Alcaraz pelaa Queen's Clubilla, Djoko odottaa Wimbledonissa

Alcaraz pelaa Queen's Clubilla, Djoko odottaa Wimbledonissa
Kuvat: Alamy

Novak Djokovic voitti Ranskan avoimet, ja seuraavaksi hän pelaa Wimbledonissa.
Alcaraz pelaa Queen's Clubilla, Djoko odottaa Wimbledonissa

Alcaraz haastaa Djokovicin


Queen’s Clubin tennisturnaus on käynnissä Lontoossa. Turnee on tärkeä nurmikenttäturnaus ennen Wimbledonin turnausta, joka alkaa heinäkuun kolmas päivä.
Nurmikenttäkausi on tenniksessä lyhyt, eikä tilaisuuksia pelata kovia matseja ennen Wimbledonin jättiturnausta ole paljon. Tämän vuoksi kesäkuun nurmiturnauksissa on aina kovatasoinen osallistujalista. Queen’s Clubin etuna on vielä se, että sen kentiltä on linnun tietä matkaa Wimbledonin tennispyhättään vain reilut kymmenen kilometriä. Kaksi turnausta hoituu yhdellä hotellivarauksella.

Tämän vuoden Queen’s Clubin turnauksen ykkössijoitettu on ATP-rankingin kakkonen ja viime vuoden US Openin ykkönen, Espanjan nuori Carlos Alcaraz.
Kaavion toiselta puolelta kohti finaalia lähti kakkossijoitettuna Tanskan Holger Rune. Avauskierroksella Rune voitti USA:n Maxime Cressyn 2-0. Alcaraz oli tiukemmilla omassa avauksessaan. Hän hävisi ranskalaista avauserän ranskalaiselle Arthur Rinderknechtille, ja voitti kolmannen erän vasta tie breakissa.Berrettini Queen's Clubin hallitsija


Queen’s Clubin turnee saattaa luonnollisestikin ennustaa sitä, miten Wimbledonissa pelataan. Italian Matteo Berrettini on voittanut Queen’s Clubin kahdella viime kerralla, ja kesällä 2021 hän pelasi itsensä Wimbledonissa loppuotteluun asti. Siellä kuitenkin Novak Djokovic oli parempi.
Skotti Andy Murray voitti Wimbledonin vuosina 2013 ja 2016. Hän voitti kumpanakin kesänä myös Queen’s Clubin turnauksen.

Suomen Emil Ruusuvuori oli tänä kesänä mukana Queen’s Clubissa, mutta tappio tuli heti ensimmäisellä kierroksella Bulgarian Grigor Dimitroville 0-2. Ruusuvuoren ATP-sijoitus on jumittanut sijan 40 kehnommalle puolelle.

Ranskan avoimet hiljattain voittanut Novak Djokovic ei pelaa Wimbledoniin valmistavaa turnausta Queen’s Clubilla, vaan hän ottaa matsinsa vain treenikentän puolella. Djokovic ei pelaa turnauksia Roland Garrosin pelien ja Wimbledonin välillä. Djoko on jo 36-vuotias ja voittanut Wimbledoninkin seitsemän kertaa. Ehkä hän pystyy pelaamaan parasta nurmitennistään ilman valmistavaa turnaustakin.Vetoväki uskoo Djokoviciin


Vetopuolella Djokovic on selvä ykkössuosikki voittamaan Wimbledonin. Esimerkiksi Betfair antaa Djokovicin kahdeksannesta Wimbledon-voitosta kertoimeksi vain 1.57. Kakkosuosikki Alcarazin kerroin on jo 6.00.

Djokovicin voitto Roland Garrosilla oli taas merkki siitä, että hänen aikansa ei todellakaan ole ohi. Wimbledon on vielä Djokovicille hänen suosikki Grand Slam -turnauksensa. Grand Slamien paras viidestä -systeemi on Djokovicille eduksi. Varmuus ja fysiikka tulevat esille, kun väännetään kolmen tunnin matseja.
Djokovic on voittanut Wimbledonissa neljä viimeistä turnausta. Tiukimmilla hän oli kesällä 2019, kun finaali Roger Federeriä vastaan meni viiteen erään, ja sekin päättyi Djokolle 13-12 (7-3).

Vaikka Djokovic onkin ylivoimainen suosikki Wimbledonissa, niin silti hänen pitää voittaa seitsemän matsia ennen kuin pääsee nostelemaan palkintopokaalia.
Trouble child Nick Kyrgios on saanut aikaisemmin Djokovicin tiukille Wimbledonissa. Viime vuoden finaalissa Kyrgios vei Djokolta avauserän. Kyrgiosin pelaaminen Wimbledonissa on kuitenkin erävarmaa. Hän on ollut polvileikkauksessa, eikä paluu Stuttgartissa kesäkuun puolivälissä sujunut hyvin. Kiinan Wu voitti 2-0.
Maailman listan kakkonen Alcaraz ei ole parhaimmillaan nurmella. Queen’s Clubin avausmatsin ongelmat kertovat tästä. Alcaraz ei ole paljonkaan pelannut nurmella. Aikaisemmin Alcaraz on pelannut Wimbledonissa vain kahdesti.Ruusuvuori ei ole nurmimiehiä


USA:n Taylor Fritz on ajoittain väläytellyt nurmella. Viime vuonna hän voitti Eastbournen turnauksen ja selvisi Wimbledonissa neljännesfinaaleihin, jossa Nadal voitti viisieräisen. Britti Cameron Norrie oli 2021 Queen’s Clubin finaalissa ja viime vuonna Wimbledonissa välierissä. Hänkin voisi olla tämän vuoden yllättäjä. Kotiyleisön tuki, ja paineet, ovat kyllä valtaisat.

Suomen Emil Ruusuvuori ei ole kummoinen nurmipelaaja. Viime vuonna hän pelasi tähänastisen uransa ainoan Wimbledonin. Avauskierroksella hän voitti Japanin Nishiokan, mutta kakkoskierroksella Hollannin van de Zandschulp oli parempi. Ruusuvuoren koko uran rekordi ATP-tason nurmiturnauksissa on 8-7.
Olisi yllätys, jos Ruusuvuori olisi tämän vuoden Wimbledonissa kolmoskierroksella.