Dream Team. Ennen vuoden 1992 olympialaisia koripallon kattojärjestö FIBA päätti, että NBA:n ammattilaisetkin saavat olla mukana olympialaisissa. Aikaisemmat säännöt syrjivät NBA-pelaajia. USA:n piti osallistua yliopistojoukkueella, kun muut maat lähettivät pelaajia muista ammattisarjoista. 1988 kisoissa Korean Soulissa USA oli jäänyt pronssille, vaikka joukkue oli täynnä tulevia NBA-staroja DavidThe AdmiralRobinsonista Mitch RIchmondiin ja Dan Majerleen.

1992 Barcelonassa kentällä oli sitten sellainen ryhmä, jota ei koskaan sen jälkeen ole nähty eikä tulla näkemään. Tuohon aikaan NBA oli täysin amerikkalainen sarja. Muiden maiden pelaajat olivat mukana vain pikkurooleissa. Ja nyt USA pystyi tuomaan kentälle edellisen 12 vuoden kaikki suurimmat tähdet EarvinMagicJohnsonista Michael Jordaniin ja Larry Birdistä Patrick Ewingiin. Kiintiöyliopistopelaaja oli Christian Laetner ja valmentajana legenda Chuck Daly.

1996 Atlanta

Nyt USA voitti kultaa edellisiä kisoja astetta vaisummalla ryhmällä. Barcelonan kisoista mukana olivat Charles Barkley, KarlMailmanMalone, David Robinson, Scottie Pippen ja John Stockton. Oli mukana Shaq O’Nealkin.

USA oli edelleen ylivoimainen. Finaalissa meni nurin Brasilia 111-87. Muu maailma oli vielä , hyvin kaukana USA:sta, mutta hieman oli jo merkkejä muutoksesta. Liettuan paidassa pelasi muun muassa Arvydas Sabonis, Jugoslavian Vlade Divac.

2000 Sydney

Ero kavenee. USA voitti vielä kultaa, mutta nyt finaalissa Ranska hävisi vain 75-85. Ranska voitti jälkimmäisen puoliskon finaalista neljällä pisteellä. Ehkä siinä oli mukana hieman USA:n liiallista itsevarmuuttakin, mutta olisi ollut ennenkuulumatonta, että Dream Team olisi finaalissa hävinnyt kokonaista puoliaikaa. Toki USA:lla oli edelleen todellisia staroja Vince Carterista Kevin Garnettiin ja Jason Kiddiin, mutta muiden liika kunnioitus ja taikapöly USA:n joukkueen yltä oli jo haihtunut. Kisojen ikonisin hetki oli kuitenkin kun alkukierroksilla Vince Carterin donkkasi Ranskan sentterin Frederic Weisin yli.

2004 Ateena

Ja sitten USA romahti. Semifinaalissa Argentiina voitti USA:n 89-81. Se oli koripallon kannalta hyvin tervehdyttävä matsi, ja alleviivasi sitä, mitä nytkin nähdään NBA:ssa. Muu maailma oli ajanut USA:n etumatkan kiinni. Lajin todellisia superstaroja tulee jo muualtakin kuin Amerikasta. 

Ateenan kisoissa USA:n nimilista oli edelleen kovaakin kovempi, legendaarinen, mutta enää ei riittänyt, että joukkueessa on 12 loistavaa yksilöä. Pitäisi olla myös joukkue, ja muut osasivat sen, USA ei. USA:n nimilistalla on sellaisia staroja kuin Allen Iverson, LeBron James, Dwayne Wade ja Tim Duncan.

Oli muillakin kovia nimiä, Argentiinalla Manu Ginobili ja Luis Scola sekä Espanjalla Pau Gasol, kaikki tarpeeksi hyviä, että olisivat hyvin voineet olla USA:nkin joukkueessa.

2008 Peking

Vahinko takaisin Redeem Teamin kanssa. Nyt USA:ssa otettiin olympialaiset hieman vakavammin, ja kasattiin sellainen joukkue, joka kunnon valmistautumisella varmasti hoitaa homman kotiin.

Ja kyllä USA kullan vei, mutta ei ollenkaan helpolla. Pekingissä pelattu finaali taitaa olla kaikkien aikojen paras olympialaisten loppuottelu. Vastakkain USA ja Espanja, kentällä paljon todellisia lajin tähtiä, ja kummassakin joukkueessa. USA:n ryhmässä olivat muun muassa Kobe Bryant, LeBron James, Dwayne Wade, Carmelo Anthony ja Chris Paul. Espanjalla vastaavasti Gasolin veljekset Pau ja Marc, Ricky Rubio, Juan Carlos Navarro ja Rudy Fernandez (joka nyt Pariisissa pelaa jo kuudennet olympiapelinsä.

USA oli finaalissa hieman edellä koko ajan, mutta Espanja oli jatkuvasti pelissä mukana ja lähietäisyydellä. Pau Gasol nosti Espanjan viiden pisteen päähän, kun jäljellä oli kolme ja puoli minuuttia. Carlos Jimenezin kolmosella Espanja nousi neljän pisteen päähän, kun jäljellä oli vajaat kaksi ja puoli minuuttia, mutta rinnalle Espanja ei kuitenkaan päässyt.

Pekingissä oli entistä selvempää, että muualtakin tulee todellisia tähtiä kuin USA:sta. Kiinan joukkueessa pelasi Yao Ming ja Saksan joukkueessa Dirk Nowitzki.

2012 Lontoo

Lontoossa USA taas voitti ja Espanja oli kakkonen. Jälleen kerran finaali oli tiukka, USA ratkaisi vasta viimeisellä neljänneksellä. Loppulukemat olivat 107-100. Puoliajalla USA oli vain pisteen edellä, ja kolmannes neljännes meni aivan tasan.

Kevin Durant oli nyt USA:n tähtien ykkönen, finaalissakin hän teki 30 pistettä. Muut joukkueen tähdet olivat muun muassa LeBron James, Chris Paul, Russell Westbrook, James Harden, Kobe Bryant ja Anthony Davis.

Tässä kohdassa alkoi jo olla selvää, että USA vastaa Muu maailma ei olisi ollenkaan selvä matsi. Sen jälkeen korisfanit ovatkin unelmoineet tällaisesta kohtaamisesta.

2016 Rio de Janeiro

Riossa USA taas voitti, mutta finaalivastus vaihtui nyt Serbiaan. Finaali oli läpihuutojuttu, USA voitti 30 pisteellä 96-66, ja Kevin Durant teki taas 30 pistettä.

Tällä kertaa USA ja Espanja kohtasivat jo semifinaaleissa, ja jälleen nämä kaksi pelasivat tasaväkisen matsin. USA:n voitto oli vain kuusi pistettä. Pau Gasol kiusasi Team USA:ta 23 pisteellä.

Olympialaisilla on sen verran gloriaa USA:ssa, että maa saa olympiakisoihin aina paremman ja paremmin valmistautuneen joukkueen kuin MM-turnaukseen, jossa USA on lipsahdellut jo useasti.

Rion kisoihin USA sai Durantin lisäksi muun muassa Kyrie Irvingin, Klay Thompsonin, Paul Georgen ja DeMar DeRozanin.

2020 Tokio

Tokion kisat pelattiin koronan vuoksi vasta 2021 ja koronarajoituksin. USA voitti 16. kerran kultamitalit, ja kakkonen oli nyt nouseva koripallomaa Ranska.

Finaali meni taas tiukaksi. USA voitti 87-82, ja taas ykkösmies loppuottelussa oli Durant, nyt hän teki 29 pistettä. Semifinaaleissa USA sentään voitti Australian 19 pisteellä.

USA:lla oli taas kisoissa kelvollinen ryhmä NBA:n ammattilaisia, mutta ei sitä porukkaa voi miksikään tähtijoukkueeksi voi sanoa. Mukana oli Chicago Bullsin Zach LaVinekin, jota ei kyllä voi hyvällä tahdollakaan sanoa tähtiluokan pelimieheksi.

2024 Pariisi

Pariisissa USA on sekoitus vanhoja legendoja ja nuoria tähtiä. On LeBron James, Steph Curry ja aikaisemmissa turnauksissa loistanut Kevin Durant. On Anthony Edwards ja Tyrese Haliburton. Aikaisemmin USA:lla on ollut puutteita pitkien miesten osalta, mutta nyt Philadelphia Sixersin sentteri, ex-MVP Joel Embiid valitsi USA:n maajoukkueen, vaikka olisi voinut valita myös Ranskan ja Kamerunin.

Vaikka USA onkin nyt pitkästä aikaa hyvin nimekkäällä ja kovatasoisella ryhmällä kisoissa, niin ei auta enää. Muu maailma on ottanut kiinni. USA on toki selvä suosikki ja voittaa kultaa mitä suuremmalla todennäköisyydellä, mutta ei se enää kävele vastustajien yli niin kuin Dream Team aikoinaan. Sen todistavat jo ennen Pariisin kisoja pelatut treenimatsit, paluuta entiseen ei ole.

Kertoimet USA:n mestaruudesta ovat noin 1.15-tasoa, eli vetomarkkinoiden mukaan USA:n voittotodennäköisyys olisi liki 85 prosenttia. Se on vähintään kohdallaan.

Vedonlyöjän kannattaa katsoa USA:n kohdalla otteluiden tasoituksia. Esimerkiksi avausottelussaan Serbiaa vastaan USA antaa tasoitusta 16.5 pistettä. Se on paljon. USA ei tule viemään kaikkia matseja liki parinkymmenen pisteen erolla, ei ainakaan kovatasoisia eurooppalaisia tai Australiaa vastaan.

Anders
Kirjoittanut: Anders
Kokemuksen ääni
Muistan kuinka näin telkasta Marco Tardellin tuuletuksen MM-finaalissa maalin jälkeen.