Pohjoismainen edustus
Ranskan avoimissa on tällä kertaa 2010-lukuun peilattuna poikkeuksellisen merkittävä. Norjan
Casper Ruud pelasi viime vuoden finaalissa, ja etenkin
Holger Rune Tanskasta kuuluu loppuotteluehdokkaisiin tällä kertaa.
Suomalainen
Emil Ruusuvuori pyrkii etenemään ensin avauskierrokselta jatkoon, ja sama tavoite on
Mikael Ymerillä (ATP-53) Ruotsista. Hänen tehtävänsä on tosin vaikein, sillä vastaan asettuu sijoitettu pelaaja
Lorenzo Musetti (ATP-18).
Aloitetaan tuoreimmasta Ymeriin liittyvästä asiasta. Hän pelasi Roland Garros'ta edeltävässä Lyonin turnauksessa, mutta taival päättyi ennen kuin toisen kierroksen ottelu olisi pelillisesti loppunut alla olevalla videolla näkyvällä tavalla.
Kokonaisuutenakin hänen
tämä kautensa on ollut melko haastava. Pitkälle etenemisiä on tullut ATP-kisoissa harvakseltaan, ja isommat onnistumiset ovat rajoittuneet yksittäiseen Challenger-turnaukseen.
Säännöllinen ATP-pelaaja
Mitään dramaattista muutosta pelaamisen tasossa ei kuitenkaan ole tullut. Ymer nosti itsensä jo ennen korona-aikaa säännölliseksi ATP-pelaajaksi ja on pitänyt paikkansa top-sadassa jo useita vuosia. Voittoprosentit ovat ATP-ottelujen osalta pyörineet viidenkymmenen paikkeilla.
Tähänastinen huippu tapahtui viime vuonna (55 prosenttia), kunnes nyt on toistaiseksi tapahtunut paluu neljällä alkaviin prosenttilukuihin.
Grand Slam -turnauksissa on kolme etenemistä kolmannelle kierrokselle, kun taas Masterseihin Ymer on selviytynyt varsin harvoin. Tämä kertoo hyvin siitä, mihin 24-vuotiaan miehen pelityylillä pystyy. Omien syöttöjen pitämisen prosentti on vuodesta toiseen yksi kiertueen matalimmista, kun taas syötönmurtoja tapahtuu varsin usein.
Musetti on puolestaan näyttänyt potentiaaliaan jo useamman vuoden ajan. Siksi helposti unohtuukin italialaisen olevan vasta 21-vuotias.
Rankingin nousu sijalle 18 kertoo kovasta talentista, samoin kuin vaikkapa
Novak Djokovicin voittaminen hiljattain Monte Carlossa. Yksittäisiä väläyksiä on nähty aiemminkin. Musetti on voittanut maailman ykkösen kerran aiemminkin eli viime vuonna
Carlos Alcarazia vastaan. Silloinen ranking-kakkonen Casper Ruud taipui puolestaan Pariisin hallissa viime marraskuussa.
Toisaalta myös toisenlaisia merkkejä on vielä näkynyt paljon. Toissa vuonna ottelujen voittoprosentti jäi miinusmerkkiseksi, kunnes viime vuonna se kipusi 54:ään. Rankingia nosti mainitun Pariisin halli-Mastersin puolivälieräpaikka, mikä oli kyseisellä tasolla ensimmäinen laatuaan.
Ottelujen sisäinen tasaisuus ei ole ollut Musettin vahvuus
Tämän vuoden italialainen aloitti erinomaisesti United Cupissa. Sen jälkeen oli vuorossa huomattavasti vaikeampi vaihe useine ensimmäisen ottelun häviämisineen. Näin tapahtui esimerkiksi Australian avoimissa.
Hommat lähtivät siis kuitenkin taas parempaan suuntaan Monte Carlossa. Djokovicin voittaminen merkitsi jälleen puolivälieräpaikkaa, ja Barcelonan 500-kisassa mies eteni semifinaaliin. Tätä edesauttoi toki se, että
Jannik Sinner joutui luovuttamaan. Toisaalta Musetti pystyi kuitenkin haastamaan
Stefanos Tsitsipasin tasaiseen välierävääntöön.
Tasoero on massalla kiistaton Musettin eduksi. Tasaisuus ottelujen sisällä ei kuitenkaan ole lukeutunut hänen vahvuuksiinsa. Ymer vie ottelussa suurehkolla todennäköisyydellä yksi tai kaksi erää, vaikka otteluvoitto italialaiselle menneekin.