Infantinon suunnitelma: MM-kisat joka kolmas vuosi!

Infantinon suunnitelma: MM-kisat joka kolmas vuosi!
FIFA:n presidentti Gianni Infantino piti Qatarin turnausta kaikkien aikojen parhaana. Näitä pitää saada useammin, tuumaa presidentti.

FIFA: MM-turnaus entistä useammin


FIFA suunnittelee MM-kisojen pitämistä kolmen vuoden välein. Qatarin MM-turnaus oli kaikkien FIFA:lle merkittävien mittareiden mukaan menestys. Pelit olivat hyviä ja viihdyttäviä, Messi voitti mestaruuden ja mikä tärkeintä, FIFA teki voittoa 7.5 miljardia dollaria. Voitto oli miljardi taalaa enemmän kuin Venäjän vuoden 2018 kisojen voitto. Tuhannet kuolleet rakennustyöläiset tai vankilaan suljetut homot ja lesbot eivät oikeasti FIFA:n vaa’assa paina juuri mitään.

Ajatus kolmen vuoden välein pidettävästä MM-turnauksesta nousi esille tänä vuonna, kun suunnitelma joka toinen vuosi pidettävästä turnauksesta peruttiin. Uusi suunnitelma on ilmeisesti lähtöisin FIFA:n presidentiltä Gianni Infantinolta. Infantino haluaa oman suurturnauksensa pelattavaksi useammin kuin nyt, ja tähän hän on saanut tukea Afrikan ja Aasian jäsenmailta.

Jos MM-turnausta aletaan pelata useammin kuin joka neljäs vuosi, niin kansainvälinen kilpakalenteri menisi kokonaan uusiksi.

Viime viikolla Infantino ilmoitti, että seurajoukkueiden MM-turnaus laajenee 32 joukkueen turnaukseksi vuonna 2025. Jos tämä uudistus on menestys ja seurajoukkueet ovat tyytyväisiä, niin sitten varmaan vastustus FIFA:n muitakin uudistuksia kohtaa laimenee.

Raha ratkaisee uudistuksissakin. Isossa osassa suunnitelman läpimenoa lienee se, että löytyykö dollareita osallistujajoukkueille. Maailma on nyt valumassa taantumaan, joten rahan kerääminen on hankalampaa. Yksi vaihtoehto on se, että ei kysellä pankeilta, vaan suoraan Lähi-idän öljyrikkailta valtioilta. Saudi-Arabia on jo ilmoittanut olevansa kiinnostunut MM-turnauksesta vuonna 2030.

Qatarin turnaus vahvistanee Infantinon halua laajentaa MM-kisoja. Hän ehti jo kuvailla päättynyttä turnausta ”kaikkien aikojen parhaaksi MM-turnaukseksi”. MM-turnaus on tähän saakka ollut hyvin Eurooppa-keskeinen turnaus. Qatarin MM-turnaus saattoi merkitä sitä, että FIFA ei enää ole eurooppalaisten johtama järjestö.