Urheilun tv-oikeuksien uusjako jatkuu - Liigaoikeudet MTV:n riesaksi

Urheilun tv-oikeuksien uusjako jatkuu - Liigaoikeudet MTV:n riesaksi
Ylihintaiset huippu-urheilun tv-oikeudet ovat olleet tapetilla pitkin vuotta 2023. Isoista pelureista Viaplay ja Telia pyrkivät ratkaisemaan umpisolmua eri keinoin. Yksi sijaiskärsijä lienee myös kotimainen Liiga. Kuva: Alamy

Liiga käynnistyi, tv-oikeudet nyt Maikkarin riesana


Uunituore liigakausi 2023-24 saatiin kunnialla käyntiin ja sarjan taso vaikuttaa kokonaisuudessaan erinomaiselta. Laadukas peli kaukalossa ei kuitenkaan sada Liigan tv-oikeuksien omistajan, eli Telian laariin. Sarja on pitkään ollut omistajilleen melkoinen riippakivi, mihin suurimpana syynä on keväällä 2022 solmittu todella kallis jatkosopimus, joka pitää Telian naimisissa Liigan kanssa aina kauden 2026-27 loppuun asti.

Yle uutisoi Telian siirtäneen Liiga-oikeudet MTV:n haltuun, mitä ei "Pöllölaaksossa" katsottu hyvällä. Eikä sinänsä ihme, Maikkarilla on jo muutenkin täysi työ pitää itsensä taloudellisesti edes vesirajan tuntumassa. Ei siis ihme, että MTV aloitti kesällä laajat muutosneuvottelut koskien koko yhtiötä. Ylikalliit urheiluoikeudet ovat takuulla yksi suurimpia syitä päätöksen takana, joten jossain kohtaa leikkuri osunee myös niiden tuotantoon.


Ennen Teliaa samankaltaisista toimenpiteistä ilmoitti ruotsalainen Viaplay, joka kunnostautui haalimalla sateenvarjonsa alle valtavat määrät kalliita urheiluoikeuksia. Yleisen taloustilanteen heikentyminen pakotti ruotsalaisjätin kauppaamaan pois vähempiarvoisia tv-oikeuksiaan ja "alilisensoimaan" huippuoikeuksistaan mm. jääkiekon NHL:n oikeuksia. Myös jääkiekon MM-kisojen lähetysoikeudet löytyvät Viaplayn salkusta.

Käynnissä on siis melkoinen uusjako huippu-urheilun suoratoistomarkkinoilla. Mediajätit pyrkivät agressiivisesti eroon tai ainakin pienentämään tappiollisia toimintojaan, mikä tarkoittaa jatkossakin yritysjärjestelyjä sekä yhteistyötä yli median "lajirajojen".

Liigaa monesta tuutista - monella hinnalla


Mitä tämä kaikki sitten tarkoittaa loppukäyttäjän eli tavallisen kuluttajan kannalta? Uusien toimijoiden myös varmasti ainakin entistä suurempaa sekavuutta niille, jotka yrittävät pysyä kärryillä omista tilauksistaan tai erilaisista palvelupaketeista. Kolikolla on kuitenkin jälleen myös toinen puoli, kilpailun lisääntyessä hinnoilla nimittäin on tapana laskea.

Tuorein esimerkki tästäkin on kotimainen Liiga. Eri suoratoistopalveluissa liigalähetysten hinta vaihtelee huomattavasti. Tuoreimpana palveluntarjoajana mukaan tullut Discovery tarjoaa Telian Liigapassin hintaan 25,99€ kuukaudessa. Liigapassin kautta näkyvät kaikki liigaottelut suorina lähetyksinä, sekä paljon muuta oheissisältöä.


Toisessa ääripäässä puolestaan on C Moren paketti Total+, jonka hinta on 37,95€/kk. Hinta on siis lähes puolet kalliimpi, mutta sisältää toki myös paljon muuta urheilusisältöä, kuten eurooppalaista huippufutista ja Ruotsin kiekkosarjan SHL:n. Myös uudistunut MTV heittää lusikkansa liigasoppaan tarjoamalla lokakuusta alkaen liigamatsit uudessa MTV Katsomo-palvelussaan. Tuon kotikatsomon hinta on 36,95€/kk.

Luvassa on jälleen mielenkiintoisia aikoja urheilukuluttajille. Mediajättien pyrkimys myydä tai alilisensoida ostamiaan tv-oikeuksia voi hyvinkin tuoda markkinoille kokonaan uusia toimijoita jonkin tietyn lajin tai sarjan ympärille. Myös paine suosittujen lajien kohdalla á la Liiga voi näkyä lähitulevaisuudessa kuluttajaystävällisempänä hinnoitteluna.