ESPN mukaan vedonlyöntiin - ESPN BET starttaa loppuvuoden aikana

ESPN mukaan vedonlyöntiin - ESPN BET starttaa loppuvuoden aikana
ESPN ja Penn Entertainment ilmoittivat yhteishankkeesta, jolla polkaistaan käyntiin uusi vedonlyöntialusta ESPN BET. Toiminta on tarkoitus saada käyntiin uuden brändin alla vielä tämän syksyn aikana. (Kuva: Alamy)

Barstool ulos, ESPN sisään


Mediajätti Disneyn omistama ESPN yhdistää siis voimansa Penn Entertainmentin kanssa urheiluvedonlyönnin (ja kasinopelien) osalta. Yhteistyön lopputuloksena syntyy ESPN BET, jota tarjotaan kuluttajille nettisivuston ja mobiilisovelluksen kautta. Myös yksittäisiä "kivijalkaliikkeitä" on tarkoitus brändätä uudelleen.

Penn tuo tässä yhteistyössä pöytään teknisen osaamisen ja ESPN monimedia- ja sisällöntuotannon lisäksi massiivisen asiakaskunnan. Yhteistyö jatkaa isojen mediatalojen ja peliyhtiöiden pyrkimystä luoda yhdessä enemmän ja napata osansa valtavan arvokkaasta ja koko ajan kasvavasta jenkkien urheiluvedonlyöntibisneksestä. Aiemmin mm. Sports Illustrated (SI Sportsbook) ja Fox (FOX Bet) ovat lyöneet hynttyyt yhteen pelifirmojen kanssa.

Penneillä ei tässäkään kaupassa pelata. Sopimus on kymmenvuotinen ja Penn maksaa siitä ESPN:lle noin 1.5 miljardia dollaria käteistä, sekä etuostooikeuden 500 miljoonan pottiin Pennin osakkeita. Ainakin osakemarkkinat pitivät silti kauppaa Pennin kannalta suotuisana, sillä yhtiön osakekurssi nousi yli 20% heti uutisen tultua julkisuuteen.

Pennin aiemmin hankkima ja yhtiön urheiluvedonlyönnin keulakuvana toiminut Barstool puolestaan myydään takaisin alkuperäiselle omistajalleen Dave Portnoylle. Barstoolin tavaramerkiksi muodostunut maskuliininen ja kärkäs imago alkoi muodostua rasitteeksi, eikä menestys markkinoillakaan päätä huimannut.


Kivinen tie kohti huippua


Niin iso nimi kuin ESPN Pohjois-Amerikan markkinoilla onkin, voinee sillekin ennustaa kovia haasteita ultrakilpailluilla markkinoilla. Pelisivustot ovat käyttäneet valtavia summia markkinointiin viime vuosina, mutta vain harva brändi on onnistunut vakiinnuttamaan asemansa ravintoketjun huipulla.

Alan jättiläiset FanDuel ja DraftKings ovat vallanneet markkinoista noin 70% ja muille on jäänyt rippeitä. Vertailun vuoksi Pennin edellinen keihäänkärki Barstool onnistui valtaamaan eri lähteiden mukaan vain noin 2% markkinoista.

Pelkkä ESPN-brändin käyttöönotto ei välttämättä ole automaattisesti tie onneen. Disneyn omistama ESPN on kohdannut omat haasteensa viime aikoina kaapelitilaajien määrän laskiessa dramaattisesti ja toisaalta suoratoistopalveluiden kasvaessa kovia odotuksia hitaammin.

Toisaalta ESPN:n asema on jenkkiurheilussa niin ainutlaatuinen, että tuoreelle ESPN Betillekin voi aueta mahdollisuuksia monesta suunnasta. Ainakin Disneyn toimitusjohtaja Bob Iger on erittäin luottavainen tuoreen yhteistyön osalta. Nähtäväksi jää, millaisen siivun yhdysvaltojen vedonlyöntimarkkinoista syksyn kuumin tulokas pystyy itselleen nappaamaan.