Mestarien liiga -kauden 2023-24 paketointi menee kesäkuun puolelle. Kuva: Bernd Thissen/dpa/Alamy Live News
Jalkapallon suurinta ja kauneinta, Mestarien liigaa, on nykyisellä nimellään tahkottu kaudesta 1992-93 alkaen. Ensi kaudella kisa uudistuu merkittävästi, kun joukkueiden ja otteluiden määrä lisääntyy sekä lohkovaihe jää historiaan.
Vielä on kuitenkin jäljellä yksi ottelu kautta 2023-24, ja se on tietenkin finaali! Wembleyllä lauantaina 1. kesäkuuta pelattavassa finaalissa kohtaavat Real Madrid ja Dortmund.
Ennakkoon epätasaisten UCL-finaalien sarja jatkuu
Mestarien liiga -finaali on yksi kovimmista peleistä, mitä jalkapallomaailma päällään kantaan. Siksi onkin hieman yllättävää, että loppuotteluun on viime vuosina useimmiten selvinnyt parivaljakko, joka ei ole ennakkoon niin äärettömän tasainen kuin voisi odottaa. Ehkä moni sitä myös toivoisi, että näin mahtavaan otteluun päästäisi aina lähtemään yhtä tasaisista lähtökohdista kuin vaikkapa MM-finaaliin 2022, jolloin vedonlyöntiyhiöt arvioivat Ranskan voiton, Argentiinan voiton ja tasapelin toteutuvan lähes täsmälleen yhtä todennäköisesti!
Tämän vuoden finaaliin Real Madrid on selvä suosikki. Se on kilpailun kestomenestyjä ja mahtiseura, joka on voittanut enemmän Mestareiden liigoja kuin yksikään muu seura, kaikkiaan 14, joista viimeisin 2022. Dortmund on voittanut pytyn kerran, 1997, jonka jälkeen ollut kertaalleen finaalissa, Der Klassikerin merkeissä 2013. Myös Real Madridin pelaajamateriaalin voidaan argumentoida olevan Dortmundia selvästi edellä kokoonpanollaan, joka vuodesta toiseen kuuluu futismaailman kirkkaimpiin tähtitiimeihin. Eikä se ensi kaudella ole himmenemässä.
Määritellään tässä epätasainen kohtaaminen vaikkapa sellaiseksi, jossa altavastaajan kerroin on yli 4. Tällaisia pelejä on ollut edellisestä viidestä finaalista neljä. Todella epätasaista odotettiin myös viime kevään finaalista, kun Manchester City kohtasi Interin, joista viimeksi mainitulle sai finaalipäivänä jopa lähes 7:n kerrointa. Peli ei kuitenkaan ollut niin epätasainen. City kyllä hallitsi ja sinänsä ansaitsi voitonsa, mutta peli olisi lähes yhtä hyvin voinut mennä jatkoille tai päättyä Nerazzurrin voittoonkin. Mainituista viidestä finaalista selvälle altavastaajalle on mennyt kaksi ottelua, kun juuri Real Madrid kaatoi Liverpoolin 2022 sekä Chelsea kukisti Cityn 2021. Paineet ovat siis toisinaan kovat myös suosikille.
Suurensuurta dominanssia ei muutenkaan ole Mestarien liiga -finaaleissa viime aikoina nähty. Edelliset neljä finaalia ovat päättyneet maalin erolla, ja jokainen niistä tuloksista oli 1-0. Sitä ennen Liverpool kaatoi Tottenhamin 2-0. Vähämaalista vaihetta edelsi kuuden ottelun putki, joista yhdessäkään ei jääty alle kahden maalin, ja neljässä nähtiin vähintään neljä maalia.
Onko 2024 luvassa runsas- vai vähämaalisen finaalin vuoro? Viimeaikainen trendi ohjaa vahvasti vähämaalisuuden suuntaan. Realin hyökkäysvoima tiedetään, mutta millaisella taktiikalla se ja varsinkin pienempi BVB lähtee matsiin? Mestarien liiga-finaali sytyttää aina, mutta sytyttävätkö nämä seurat varsinaisesti toisiaan – tuskinpa vain, samassa määrin kuin vaikkapa saman liigan joukkueet. Toisaalta turnauksen ylivoimainen kestomenestyjä Real Madrid tuskin kokee loppuottelusta yhtä isoja paineita kuin joku muu, eikä siten anna niiden jäädyttää omaa peliään.
VL:n pitkävetovihje tähän otteluun koskee myös maalimääriä. Lue vihje tästä.
Espanjalaiset vahvoilla finaaleissa
Espanjan seurat ovat olleet järkyttävän vahvoilla Mestareiden liigan finaaleissa 1992 alkaen. Tuon jälkeen espanjalainen jengi on nimittäin ollut finaalissa häviänä osapuolena vain kaksi kertaa, nämäkin jo ajat sitten keväällä 1994 ja 2001. On senkin lisäksi espanjalaisjoukkueita hävinnyt, mutta nuo ovat olleet espanjalaisten keskinäisiä yhteenottoja, jolloin näin on käynyt pakostikin. Nämä kerrat ovat 2000, 2014 sekä 2016 – joka kerta voittajana on ollut Real Madrid! Tämä kertoo jotain madridilaisten jäätävästä vahvuudesta kovissa paikoissa. Los Blancosilla on pitkäkorvaisia pyttyjä ennätykselliset 14, finaalitappioita vain 3 – ja niistäkin tuorein vuodelta 1981!
Mutta millä tavalla Real Madridin voitto on tällä kertaa tulossa, jos on ylipäätään tullakseen? Tuskinpa perinteinen seura sortuu minkäänlaiseen ylimielisyyteen. Tämä voi tarkoittaa, ettei se lähde hyökkäämään niin yltiöpäisesti kuin olisi varaa. Edellisissä neljässä loppuottelussa on nähty kulmapotkuja 8, 4, 8 ja 6. Jatkuuko sama suht vähäisten kulmien määrä?
Finaaleissa ei sekoilua eikä sikailua
UCL-loppuottelut ovat perinteisesti olleet varsin puhtaita pelejä. Eiköhän se ole jokaisen pelaajan pahin painajainen ratkaista homma punaisella väärälle joukkueelle, ja senpä takia myös tulistujat, kuten aikoinaan Sergio Ramos Realissa, pystyvät välttämään pahimmat tunnekuohut finaalissa. Toki koska näitä matseja on vain yksi vuosittain, on tilastollisestikin harvinaisempaa, että rankkari tai punainen osuu siihen.
Viime vuonna finaalissa nähtiin keltaisia kortteja kuusi, ja näistä peräti neljä vasta toisen jakson lisäajalla. 2022 lappuja nähtiin vaivainen yksi, 2021 kolme, 2020 kahdeksan ja 2019 ei ainuttakaan!
Punainen – tai tässä tapauksessa tarkemmin kaksi keltaista – on finaalissa otettu viimeksi 2017 Juan Cuandradon toimesta, tuolloin kuitenkin ottelun jo lähes ratkettua. Kyseessä oli 84. peliminuutti, ja Real Madrid johti ottelua Juventusta vastaan 1-3.
Sitä ennen punaisen oli ottanut Didier Drogba, kun hänellä pimeni 2008 kuumassa finaalissa Manchester Unitedia vastaan, jonka jatkoajalla hän läppäsi Nemanja Vidićiä naamaan ja lensi tästä pihalle. Chelsea hävisi ottelun rankkareilla – joissa Drogba epäilemättä olisi ollut ampujana.
Pilkkukisaan on finaaleissa edetty suht usein, pelkästään 2000-luvulla kuusi kertaa. Pelinaikainen rankkari nähtiin viimeksi 2019, kun Tottenham sai katastrofialun finaalissa Poolia vastaan, ja Salahilla oli helppo työ tällätä täplältä avausosuma vain toisella peliminuutilla.
Miten käy 2024 tällä saralla? Onko tämän vuoden match-upissa aineksia suuriin tunteisiin vai eteneekö peli puhtoisissa merkeissä?