Suomi on mielenkiintoisessa ja samalla haastavassa paikassa Davis Cupin kääntyessä kohti loppuhuipennustaan. Vastustajajoukkueet ovat joko kovaa tai erittäin kovaa luokkaa, mutta toisaalta Suomen mahdollisuudet jatkoon ovat silti jossain määrin olemassa.
Tosin heti tiistainen Hollannin kohtaaminen on varsin ratkaisevassa roolissa. Jos voitto irtoaa, pääsee Suomi yrittämään herkullisista asemista Kroatian päihittämistä. Kroatia pelaa puolestaan ilman parasta kaksinpelaajaansa
Borna Coricia.
Yhdysvallat on etukäteen lohkon ykkössuosikki, eli juuri Hollanti olisi syytä voittaa. Se taas ei ole erityisen helppoa, sillä Suomen kokoonpanoon liittyy enemmän epävarmuustekijöitä.
Vihjettä tiistaiaamuna kirjoittaessa ottelupareja ei ollut vielä lyöty lukkoon. Ilman vastoinkäymisiä Suomi lähtee joka tapauksessa kaksinpelaajistolla
Emil Ruusuvuori & Otto Virtanen (ATP-57 ja ATP-125). Vastaparit ovat lähtökohtaisesti
Tallon Griekspoor & Botic van de Zandschulp (ATP-24 ja ATP-68).
Nelinpelissä vastakkain asettuvat lähtökohtaisesti Ruusuvuori ja
Harri Heliövaara sekä
Wesley Koolhof & Matwe Middelkoop (ATP-4 ja ATP-34).
Vääjäämätön johtopäätös
Pelkästään rankingeja katsomalla on syytä tehdä vääjäämätön johtopäätös. Hollanti on kaikilla mittareilla varsin selkeä suosikki.
Ruusuvuoren
tämä kausi on ollut heikompi kuin Griekspoorilla, Virtasen heikompi kuin van de Zandschulpilla. Lisäksi Ruusuvuori sairasteli siinä määrin, että väliin jäivät niin Winston Salemin turnaus kuin pettymyksellisesti myös Yhdysvaltain avoimet.
Mies on todennut virustaudin talttuneen, mutta mikä on tuntuma lähes kuukauden pelitauon jälkeen? Rooli on iso, kun päivän aikana pitäisi olla valmiudessa vielä nelinpeliinkin.
Harri Heliövaaran osalta miesten nelinpelit ovat sujuneet viime kuukausina varsin heikosti, vaikka US Openista irtosikin sinällään tyylikäs sekanelinpelin mestaruus. Lisäksi jonkinlainen aikaerorasitus saattaa painaa miestä.
Otto Virtasella kevät ja kesä olivat puolestaan melkoista tervanjuontia, ja tilanne alkoi parantua vasta New Yorkin karsinnoissa.
Wesley Koolhofin kausi on ollut kokonaisuudessaan hieno huipentuen miesten nelinpelin mestaruuteen Wimbledonissa. Middelkoop oli Ranskan avointen välierissä.
Suomea puoltavia seikkojakin löytyy
Näin kirjoittamallahan Hollannista saisi musertavan suuren suosikin. Suomen puolesta puhuvia seikkojakin silti löytyy aika paljonkin.
Kova sisäkenttä sopii Suomen pelaajille alustana mainiosti, samoin ennen kaikkea Davis Cupin pelijärjestelmä. Juuri parempaa turnausmuotoa ei suomalaisille voisi kuvitella.
Botic van de Zandschulpin vuosi on ollut vaikea. Selvästi voittopuolisten kahden edelliskauden jälkeen hänellä on tältä kaudelta 15 voittoa ja peräti 18 tappiota. Wimbledonin jälkeen hän palasi tositoimiin vasta Winston Salemissa, jossa tuli heti selvä tappio ATP-rankingin 385 miehelle. US Openissa tie katkesi luovutusvoiton jälkeen
Daniel Evansia vastaan.
Myös Griekspoorin voitot ovat olleet kesäkuun jälkeen harvassa lukuun ottamatta Washingtonin kisan finaalipaikkaa. Toki vastustajatkin ovat olleet tasokkaita.
Nelikymppisen Middelkoopin tulostaso laski Ranskan avointen jälkeen merkittävästi. Niinpä Heliövaaralla ja Ruusuvuorella on parhaimmillaan mahdollisuus venyä pienimuotoiseen yllätykseen.
Mutta kun kaikki edellä kirjoitettu vedetään yhteen, on Hollanti vääjäämättä kovin suuri suosikki. Suomelta vaadittaisiin venymistä kahden ottelun voittamiseen.