Matias Maccellin tykkikausi toi jättidiilin!

Matias Maccellin tykkikausi toi jättidiilin!
Turkulaislähtöinen luonnonlapsi Maccelli löi viime kaudella itsensä läpi NHL:ssä. Nyt taskussa on kolmivuotinen noin kymmenen miljoonan taala jatkopahvi. Kuva: Alamy

Läpimurtokausi poiki huippusopimuksen


22-vuotias Matias Maccelli pelasi itsensä viime kaudella Arizona Coyotesin fanien sydämiin. Nuori taituri saalisti 64 ottelussa kovat tehot 11+38=49 ja oli lopulta tulokkaiden pistepörssin kakkonen Seattlen Matty Beniersin jälkeen. Coyotesin kauteen ei muuten liiemmälti kohokohtia osunut, mikä entisestään alleviivasi Maccellin loistokkuutta.

Maccelli valittiin kauden päätteeksi myös tulokkaiden tähdistökentälliseen. Palkkioksi huippukaudesta Coyotes kiinnitti TPS:n kasvatin kolmeksi vuodeksi riveihinsä yli kymmenen miljoonan taalan jatkosopimuksella. Euroissa summa on reilut yhdeksän miljoonaa, joten kelpo tilipäivästä puhutaan.

Maccelli väläytteli taitojaan viime kaudella AHL:n puolella Tucsonissa. Silti pieni väkkärämäinen hyökkääjä ei monenkaan papereissa ollut etukäteen niitä pelureita, jotka lyövät läpi korkeimmalla tasolla NHL:ssä. Rajattoman itseluottamuksen omaava Maccelli todisti kuitenkin jälleen kerran epäilyt vääriksi.


Epätodennäköinen tie tähtiin


Turussa syntyneen Maccellin tie kiekkomaailman huipulle ei ole ollut niitä tavanomaisimpia, kuten ei peluri itsekään. Isän puolelta suonissa vertaa italialaisverta, Maccellin äiti taas on yhdysvaltalainen. Kiekko-oppinsa umpitaitava hyökkääjä sai kuitenkin TPS:n junioreissa. Mikään lapsitähti Maccelli ei kuitenkaan ollut.

Maccelli ei koskaan ole pelännyt haasteita tai isoja ratkaisuja. Yksi uran kovimpia ja myös parhaita päätöksiä oli siirtyä kesken nihkeän A-juniorikauden jenkkien USHL-junioriliigaan. Toisella kaudellaan nuori hyökkääjä olikin jo seuransa Dubuque Fighting Saintsin suurin tähti. Rapakon takaa Maccelli palasi kotoiseen Liigaan. Kaksi hyvää kautta Ilveksessä poikivat tulokassopimuksen Coyotesiin ja kliseisesti sanottuna loppu on historiaa.

Maccelli on läpi uransa taistellut ennakkoluuloja vastaan ja tullut lopulta voittajana ulos joka kerta. Nykylätkään pienikokoinen laituri on pelannut omilla vahvuuksillaan kaikissa ympyröissä. 22-vuotiaana Maccellilla on vielä paljon aikaa kehittyä. Taitohyökkääjän tarinassa maailman absoluuttisella huipulla voidaan hyvinkin olla vasta raapaistu pintaa.