Valioliigan kärki on tasainen, ratkaiseeko kabinettipeli?

Valioliigan kärki on tasainen, ratkaiseeko kabinettipeli?
Kuva: Alamy

Valioliigassa ei ole aikoihin ollut näin tasaista. Homma saattaa muuttua tyystin, jos aletaan jaella pisterangaistuksia.

City mestariksi tai Championshipiin?


Valioliiga-kaudesta uhkaa tulla tasaisin miesmuistiin. 12 kierrosta on pelattu, ja kärkiviisikko on kolmen pisteen sisällä. Ykkösellä Manchester Cityllä on 28 pistettä, ja viitosena olevalla Aston Villalla on 25 pistettä. Näiden välissä ovat Arsenal, Liverpool ja Spurs.

Futiksessa on iso osa sattumaa. Kun matsissa lauotaan maalia kohti puolen tusinaa kertaa kumpaankin päähän, niin yksikin onnekas osuma ratkaisee paljon. Understatin xG-taulukko näyttää hyvin erilaiselta kuin Valioliigan virallinen pistetaulukko.

XG on tilastointisysteemi, jossa lasketaan maaliodottamaa. Jokaiselle laukaukselle lasketaan arvo, että millä todennäköisyydellä kuti siitä paikasta olisi mennyt maaliin. XG pyrkii poistamaan sattuman merkityksen, ja osaltaan se kertoo siitä, miten hyvin joukkueet luovat maalipaikkoja.
Understatin sivusto löytyy linkin takaa.

Manchester City on myös xG-laskuissa ykkönen ja Liverpool kakkonen. Näiden takana koko homma muuttuu. XG-laskuissa kolmonen on Newcastle. Pohjoisen joukkue on siis alisuorittanut kentällä, ja ehkä tämä antaa odottaa sitä, että Newcastle pikku hiljaa vielä nousee kohti kärkiviisikkoa. Tällä hetkellä se on virallisessa taulukossa kahdeksan pistettä Man Cityä perässä.Kaikista suurin xG-yllätys on nelospaikka. XG-laskujen mukaan Valioliigan neljänneksi paras joukkue on ollut Chelsea. Se on siis joukkue, joka luo maalipaikkoja, mutta ei saa palloa verkkoon. XG-lukemien mukaan Chelsealta on jäänyt tekemättä melkein kuusi kassia.

Chelsean perässä xG-listalla ovat Arsenal ja Aston Villa. Alkukauden komeetta, Harry Kanen menettänyt Spurs on xG-taulukossa vasta sijalla kahdeksan. Joukkueen uutta manageria Ange Postecoglouta on jo pidetty uutena superstarana, mutta talven mittaan tilanne saattaa muuttua.Evertonia jo rangaistiin


Kabinettien dramatiikkaan tämän kauden Valioliigaan on jo nyt tuonut Evertonille annetut kymmenen sakkopistettä. Sakon syy oli taloudellisten sääntöjen rikkominen.
Pistevähennyksen jälkeen Everton on nyt sarjataulukossa toiseksi viimeisenä neljällä pisteellä. Putoamisviivan päällä Luton on vain kahden pisteen päässä.

Evertonia uhataan vielä uusillakin pistemenetyksillä. Burnley, Leeds ja Leicester vaativat Evertonilta 342 miljoonan euron korvauksia, koska ne putosivat Valioliigasta niinä kausina, kun Everton käytti liikaa rahaa sääntöjen vastaisesti. Everton tuskin pystyisi summaa maksamaan, ja siitä seuraisi yhdeksän pisteen lisävähennys.

Jos Everton ei saa lisärangaistuksia, niin se voi vielä nousta kuiville, ja jos se ei nouse, niin ei se heilauta juuri mitään muuta kuin Evertonin kannattajia ja Liverpoolin kaupunkia.

Valioliigasta tutkittavana ovat myös Chelsea ja Manchester City. Näiden kahden rötökset ovat mahdollisesti sen verran Evertonin temppuja rankempia, että jos liiga toteaa kaksikon syylliseksi ja rangaistukset pysyvät linjassa, niin Man City ja Chelseakin saattavat ensi kaudella pelata Championshipissa.

Man City on tutkinnassa peräti 115 talousrikkeestä. Vanhimmat ovat jo kaudelta 2009-2010. City on tehnyt kaikenlaista vilppiä, liioitellut sponsorirahoja, tehnyt salaisia sopimuksia ja vaikka mitä.
Chelsean rike taas on se, että entinen omistaja Roman Abramovits on siirtänyt seuralle rahoja veroparatiisifirmoistaan, ja sitä ei saa tehdä.