Emil Ruusuvuoren fanien ja tilastojen ystävien pahin painajainen tapahtui Madridin Mastersin kaaviota arvottaessa. Ruusuvuoren (ATP-41) vastustajaksi toiselle kierrokselle oli tulossa
Carlos Alcaraz (ATP-2).
Näin myös tapahtui, kun Ruusuvuori onnistui voittamaan avausottelussaan
Ugo Humbertin 7-6, 7-6. Vaikka Alcaraz on siis maailmantilaston kakkonen, ei juuri nyt olisi mahdollista saada kovempaa vastustajaa etenkään
Novak Djokovicin poissaollessa.
Tilastoista tykkäävien kannalta synkkää on sekin, että nyt Ruusuvuoren positiivinen statistiikka Alcarazia vastaan murenee mitä suurimmalla todennäköisyydellä pysyvästi. Suomalainen voitti espanjalaisen runsaat kaksi vuotta sitten Miamissa siinä vaiheessa, kun vastustaja oli vielä teini-ikäinen eli 17-vuotias.
Jo alaikäisenä alkanut vuosi oli menestyksekäs
Paljon kertoo toki se, että jo kyseinen vuosi 2021 oli Alcarazille menestyksekäs, vaikka täysi-ikä Suomen mittakaavassa tuli vastaan tuolloin keväällä. Siitä huolimatta nuori mies voitti tuolloinkin lähes kaksi kolmasosaa ATP-otteluistaan.
Viime vuosi oli sitten jo siihenkin verrattuna oma lukunsa. Voittoprosentti nousi yli 80:een, ja suhteellisen erikoisen vuoden jälkeen plakkariin tuli jopa rankingin ykkössija. Vaikka miestä ei ehkä tuossa vaiheessa voinut pitää vielä maailman parhaana pelaajana, ei tätä 19-vuotiaaana saavutettua vuoden lopettamista ykkösenä vie häneltä kukaan pois.
Tämä kausi on alkanut tavalla, joka saattaa viitata jo ylivoimaiseen hallintaan. 23 voittoa ja kaksi tappiota on hurja lukema. Pistepotti ei ole jättimäinen siksi, että hän joutui jättämään Australian avoimet väliin.
Erätappiotkin ovat olleet harvassa
Ainoat tappiot ovat tulleet Rion 250-kisan finaalissa
Cameron Norrielle ja Miamin välierässä
Jannik Sinnerille. Sen sijaan Buenos Airesissa (250), Indian Wellsissä (Masters 1 000) ja Barcelonassa (500) Alcaraz meni päätyyn asti.
Barcelonassa hän voitti kaikki kymmenen pelaamaansa erää, Indian Wellsissä kaikki 12. Miamissakin tuli yhdeksän erävoittoa ennen mainittua Sinner-tappiota.
Ruusuvuori hoiti voiton Humbertista pelillä, jonka voi tulkita kahdella eri tavalla. Joko se oli varmaa suorittamista ilman isoa uhkaa tappiosta tai sitten äärimmäisen tiukkaa vääntöä. Suuntaudun hieman enemmän ensin mainitun kannalle.
Ruusuvuori voitti kahdeksan yksittäistä pistettä enemmän eikä ollut syötönmurrollista tappiolla kummassakaan erässä. Itse asiassa murtopalloja tuli erittäin vähän, molemmille vain kaksi. Kumpikin onnistui ensimmäisessä erässä murtamisessa kerran, kun Ruusuvuori menetti 4-1-johtoasemansa katkaisupeliksi.
Tämän ottelun vedonlyönnissä on kyse siitä, kuinka paljon Ruusuvuori pystyy vastaamaan Alcarazin loistokkuuteen. Ja toisaalta siitä, antaako espanjalainen minkäänlaista siimaa.
Ruusuvuori aloittaa ottelut usein syöttämällä, ja hän sai Humbertia vastaan syötöillään melko paljon asioita aikaan. Keskimääräistä massaa nopeammat olosuhteet auttavat suomalaista, ja 6,5 on sentään liian suuri pelitasoitus.