Kausi Bundesliigassa alkaa muita Euroopan isoja jalkapallosarjoja myöhemmin, perjantaina 23. elokuuta. Kuva: Peter Schatz / Alamy Stock Photo
Viime kausi oli Bundesliigassa ikimuistoinen. Bayern Munchen ei voittanut mestaruutta ensimmäistä kertaa sitten kevään 2012. Pokaalin vei Bayer Leverkusen, joka ei ollut koskaan aikaisemmin voittanut mestaruutta, ja mikä parasta, pokaalia pääsi joukkueen kapteenina nostelemaan Lukas Hradecky, josta saattaa hyvinkin ensi vuoden alkupuolella tulla Vuoden urheilija 2024.
Seuraavassa katsaus tämän kauden mestarisuosikkeihin, sekä vielä vilkaisu todelliseen saksalaiseen kulttijoukkueeseen.
Mestaruuden vie joku seuraavista
Bayer Leverkusen – mestaruuden uusiminen on kovin vaikeaa
Hallitseva mestari esitellään ensimmäiseksi, vaikka se ei olisikaan analyysimiesten ja vetomarkkinoiden ykkössuosikki tälle kaudelle. Bayern Munchen on (tietenkin) ykkössuosikki.
Viime kaudella Bayer Leverkusen oli lähes täydellinen. Se teki Saksan ennätyksen olemalla voittamaton koko sarjakauden ajan ja voittamalla samalla myös Saksan DFB Cupin. Ainoastaan Eurooppa-liigan finaalissa tuli tappio, kun Atalanta oli parempi 3-0.
Leverkusenille ei käynyt kesän siirtomarkkinoilla ohraisesti, niin kuin usein vastaavissa tilanteissa käy ja suuremmat seurat vievät pienemmiltä parhaat pelaajat. Nyt viime kauden tähtipelaajista muun muassa Alejandro Grimaldo ja Florian Wirtz ovat edelleen Leverkusenin pelaajia. Ja ennen kaikkea menestyksen tuonut päävalmentaja Xabi Alonso jatkaa seurassa, vaikka Liverpool varmasti houkuttelikin.
Kaiken kaikkiaan Bayer Leverkusen on ainakin vielä viikko ennen sarjan alkua mukana hyvin paljon samalla joukkueella kuin viime kaudella. Josip Stanisicin lainasopimus päättyi ja hän palasi Bayern Muncheniin. Ehkä uusista pelaajista ranskalainen Martin Terrier sekä espanjalainen Aleix Garcia käyvät kentällä enemmänkin.
Arvio kaudesta: Krapula iskee Bayer Leverkusenissa. Mestaruuden uusiminen on vaikeampaa kuin ensimmäisen voittaminen. Top 4, mutta ei mukana mestaruuspeleissä keväällä.
Bayern Munchen – kokematon Kompany managerina
Bayern Munchen ei voittanut viime kaudella yhtään mitään, ja sen on pakko olla Harry Kane -kirous. Kane ei ole erinomaisen uransa aikana voittanut vielä ainuttakaan pokaalia, ja nyt hän vei epäonnen mukanaan Muncheniin.
Suurin muutos Bayernin joukkueessa on se, että viime kaudella epäonnistunut Thomas Tuchel lähti managerin paikalta ja tilalle tuli yllättäen belgialainen Vincent Kompany. Kompany oli loistava toppari pelivuosinaan, mutta meriitit managerina ovat vielä ohuet. Tähän mennessä Kompanyn valmennusuran huippu on Burnleyn nostaminen Valioliigaan, mutta sitten heti seuraavalla kaudella Burnley oli umpikehno ja putosi takaisin. Kompanya kritisoitiin viime kaudella kokemattomaksi ja taktisesti naiiviksi. Ei kovin hyviä lähtökohtia lähteä hakemaan menestystä yhdessä maailman suurimmista seuroista.
Bayern ei menettänyt oikeastaan ainuttakaan merkittävää pelaajaa. Uusia nimiä joukkueessa ovat muun muassa Valioliigasta tulleet Michael Olise ja Joao Palhinha sekä Stuttgartista tullut japanilainen Hiroki Ito.
Arvio kaudesta: Mahdoton sanoa. Pelaajamateriaalin puolesta Bayern on selvästi muita edellä, mutta manageri on iso kysymysmerkki. Jos Kompany saa joukkueen pelaamaan vahvalla pelitavalla ja otteluiden johtaminen onnistuu, niin Bayern menestyy. Ja ei kai Kanen kirous voi loputtomiin jatkua?
Dortmund – UCL-finaali oli viime kauden valopilkku
Dortmundin odotetaan parantavan viime kaudesta. Viime kaudella se pääsi Mestarien liigassa finaaliin asti (tappio tuli Real Madridille), mutta Bundesliigassa Dortmund oli vasta viides. Päävalmentaja meni vaihtoon, Edin Terzic lähti ja tilalle tuli Nuri Sahin. Pelaajista Marco Reus ja Mats Hummels jättivät Dortmundin. Kumpikin on nyt vielä ilman seuraa.
Terzicin lähdö seurasta oli dramaattinen. Mestarien liigan finaalipaikka oli jättimenestys, mutta myöhemmin sitten tuli julki uutisia, että Terzic ja Hummels olisivat ajautuneet tappeluun keskenään, ja tämän jälkeen Terzic pyysi eroa.
Maajoukkuekärki Niclas Fullkrug lähti Lontoon West Hamiin. Jadon Sancho on ainakin vielä Manchester Unitedin pelaaja, kun lainasopimus päättyi. Puolustuksen Marius Wolf lähti ilmaiseksi Augsburgiin.
Uusia pelaajia Dortmundissa ovat muun muassa Hoffenheimista kärkeen tullut Maximilian Beier, Stuttgartista tulleet kärkipelaaja Serhou Guirassy ja toppari Waldemar Anton sekä Brightonista halvalla saatu keskikentän Pascal Gross
Arvio kaudesta: Paljon muutoksia, paljon kysymysmerkkejä. Top 4 -joukkue tällä kaudella kuitenkin.
Leipzig – tasainen suorittaja korporaation rahoilla
Red Bull Leipzigilla on nyt alkamassa yhdeksäs kausi Bundesliigassa. Seuraa on paisutettu Red Bull -korporaation rahoilla, ja niiden avuilla joukkue lähti kuin raketti alasarjoista kohti pääliigaa, eikä se ole koskaan ollut Bundesliigassa kehnompi kuin kuudes.
Viime kauden aluksi Leipzig voitti Saksan Super Cupissa Bayern Munchenin, mutta muuten kaudesta tuli kovin keskinkertainen, liigassa neljäs, Saksan cupissa vain kakkoskierrokselle ja Mestarien liigassa ulos top 16 -kierroksella.
Managerina on kolmatta kautta Marco Rose. Xavi Simons jatkaa lainasopimuksella, vaikka houkuttelijoita riitti. EM-kisoissa loistanut Dani Olmo lähti takaisin Espanjaan, mutta muuten avainpelaajat taitavat olla samoja kuin viime kaudella.
Arvio kaudesta: Takuuvarma Leipzig. Tuskin on mestaruuteen asti, mutta top 4, eli yllä esitellyt neljä joukkuetta ovat mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulevan kauden neljä parasta.
… ei voita mestaruutta, mutta muuten: hurraa!
St Pauli – vasemmistolaiset merirosvot
Hampurin legendaatinen St Pauli palasi pääsarjaan 13 vuoden tauon jälkeen. St Pauli taitaa olla koko huippufutiksen kulttijoukkue numero 1.
St Paulilla on hyvin vahvat kytkökset poliittiseen vasemmistolaisuuteen, antifasismiin ja antirasismiin. Seura ja fanit ovat asialle hyvin omistautuneita.
Samalla St Paulilla on tiukat siteen paikalliseen yhteisöön, jossa se pitää huolta tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta.
St Paulin faneilla on paljon sanan valtaa siinä, miten seuraa johdetaan. Se on yhteisöllinen tässäkin suhteessa. Ottelupäivät St Paulissa, Reeperbahnin kyljessä, ovat aikamoinen tapahtuma, karnivaali, punk-musaa ja poliittista agendaa.
St Paulin joukkueen symboli on pääkallo ja luut poikittain, eli sama kuin merirosvoilla. Se on kaiken kaikkiaan vastakulttuurin joukkue, establishmenttia ja kaupallisuutta vastaan, ja tässä roolissa se on oikeastaan aina ollut altavastaaja.
St Pauli on edelleen altavastaaja. Transfermarktin arvioissa sen miehistön arvo on Bundesliigan toiseksi pienin, vain Holstein Kiel on alempana. St Paulin joukkueen arvoksi on laitettu hieman vajaat 38 miljoonaa euroa. Se on reilu kolmasosa Harry Kanen arvosta.
Arvio kaudesta: varmasti lähes kaikki, poliittisesta suuntauksesta riippumatta, toivovat, että St Pauli pysyy liigassa, mutta tiukkaa tekee.