Miesten
EM-kisojen välieriin ylsivät odotetut joukkueet, eikä yllätyksiä nähty kahdessa semifinaalissakaan. Viime vuosien ja myös tässä turnauksessa tapahtuneiden asioiden perusteella finaalipari Italia-Puola on se odotetuin mahdollinen.
Se oli toki pienimuotoinen yllätys, että Italia päihitti Ranskan suoraan kolmessa erässä. Olihan saapasmaan joukkue joutunut puolivälierässä melko tiukille Alankomaita vastaan, kun jatkopaikka irtosi vasta viiden erän jälkeen. Sitä ennen ainoa eriä Italialta voittanut ryhmä oli Saksa, joka hävisi alkulohkossa 2-3.
Puola ei puolestaan ole ollut kovinkaan lähellä ottelutappiota, mutta toisaalta neljässä ottelussa siltä on voitettu yksi erä. Tähän ovat matkan varrella pystyneet Alankomaat, Belgia, Serbia ja viimeisimpänä välierässä Slovenia.
Puola voitti Nations Leaguen
Alkukesällä pelatussa Nations Leaguessa Puola tahkosi alkusarjassa kymmenen voittoa ja kaksi tappiota. Italian lukemat olivat yhdeksän voittoa ja kolme tappiota. Molemmat etenivät puolivälieristä jatkoon 3-0-voitolla, mutta Italia karahti välierässä selvästi Yhdysvaltoihin ja hävisi vielä tiukan pronssiottelun Japanille.
Puola sen sijaan hoiti itselleen mestaruuden siinä turnauksessa. Maan historia viimeisimmän noin kymmenen vuoden ajalta on melkoinen, kun plakkarissa on kolme MM-finaalipaikkaa kolmesta mahdollisesta, ja mestaruus on tullut kahdesti. Kaksista edellisistä EM-kisoista on tullut pronssi. Sinällään mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Puolalta löytyy ylipäänsä vain yksi Euroopan mestaruus.
Tässä turnauksessa Italia on ollut hieman parempi hyökkäysjoukkue. Hyökkäysten onnistumistehokkuus on kaksi prosenttiyksikköä parempi, ja lisäksi joukkue on tehnyt Puolaa vähemmän sekä suoria virheitä että vastustajan torjuntapisteisiin päättyneitä suorituksia.
Vastaavasti syöttämisessä niskan päällä on ollut Puola. Ässiä on kertynyt sama määrä, kun taas Puola on välttynyt virheiltä lauantain vastustajaansa useammin.
Kun taas siirrytään vastaanottopelaamiseen, ovat Italian prosentit niin täydellisissä kuin kohtalaisissakin nostoissa paremmat. Toisaalta eroa tasaa se, että Puolan suorien vastaanottovirheiden määrä on pienempi.
Dominoiva torjunnoissa
Torjunnoissa Puola on ollut koko turnauksen kaikista joukkueista suorastaan dominoiva. Eräkohtainen torjuntapisteiden keskiarvo 3,9 on hurja. Italia on pystynyt kisojen toiseksi parhaaseen lukemaan, mutta se on huomattavasti pienempi (2,6).
Hyökkäyksissä passit jakautuvat sen verran tasaisesti (ja joukkueiden ottelut ovat kestäneet suhteellisen lyhyen ajan), ettei kisojen suurimpia pistehirmuja ole nähty Italian tai Puolan riveissä.
Tosin Puolan
Wilfredo Leonin eräkohtainen pistemäärä on kärkiluokkaa, ja melko paljon ottelun ratkaisusta kulminoituukin häneen. Onnistuuko Leon tarpeeksi hyvin vastaanotoissaan?
Lähes äärimmäisyyksiin menevää tasaisuuttahan tässä on etukäteen tarjolla. Nations Leaguen lähihistoria vähintään tasoittaa puntit, eli jännitystä lisäävä betsi Puolalle ei pitkässä juoksussa tappiota tuottaisi. Kotiedullekaan tässä on vaikeaa antaa merkitystä, vaikka Italiassa pelataankin.