Julkaisijamainostajan tiedonanto Tämä sivusto sisältää viittauksia yhden tai useamman mainostajamme tai kumppanimme palveluihin tai tuotteisiin. Voimme saada korvauksia, kun katsot mainoksia tai siirryt sivun linkeistä näihin palveluihin tai tuotteisiin.

Kommentti: SEUL ja Veikkaus estävät kehityksen

seul veikkaus

Suomalaisille eSports-organisaatioille löytyy sponsorirahaa ulkomaisilta pelitoimijoilta, mutta Veikkauksen yhteistyö SEULin kanssa lyö kapuloita rattaisiin.

Vuoden 2016 alussa ilmoitettiin Suomen ensimmäisen täysammattilaisen esports-organisaation synnystä. ENCE Esports oli syntynyt ja tästä riitti uutisoitavaa jopa valtamedialle. Huhtikuun alussa ENCE ilmoitti solmineensa yhteistyösopimuksen ruotsalaisen peliyhtiön Nordicbetin kanssa. Nordicbet on yksi Tukholman pörssiin listatun Betsson Groupin suurimpia brändejä, joka toimii lähinnä Pohjoismaissa. Nordicbetillä on G4:n (Global Gaming Guidance Group) sertifikaatti, joka tarkoittaa että sillä on samat vaatimukset toiminnalleen, kuin Veikkauksella (laiton pelaaminen, alaikäiset, rahanpesu, uhkapeliriiippuvuus).

Diilin julkistamisen jälkeen Twitterissä alkoi keskustelu diilin laillisuudesta ja SEULin tarpeesta vastata tilanteeseen. ENCEn kotisivujen osoite muuttui diilin jälkeen osoitteeksi ence.gg. Tämä siitä syystä, että .fi-domainilla ei saa mainostaa ulkomaisia pelintoimijoita. Lisämausteen soppaan lyö se, että ENCEn omistajia istuu SEULin (Suomen elektronisen urheilun liitto) hallituksessa. SEUL luukuttaa vahvasti Veikkaus-yhteistyötään, sillä se on hakenut toiminnalleen tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Peliyhtiön toimiminen sponsorina voi olla hankala aihe, sillä suuri osa lajin seuraajista on alaikäisiä. Vaikka Veikkaus ei suoraan organisaatioita sponsoroikkaan, se on vahvasti näkyvillä SEULin tekemisessä. Tähän asiaan vetoaminen on täysin tekopyhää. Ensimmäistä kertaa Nordicbet nähtiin Assemblyillä ensimmäisissä Stream-lähetyksissä, kun natun nimen perässä komeili "-nordicbet". TV-pelissä tuota ei enää näkynytkään.

SEUL julkaisi tiedotteen viime vuonna elokuun lopussa toimimisesta ulkomaisen peliyhtiön kanssa. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun RCTIC eSports ilmoitti yhteistyöstä Unibetin kanssa.

Suomen lainsäädäntö ei anna ulkomaisille rahapeliyhtiöille oikeutta markkinoida omaa toimintaansa suomalaisille verkossa tai Suomen rajojen sisällä, minkään suomalaisen yhdistyksen tai yrityksen kautta. Lisäksi myös kotimaisten toimijoiden markkinointia täytyy pystyä valvomaan siten, ettei se missään vaiheessa kohdistu alaikäisiin.

Suomen elektronisen urheilun liitto tulee rajoittamaan lainvastaisesti toimivien tahojen oikeutta osallistua kilpailuihin ja tapahtumiin Suomessa niin kauan kuin nämä toimivat yhteistyössä ulkomaisten rahapeliyhtiöiden kanssa ja esittävät suomalaisiin kohdistuvaa rahapelimainontaa. Liitto myös näin ollen peräänkuuluttaa kotimaisia toimijoita kantamaan vastuun asiasta.

Ettei markkinointi kohdistu alaikäisiin. Niinpä. Seuraavalla viikolla SEUL järjesti Veikkauksen ja Jyväskylän Nuorisopalveluiden kanssa eSports-tapahtuman Jyväskylässä nimellä #oletvoittaja, joka sai suurta somenäkyvyyttä. Tämä tapahtuma oli jopa ehdolla SEULin gaalassa vuoden tapahtumaksi.

Vuotta aikaisemmin SEUL mainosti FB-sivuillaan, että Veikkaus on ottanut CS:GO:n Pitkäveto-valikoimaan.

 

Veikkaus on ottanut suomalaisen CS:GO -joukkueen otteluita pitkävetovalikoimaansa. Tämä on jälleen kerran merkittävä...

Posted by Suomen elektronisen urheilun liitto - SEUL ry on Friday, October 31, 2014

Steam Spyn mukaan Suomessa on 1,2 miljoonaa aktiivista Steam-tiliä. Vaikka tässä on smurffeja mukana, voidaan kärjistetysti luottaa että Suomessa olisi noin 700k pelaajaa. Vaikka tämä kielii siitä, että pelaaminen kasvaa ja kaiken ikäiset pelaavat, niin näistä pelaajista hieman alle puolet on alle 18-vuotiaita. Ja näistä pelaajista varmasti osa seuraa myös vahvasti SEULin toimintaa. Näin ollen SEUL rikkoo omia sääntöjään.

Veikkaus sai viime vuoden lopulla Suomen poliisihallitukselta ilmoituksen, että sen pitää lopettaa mielikuvamainonta uhkasakon uhalla. Toki tämän jälkeen Sisäministeriö ilmoitti haluavansa ottaa pelivalvonnan pois poliisihallitukselta. Suomessa ei voi mennä mihinkään julkiseen paikkaan ilman, että Veikkaus olisi läsnä. Vaikka Veikkauksen yhteistyö SEULin kanssa ei ole suoranaista markkinointia, se on hyvin vahvaa brändimainontaa. Veikkaus tiedostaa, että eSports-skenessä on todella paljon alaikäisiä seuraajia joista joskus kasvaa kunnon kansalaisia, jotka tulevat jatkossa pelaamaan Lottoa lauantaisin. Tästä syystä Veikkaus on niin vahvasti mukana uudessa ilmiössä.

Vaikka SEUL ja Veikkaus ei ole ENCEn diiliin vielä puuttunut, niin se väliintulo on väistämätön. Näin saadaan taas kerran uusi tapaus jossa Veikkaus jarruttaa suomalaisen urheilun kehitystä. Suomalaisessa urheilumaailmassa on tapauksia, joissa ihmisiä on savustettu ulos tehtävistään heidän Veikkaus-kriittisyytensä takia. Veikkaus on jopa uhannut katkaista tuet lajiliitolta, jos ihmistä ei saada pois joukkueen päättäviltä paikoilta. Uhkaus kuitenkin oli hassu, sillä Veikkaus ei päätä mihin rahat käytetään. Syyttävää sormea ei kuitenkaan lopulta voi osoittaa SEULin suuntaan, sillä heidän on tehtävä kuten rahoittaja käskee.

Suomi on pieni maa ja meillä ei ole roppakaupalla yksilöitä, jotka pystyisivät pelaamaan ammattilaistasolla. ENCEllä on harvinainen mahdollisuus nousta suureksi organisaatioksi ja Nordicbetin diili auttaa tässä. Jos tämä diili ajaa Veikkauksen takia joukkueen ulos maasta, se ei ole ENCEn syytä vaan Suomen pelimonopolin.

Nyt on syytä etsiä ratkaisuja, jotka eivät aja Suomen parhaita yksilöitä maasta yhteistyön takia. Iso sponsorisopimus, joka takaa ammattilaisuuden vs. nykyinen malli johtaa helppoon päätökseen, vaikka sen takia pitäisikin muuttaa muualle. Esports kasvaa ja varsinkin vedonlyöntiyhtiöt ovat tämän huomanneet. Nyt ei ole Veikkauksen aika rajoittaa räjähtävästi kasvavaa bisnestä, vaan tukea sitä kuin aiemmin.

Kirjoittaja on eSports-fani, joka on vetänyt ensimmäisen Pitkävetonsa 9-vuotiaana 90-luvulla.
@Saapasmono

vedonlyonti.com-Toimitus
Sports Expert