Liiga aukeaa, joukkuemäärä voi nousta – Pikakatsaus uuteen sarjajärjestelmään

Liiga aukeaa, joukkuemäärä voi nousta – Pikakatsaus uuteen sarjajärjestelmään
Kotimaisen jääkiekon korkein sarjataso lisää kilpailullisuutta tuomalla taas karsinnat mukaan kaudesta 2024-25 alkaen! Kuvassa menneiden vuosien Liiga-pöhinää tammikuun 2015 ottelusta HIFK - Blues. Kuva: Alamy
Liiga räväytti myöhään torstai-iltana pitämällään pressitilaisuudella, jossa käsiteltiin samana päivänä pidetyn yhtiökokouksen antia.

Tilaisuuden pääviesti oli sarjajärjestelmän uudistuminen Liigan taas auetessa – toisin sanoen jatkossa joukkueet voivat nousta ja laskea sarjatasojen välillä. Alkaen keväästä 2025 järjestetään aina kauden päätteeksi karsintasarja, jossa Mestiksen voittaja kohtaa Liigan huonoimman joukkueen. Muiden lisenssiehtojen täyttyessä voi Mestiksen voittaja nousta Liigaan ja Liigan huonoin pudota tilalle, jos Mestiksen mestari voittaa karsintasarjan.

Lisäksi joukkuemäärä "voi nousta" 16:en. Käytännössä tällä tunnuttiin viittaavan siihen, että jo nyt Mestis-joukkueiden on mahdollista hakea Liiga-lisenssiä, ja tällä hetkellä käytössä ovat vielä vanhat ehdot, jotka eivät sisällä esimerkiksi Mestiksen voittoa. Tässä pedattiin ehkäpä paljon puhuttua Kiekko-Espoon nousua Liigaan mahdollisesti jo ensi kaudeksi. Kuitenkin jos Liiga-joukkueita poistuu, ei lähtijää korvata Mestis-joukkueella, vaan joukkuemäärä jää tällöin pienemmäksi.

Moniin kysymyksiin jäi vielä vastaus saamatta. Ajatellaanpa tilannetta, jossa joku pienempi Mestis-joukkue onnistuu sarjan voittamaan kevään päätteeksi. Käydäänkö mahdollinen Liiga-lisenssin ehtojen täyttäminen jo tässä vaiheessa läpi, vai pelataanko karsinnat ensin ja aletaan sitten perata tilannetta? Onhan se melkoinen pannukakku, jos ensin pelataan veren, hien ja kyyneleiden täyteinen karsintasarja ja sitten Game Sevenin jatkoajan jälkeen selvitetään, oliko sillä mitään merkitystä.

Mikä muuttuu vai muuttuuko mikään?


Sarjan avoimuus tai suljettuus on ollut kestopuheenaihe Suomen kiekkopiireissä jo vuosikaudet, vaikka 2010-luvulla kolme joukkuetta nousikin sarjaan niin sanotuilla kabinettipäätöksillä.

Käytännössä harva varmasti on sitä mieltä, että suljettu sarja on parempi vaihtoehto kuin avoin, ongelma vain on ollut se, että kovin monella Mestis-joukkueella ei ole rahkeita nousta. Tämä ongelma ei mihinkään ole kadonnut, vaan edelleen on vain parista muutamaan joukkuetta, joilla ehdot täyttyvät esimerkiksi hallin koon suhteen.

Kääntäen ajateltuna, häntäpään Liiga-joukkueiden budjetit voivat pienentyä. Tämä siksi, että niin sanottuja tyhjennysmyyntejä tuskin enää samassa mittakaavassa tehdään jatkossa, kun panoksena on Liiga-paikan menetys. Nythän on ollut perinteenä myydä joukkueesta se mikä irti lähtee, jos esimerkiksi vuodenvaihteen tietämillä on varmaa, että poffit ja menestys jäävät haaveeksi.

Entäpä sitten urheilullisesti? Harva joukkue myöskään pelillisesti on pystynyt lopulta Liiga-joukkuetta haastamaan – onhan niitä karsintoja ennenkin pelattu, eikä Mestis-joukkueilla niissä ole paljon asiaa ollut. Kärpät tosin nousi karsintojen kautta Liigaan 2000 ja kasvoi pian suureksi menestystarinaksi.

Muutoksen tuulet Jokereiden myötä


Nyt kuitenkin asia on selvästi muuttumassa, ja siksipä ajoitus tähän kohtaan tulikin. Käytännössä lähes varmoja nousijoita muutaman vuoden aikaikkunalla vaikuttavat tämän hetken kehityskululla olevan Mestis-joukkueista Kiekko-Espoo ja Jokerit. Ympärillä on sen verran buumia ja niin taloudellista kuin urheilullista pöhinää, että tuntuu olevan pitelemätöntä saada tämä kaksikko aisoihin.

Mielenkiintoista siitäkin tulee, jos Kiekko-Espoo tekisi ensin kabinettinousun, ja vuotta myöhemmin Jokerit kisailisi Liiga-paikasta sitten espoolaisten kanssa. Hyvinkin voi tosin myös olla, että Liigasta löytyy tällä hetkellä vielä heikompaa lenkkiä, joka on ajautumassa ulos pääsarjaympyröistä jo ihan muutenkin.

Mutta onhan siihen vielä pitkä matka kaikilla mittareilla: esimerkiksi pelaajabudjetin pitäisi ensin yli tuplaantua, jos mielitään kisailla siinä suhteessa Liigan tämän hetken heikoimpien kanssa. Tämä helposti unohtuu, kun katselee SaiPan pelaavan 2 000 ihmiselle sateisena tiistai-iltana

Studiossa käytiin uudistuksesta mielenkiintoista keskustelua, jossa Jukka Jalonen ei jättänyt suutaan tyhjentämättä aiheen tiimoilta. Hän muun muassa tylytti, että jokainen seura jolta asiasta kysytään ajattelee vain itseään, eikä kukaan ole tässä ensisijaisesti Suomi-kiekon tilaa kohentamassa – missä voi hyvinkin olla totuuden siemen. Jalonen piti 16 joukkueen määrää hyvänä, muut studion asiantuntijat ehkä hieman korkean puoleisena.

Ja loppuun vielä pieni kevennys. Toivottavasti tunnetta isolla T:llä on pian luvassa joka kevät tai ainakin joka toinen! Tässä malliesimerkki siitä Aurinkokuninkaan suulla, Ässät - Sport -karsintasarjan jälkimainingeissa 2009.