Viaplay kriisissä - miten käy huippu-urheilun tv-oikeuksille?

Viaplay kriisissä - miten käy huippu-urheilun tv-oikeuksille?
Mediayhtiö Viaplay on odotettuakin suuremmissa vaikeuksissa. Kohta pohjoismaissa voi olla tarjolla halpoja premium tason tv-oikeuksia. Kuva: Alamy

Viaplay myrskyn silmässä


Todella kovalla ryminällä viime vuosina huippu-urheilun tv-oikeuksia nimiinsä haalinut Viaplay (entinen Nordic Entertainment Group, NENT) on odotettuakin suuremmissa vaikeuksissa. Tukholman pörssissä noteerattu Yhtiö antoi jo kesäkuun alkupuolella tietoja, jotka eivät olleet rohkaisevia. Heinäkuussa ilmoitettiin sitten tilanteen olevan entistäkin hankalampi ja Viaplayn osake romahti rajusti.

Ongelma on se perinteinen. Valtavat investoinnit kalliisiin yksinoikeuksiin (F1, Valioliiga, NHL, jääkiekon MM-kisat, Mestareiden liiga, MotoGP jne.) oli tarkoitus maksattaa takaisin kuluttajilla. Yleisen taloustilanteen heikentyminen, inflaatio ja mainonnan sekä kuluttajien ostovoiman vähentyminen ovat kuitenkin näkyneet tilausmäärien rajuna laskuna.

Viaplay on tähän asti reagoinut lähinnä hintoja nostamalla ja pyrkimällä rajoittamaan tilauskohtaisten laitteiden määrää. Lopputulos näyttää olleen kaikkea muuta kuin toivottu, kesä on mennyt Viaplayn osalta täysin penkin alle.

Huolestuttavinta tilanteessa on se, että myös Viaplayn "kotimarkkinat" Pohjoismaissa näyttävät ottaneen pahasti osumaa. Tähän asti juuri pohjolassa yhtiö on tehnyt hyvää tulosta, jolla on sitten rahoitettu "maailmanvalloitusta". Nyt kotikenttäkin sakkaa, mikä on ainakin sijoittajien mielestä erittäin huolestuttavaa. Viaplayn osake on laskenut loppuvuoden 2021 huipuistaan jo yli 85 prosenttia.


Uudessa komennossa säästölinjalle?


Seuraava kysymys onkin, miten tappiollinen laiva käännetään taas oikeaan suuntaan. Yhtiön johto meni uusiksi jo kesäkuussa ja lähes välittömästi ilmoitettiin myös henkilöstöleikkauksista. Julkisesti on ilmoitettu myös pyrkimys luopua joistakin "toissijaisista omaisuuseristä". Vapaasti suomennettuna voinee ennustaa, että myös vauhtisokeuden huumassa haalittuja ei-ydinmarkkinoiden toimintoja pistetään myyntiin.

Mielenkiintoisin asia suomalaisen ja pohjoismaisen penkkiurheilijan kannalta taitaa olla Viaplayn kattava "huippu-urheilusalkku". Muutamia tv-oikeuksia yhtiö on jo aiemmin "alilisensoinut", eli myynyt osan oikeuksista eteenpäin. Tämä on näkynyt Suomessa esimerkiksi jääkiekon NHL:n kohdalla, jonka matseja Yle on parina viime kautena näyttänyt.

Kaikkia sopimuksiaan Viaplay ei voi eteenpäin myydä edes osittain. Silti tarjolla voi hyvinkin lähikuukausina olla kilpailijoille erittäin kohtuuhintaista premium-tason huippu-urheiluviihdettä. Eri asia tietysti sitten on, kuinka monella toimijalla vaikkapa juuri Suomessa on näinä aikoina halua tai mahdollisuuksia satsata isosti. Elämme kuitenkin erittäin mielenkiintoisia aikoja.