UCL nykyformaatissaan romukoppaan kaudella 2024-25 - mikä muuttuu?

UCL nykyformaatissaan romukoppaan kaudella 2024-25 - mikä muuttuu?
Nauti kun vielä voit! Mestarien liigan nykyformaatti painuu unholaan kauden 2023-24 jälkeen ja TV-rahat edellä suunniteltu uusi formaatti astuu voimaan. Lue uutisesta, mikä tarkalleen ottaen muuttuu!

Nykymuotoinen Mestarien liiga tämän kauden jälkeen unholaan – tilalle rahakkaampi formaatti


Mestarien liiga-fanaatikoille on luvassa näkökulmasta riippuen ensi kaudesta alkaen kovat ajat, kun formaatti myllätään lohkovaiheen osalta tyystin uuteen uskoon. Tämä on jo loogista jatkumoa maajoukkueiden arvoturnauksille, joissa joukkuemäärää on joko kasvatettu tai ollaan seuraavaksi kasvattamassa. Motiivia näille muutoksille ei tarvitse kauaa pähkäillä.Muutokset jalkapallossa ja ylipäätään urheilussa ovat tietysti vääjäämättömiä – eihän Mestarien liigaa ole nykymuodossakaan pelattu 32 joukkueen ja kahdeksan lohkon voimin ikuisesti. Joukkuemäärä on tosin pysynyt samana aina kaudesta 1999-20. Ensi kauden editioon tulee neljä joukkuetta lisää.

Kaudesta 2024-25 lähtien pelataan 36 joukkueen ”liigavaihe”, jossa kaikille joukkueille tulee yhteensä kahdeksan ottelua – neljä kotona ja neljä vieraissa. Lohkoja ei ole eli lopullisen sarjatilanteen perusteella määräytyvät kevään pudotuspeliparit. Kahdeksan parasta joukkuetta pääsevät suoraan 16 parhaan joukkoon ja sijoilta 9-24 taistellaan vielä lopuista paikoista ensimmäisessä playoff-vaiheessa.Motivaattorina jalkapallon kattojärjestöille tehdä näitä muutoksia on luonnollisesti raha ja vielä tarkemmin TV-sopimuksista saatavat mammonat. Euroopan Superliigaa ei siis vielä vaikuttaisi olevan tulossa, mutta tämä Mestarien liigan uusi formaatti on kuitenkin massiivinen askel samaan suuntaan – tässä mallissa rikkaat vääjäämättä rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Pelaajat joutuvat samalla pelaamaan lisää otteluita, jolloin loukkaantumiset lisääntyvät.

Pelaajien ohella kuluttajat voivat tietysti vastustaa näitä muutoksia, mutta inhorealistisesti on kuitenkin tiedostettava vallitsevat realiteetit – suurimmat jalkapalloa tuotteena kuluttavat massat ovat tällä hetkellä kaukaisissa maanosissa ja näiden pääosin TV:n välityksellä eurojalkapallosta nautiskelevien massojen mieltymykset poikkeavat kenties paljonkin omistamme, mitä turnausformaattiin tulee.